برگزاری نشست بررسی بهداشت حرفهای کار بدون حضور وزارت بهداشت؛
محجوب: وضعیت کارگاههای کوچک در رعایت پروتکلهای بهداشتی وخیم است/ صادقی: در حوزه بهداشت کار با پراکندگی مسئولیت روبهرو هستیم/ مظفری: بازرسان وزارت کار بر بازرسیها بیفزایند
دبیرکل خانه کارگر گفت: بررسیها و بازدیدهای ما نشان میدهد وضعیت کارگاهها به ویژه کارگاههای کوچک از نظر رعایت پروتکلهای بهداشتی مرتبط با پیشگیری از کرونا بسیار وخیم است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، جلسه کارگروه وضعیت بهداشت حرفهای کار با هدف مطالبهگری از وزارت بهداشت به عنوان یکی از اصلیترین سازمانهای مسئول در این حوزه در خانه کارگر برگزار شد. در این نشست دبیرکل خانه کارگر، مسئولان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین نمایندگانی از وزارت صمت حضور داشتند و نمایندگان وزارت بهداشت غایب این نشست بودند.
حمیدرضا خانی (دبیر ستاد مقابله با کرونا خانه کارگر) با انتقاد شدید از عدم حضور نمایندگان وزارت بهداشت، عنوان کرد: جلسه امروز (دهم تیر) با هدف مطالبهگری خانه کارگر از دستگاههای اجرایی در مقوله بهداشت حرفهای برگزار شد. از سال ۷۵ دو مقوله بهداشت حرفهای و بهداشت محیط به رغم اینکه دو موضوع کاملا متفاوت هستند، با هم ادغام شدند که ریشه بسیاری از مشکلات همین ادغام است و خانه کارگر به عنوان یک تشکل کارگری سالهاست به دنبال تفکیک این دو مقوله و سامان بخشیدن به وضعیت نظارت و بازرسی بهداشت کار است.
او ادامه داد: به دنبال این ادغام بخشی از وظایف برعهده وزارت بهداشت و بخشی از آن برعهده وزارت کار قرار گرفته است. ما همواره از وزارت بهداشت مطالبه عمل به وظایف خود در این حوزه را داشتهایم، اما در نشستی که با مسئولان این وزارتخانه برگزار شد، آنها اعلام کردند که وزارت کار و صمت به وظایف خود در این زمینه عمل نمیکنند. در واقع این جلسه با هدف بررسی وظایف وزارتخانههای مرتبط با حوزه بهداشت کار و به منظور تعامل تشکیل شد، اما در حالی که خود وزارت بهداشت پیشنهاد برگزاری آن را داده بود، از شرکت در آن امتناع کردند که ما به شدت از این اتفاق گلهمند هستیم.
کارگاههای کوچک کانون کرونا شدهاند
علیرضا محجوب (دبیرکل خانه کارگر) در این نشست عنوان کرد: بهداشت کار موضوع بسیار مهمی است که به ویژه اکنون و باتوجه به شیوع بیماری کرونا بر اهمیت آن افزوده شده است. بررسیها و بازدیدهای ما نشان میدهد وضعیت کارگاهها به ویژه کارگاههای کوچک از نظر رعایت پروتکلهای بهداشتی مرتبط با پیشگیری از کرونا بسیار وخیم است.
او ادامه داد: بر اساس قانون دو وزارتخانه بهداشت و کار در زمینه مسائل بهداشتی و ایمنی کار وظایفی را برعهده دارند. وظایف وزارت بهداشت بسیار مهم است و باتوجه به مقوله پیشگیری این وزارتخانه باید فعالیت بیشتری در این زمینه داشته باشد. باید هشدار داد که بسیاری از کارگاههای کوچک و زیرزمینی به کانون کرونا تبدیل شدهاند و لازم است در این زمینه اقداماتی موثر و عاجل صورت گیرد.
تفکیک بهداشت حرفهای و بهداشت محیط
در ادامه این نشست محمد حمزهای (مسئول امور بینالملل خانه کارگر) با بیان اینکه بهداشت حرفهای یکی از مولفههای کار شایسته است، عنوان کرد: باید بین بهداشت حرفهای و بهداشت محیط تفاوت قائل شد، چراکه این دو موضوع کاملا با هم متفاوت هستند.
او ادامه داد: در ایران به دلایل مختلف به بهداشت حرفهای بیتوجهی شده که این اتفاق مشکلات زیادی را برای نیروی کار به وجود آورده است.
علی مظفری (مدیرکل بازرسی وزارت کار) هم با تایید این اظهارنظر که بهداشت حرفهای از مولفههای کار شایسته است، به ادغام مقولههای مختلف در ارتباط با بهداشت حرفهای پرداخت و گفت: از ابتدای تصویب قانون کار تا زمانی که شاهد تلفیق بهداشت حرفهای و بهداشت محیط بودیم، بحث ایمنی و بهداشت کار از سوی وزارت کار راهبری میشد، اما بعد از آن شاهد دخالت وزارتخانه بهداشت بودیم.
او ادامه داد: معتقدیم باید مقولهها در این زمینه تجمیع و کار به یک نهاد واگذار شود تا شاهد موازیکاری در این زمینه نباشیم. بهداشت و ایمنی کار، سرلوحه کار شایسته است و باید وظایف در این زمینه مشخص باشد و از ابهامات قانونی جلوگیری کرد.
مظفری همچنین به بازرسی از محیطهای کار همزمان با شیوع کرونا اشاره کرد و گفت: به رغم اینکه این موضوع از وظایف وزارت کار نیست، اما با این استدلال که ما با یک مشکل فراگیر اجتماعی روبهرو هستیم از بازرسان وزارت کار خواستیم بر اساس پروتکلهایی که وزارت بهداشت در زمینه کرونا تهیه کرده از محیطهای کار بازرسی کنند که بیش از ۱۰۰ هزار بازرسی با این محور صورت گرفت.
خسارت بخش صنعت از حوادث کار
نعمتپور (مدیرکل اچ.اس.ای وزارت صمت) در این نشست با بیان اینکه بخش صنعت خسارات هنگفتی از حوادث کار متحمل میشود، عنوان کرد: تنها با خسارت آتشسوزیهایی که در شش ماه رخ داد میشد ۵۰ شهرک صعنتی ساخت. بر این اساس ما در حوزه ایمنی و بهداشت کار مطالبهگر و خواستار رفع موازیها هستیم. امیدواریم وزارتخانههای مختلف قادر به رفتار هماهنگ در این زمینه باشند تا خسارتها کاهش یافته و از نیروی انسانی نیز صیانت شود.
همچنین در پایان این نشست حسن صادقی (معاون دبیرکل خانه کارگر) با انتقاد شدید از عملکرد وزارت بهداشت در مقوله ایمنی و بهداشت کار گفت: در این وزارتخانه اراده لازم و قوی برای حل مشکلات در این زمینه نیست. عملکردها در این مورد نشان میدهد که مسئولان وزارت بهداشت توجه چندانی به این بحث ندارند.
او ادامه داد: در بحث بهداشت و ایمنی کار با پراکندگی مسئولیت روبهرو هستیم. این در حالی است که قانون در این زمینه ضعفی ندارد و نهایتا نیازمند توضیح است. ما مشکل قانون نداریم، بلکه در اجرا دچار مشکل هستیم.