در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
وام ودیعه مسکن مشکلی از کارگران حل نمیکند/ دولت مسکن تولید کند البته نه خانه ۲۵ متری
یک فعال کارگری گفت: وام ودیعه مسکنی که دولت در حال اجرای آن است، نه تنها مشکل مسکن کارگران را حل نمیکند که در نهایت ممکن است به ضرر آنها تمام شود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، آنطور که مسئولان وزارت راه و شهرسازی اعلام کردهاند تسهیلات کمک ودیعه مسکن در کلانشهر تهران ۵۰ میلیون تومان، سایر کلانشهرها ۳۰ میلیون و در شهرهای کوچک ۱۵ میلیون تومان با نرخ سود ۱۳ درصد و یک ساله است. افرادی که از این وام استفاده میکنند طی ۱۲ ماه، صرفا سود تسهیلات را پرداخت میکنند و هنوز تصمیمی مبنی بر اینکه افرادی که تمایل دارند اصل وام را به همراه سود پرداخت کنند، گرفته نشده است. وام مذکور با شرایط ویژهای به دهکهای پایین جامعه تعلق میگیرد تا آنها بتوانند از پس افزایش بالای قیمت رهن و اجاره برآیند. در این میان و با توجه به مشکلات ویژه کارگران در تامین مسکن، این سوال مطرح است که آیا کارگران نیز مشمول این وام میشوند یا نه و اگر مشمول آن میشوند نهایتا این وام گرهی از کار آنها بازمیکند یا مشکلات همچنان وجود دارد؟
کاظم فرجاللهی (فعال کارگری) در گفتگو با ایلنا میگوید: نکته اولی که باید درباره چنین وامی گفت این است که تزریق چنین پولی به بازار مسکن خود تورمزاست و ممکن است منجر به افزایش قیمتها در بازار رهن و اجاره شود.
او توضیح میدهد: وقتی چنین وامی اعطا شود خود به خود این توقع وجود دارد که مستاجران میتوانند پول بیشتری برای ودیعه تهیه کنند و این ممکن است توقع از قیمتها را بالا ببرد.
این فعال کارگری با بیان اینکه البته این وام فراگیر نخواهد بود، میگوید: یکی از شروط دریافت وام داشتن کار و درآمد ثابت است. در شرایطی که اکثر کارگران قراردادهای موقت و حتی دو و سه ماهه دارند و از ارائه دادن مدارک لازم برای داشتن شغل و درآمد ثابت ناتوان هستند، چطور میتوان انتظار داشت که آنها مشمول این وام شوند؟
مسکن راهحل کوتاه مدت ندارد
بازار مسکن در ایران یکی از بازارهای پر چالش در سالهای اخیر بوده است، آنقدر که دولتهای مختلف مهمترین طرحهای خود را در حوزه مسکن تعریف کردهاند. با وجود این، مشکلات در این زمینه همچنان باقی است. برخی کارشناسان مشکل را نه در کمبود مسکن که در توزیع آن میدانند.
فرجاللهی با بیان اینکه حل مشکلات بازار مسکن که کارگران را هم به شدت درگیر کرده کوتاه مدت نیست، میگوید: مشکل اساسی مسکن تورم در این بخش است و تورم رفع نمیشود مگر اینکه توزیع به اندازه کافی وجود داشته باشد.
او ادامه میدهد: دولت باید دست به کار شده و خود در تولید و توزیع مسکن به صورت موثر اقدام کند. تولید مسکن نباید چیزی شبیه به مسکن مهر یا ساخت مسکن ۲۵ متری باشد، بلکه امکانات لازم برای تهیه و در اختیار گذاشتن خانههای با کیفیت وجود دارد.
به گفته این فعال کارگری خانه به اندازه کافی در ایران هست، منتها بسیاری از واحدها خالی ماندهاند و در اختیار افراد قرار نمیگیرند. دولت باید این واحدها را شناسایی و با اجرای ضوابطی زمینه خالی ماندن آنها را از بین ببرد. به این صورت تورم در بازار مسکن کاهش یافته و کارگران نیز مشکلات کمتری در این زمینه خواهند داشت.