جواد منصوری در گفتوگو با ایلنا تاکید کرد؛
مردی که به کارگران دلگرمی میداد/ سرحدیزاده از شهید لاجوردی حمایت کرد/ احزاب از مصادرهی سرحدیزاده دست بکشند
اولین فرمانده سپاه پاسداران و همرزمِ ابوالقاسم سرحدیزاده، نقش وی در تصویب قانون کار را بیبدیل خواند و تاکید کرد که او برای تصویب قانون کار بسیار دوندگی کرد.
آقای سرحدیزاده در سالهای اخیر به دلیل ضعف جسمانی خانهنشین شده بودند. به نطر میرسید که ایشان از فضای سیاسی کشور دور شده باشند؛ به ویژه اینکه خودشان هم میگفتند به دلیل تاثیر اخبار منفی بر سلامت جسمانیشان، دیگر اخبار را پیگیری نمیکنند. با این همه نمیتوان از تاثیرگذاری ایشان در فضای سیاسی کشور حداقل تا زمانی که در مجلس شورای اسلامی حضور داشتند، غافل شد و کارنامه ایشان را به عنوان شخصی که در مبارزه سیاسی با رژیم شاه به نهادسازی و کار تشکیلاتی پرداخته بود، نادیده گرفت؛ ضمن اینکه همرزمان مدعی هستند که آقای سرحدیزاده سیاست را با چاشنی اخلاق عرضه میکرد و مایل نبود که از دورن کاخ سیاست، فرمانروایی کند. شما به عنوان همرزم ایشان چه ویژگیهای اخلاقی را در او یافتید؟
یکی از مهمترین نقاط زندگی آقای سرحدیزاده، همکاری با شما و شماری دیگر از شخصیتهای مبارز برای برپایی حزب ملل اسلامی بود؛ حزبی که با رویکرد مبارزه مسلحانه ایجاد شد که البته خیلی زود سازمان مخفی آن شناسایی شد. آن سالها نگران اینکه مبارزه مسلحانه شما، برای جنبش سیاسی مذهبیها تبعات داشته باشد، نبودید؟ احزاب و جریانهای دیگر تا چه اندازه با رویکردهای حزبی شما موافق بودند؟
ایشان پیش از انقلاب بیشتر کار سیاسی میکردند و ۱۳ سال در زندان به سر میبردند. چه شد که دولت وقت احساس کرد که آقای سرحدیزاده به عنوان یک فرد ناآشنا با مسائل کارگری، اختلافات روابط کار و امور اجتماعی، میتواند در وزارت کار موثر واقع شود؟
در این دوره، یکی از مهمترین چالشهای پیش روی آقای سرحدیزاده، اختلاف با شورای نگهبان بر سر تصویب قانون بیمه کارگران کارگاههای زیر ۵ نفر کارگر بود. شورای نگهبان استدلال میکرد که این لایحه خلاف شرع است و نمیتوان از کارفرما خواست که کارگرش را بیمه کند. شما چه نگاهی به اختلاف پیش آمده داشتید؟
پس از انقلاب در ماجرای برخورد آقای «اسدالله لاجوردی» با زندانیان سیاسی که به عزل وی در مقطعی منتهی شد، گروههای مختلف سیاسی نظراتی را داشتند. برخی از این صحبت کردند که شهید بهشتی به عنوان مقامی که آقای لاجوردی را به عنوان دادستان انقلاب منصوب کرد، با اقدامات ایشان مخالف بود؛ اما یکی از افرادی که به سبب رابطه دوستانه با آقای لاجوردی از وی حمایت کرد، آقای سرحدیزاده بود؛ البته گفته میشود که آقای سرحدیزاده به خانوادههای زندانیها سر میزد و با آمد و رفت میان زندان و دستگاه قضایی تلاش میکرد که عدهای را از اعدام نجات دهد. تلاشهای محروم سرحدیزاده و اختلافات میان شهید بهشتی و آقای لاجوردی را چگونه تفسیر میکنید؟
مرحوم سرحدیزاده در سالهای آخر عمر تا چه اندازه ارتباطات سیاسی خود را با احزاب و جریانهای سیاسی حفظ کردند؟
ایشان در سالهای آخر عمر، دیگر نمیتوانستند فعالیتهای بدنی آنچنانی داشته باشند؛ چراکه در نصف بدنشان مشکل حرکتی ایجاد شده بود؛ اما تا جایی که توانشان میکشید برای حل مشکلات افرادی که مراجعه داشتند، نامهنگاری میکرد. نکتهای که در مورد ایشان نباید از یاد ببریم و باید در مورد آن هشدار بدهم، مصادره ایشان است. هیچ جریان سیاسی حق اینکه بگوید سرحدیزاده برای اهداف ما کار میکرد و در جناح ما قرار داشت را ندارد؛ چراکه ایشان مختص هیچ جناح و جریانی نبودند و برای تامین نظر شخص یا جناح مشخصی تلاش نمیکردند. امیداوارم که سرحدیزاده را مصادره نکنند و اجازه دهند که افکارو شخصیت ایشان به صورت غیرحزبی و فراسازمانی تحلیل شود.
گفتگو: پیام عابدی