خبرگزاری کار ایران

روزگار کرونایی کارگران ساختمانی در گفت‌وگو با میکائیل صدیقی؛

مصائبِ آجر روی آجر گذاشتن/ نه بسته معیشتی، نه بیمه بیکاری!

مصائبِ آجر روی آجر گذاشتن/ نه بسته معیشتی، نه بیمه بیکاری!
کد خبر : ۸۹۵۶۲۶

میکائیل صدیقی با انتقاد از عدم تعلق بیمه بیکاری به کارگران ساختمانی گفت: نمایندگان مجلس برای بهبود معیشت کارگران ساختمانی طرح و برنامه بدهند.

به گزارش خبرنگار ایلنا، چرا «بیمه بیکاری کرونا» شامل حال کارگران ساختمانی نمی‌شود؟! این کارگران، حق بیمه خود را به صورت ماهانه می‌پردازند اما از آنجا که سه درصد حق بیمه بیکاری آنها برعهده دولت است و دولت تاکنون، مرتب و دقیق این مبلغ را به حساب تامین اجتماعی واریز نکرده، مشمول بیمه بیکاری نمی‌شوند. این درحالیست که بسته‌های معیشتی فصلی‌کاران و بیکاران نیز که وزارت کار وعده پرداخت آن را داده، بازهم شامل حال ساختمانی‌ها نمی‌شود. به عبارت دقیق‌تر، کارگران ساختمانی را نه بیمه شده در نظر گرفته‌اند و نه کارگر فصلی.

بیمه کارگران ساختمانی: از محل صدور پروانه‌های ساختمانی بیست درصد، خود کارگر هفت درصد و سه درصد باقیمانده برعهده دولت

میکائیل صدیقی (رئیس هیات مدیره کانون انجمن‌های صنفی کارگران ساختمانی استان کردستان) در ارتباط با وضعیت نامناسب معیشتی کارگران ساختمانی بعد از بحران کرونا می‌گوید: تاکنون هیچ خدماتی از قبیل بسته‌های معیشتی، بیمه بیکاری، کمک‌های نقدی و ... از طرف دولت شامل حالِ کارگران و استادکاران ساختمانی نشده است‌.

وی در ارتباط با بیمه بیکاری کارگران ساختمانی توضیح می‌دهد: در مورد بیمه کارگران ساختمانی باید گفت طبق ماده ۵ سازمان تامین اجتماعی که در سال ۸۶ مصوب و از سال ۸۷ اجرایی شده، مقرر شده از محل صدور پروانه‌های ساختمانی بیست درصد حق بیمه پرداخت شود؛ خود کارگر، هفت درصد واریز کند و مابقی که سه درصد است، توسط دولت بابت بیمه بیکاری کارگران ساختمانی به سازمان تامین اجتماعی پرداخت شود.

چرا بیمه بیکاری نداریم!

صدیقی ادامه می‌دهد: متاسفانه در قانون بیمه‌های اجتماعی به کارگران ساختمانی بیمه بیکاری تعلق نمی‌گیرد و سازمان تامین اجتماعی هیچ امتیازی برای بیمه بیکاری کارگران ساختمانی در نظر نگرفته است؛ این در حالی است که سازمان سه درصد حق بیمه سهم دولت را سالانه محاسبه و به عنوان بدهی دولت به نفع خود در دفاتر رسمی ثبت می‌کند و در نهایت هم از دولت وصول می‌کند. برای مثال سال ۹۲ که سازمان تامین اجتماعی اعلام کرد کسری منابع دارد، مبلغ نُه هزار میلیارد ریال توسط سازمان دارایی، از محل ارزش افزوده مربوط به عوارض ساختمانی (طبق ماده ۳۸ قانون تعریف شده در این خصوص) بابت بخشی از بیست درصد سهم کارفرما به حساب تامین اجتماعی واریز شد.

به گفته وی، تامین اجتماعی همواره سهم سی درصد خود را چه از کارفرما، چه از کارگر و چه به حساب دولت، دریافت نموده است با این همه، خدماتی از قبیل بیمه بیکاری، برای کارگران لحاظ نکرده است.

از وزیر و رئیس سازمان تامین اجتماعی می‌پرسیم که چرا در این شرایط ناگوار بازهم بیمه بیکاری شامل حالِ کارگران ساختمانی نمی‌شود؟

این فعال صنفی کارگران ساختمانی ادامه می‌دهد: باتوجه به اینکه در اوایل سال ۹۸ در چند ماه کارگران درصدی اضافه به تامین اجتماعی پرداخت نمودند و باتوجه به دریافت کامل سی درصد حق بیمه کارگران ساختمانی و باتوجه به اینکه مبالغ زیادی به عنوان مازاد بر ضابطه پایه دستمزد، تحت عنوان هفت درصد سهم کارگران طی چند سال گذشته از کارگران دریافت شده و سه درصدی که دولت پرداخت نموده و نیز باتوجه به شرایط موجود و شیوع بیماری کرونا و خانه‌نشینی کارگران و دست و پنجه نرم کردن آنها با مصائب و مشکلات مالی، از وزیر و رئیس سازمان تامین اجتماعی می‌پرسیم که چرا در این شرایط  ناگوار بازهم بیمه بیکاری شامل حالِ کارگران ساختمانی نمی‌شود؟

به گفته صدیقی، یکی دیگر از ناملایمات کارگران ساختمانی که متاسفانه توسط نمایندگان مجلس مصوب شده، بحث بازنشستگی است که کارگران ساختمانی باید با ۳۵ سال بیمه‌پردازی بازنشست شوند و به این ترتیب، یقیناً هیچ کارگری رنگ بازنشستگی را نخواهد دید! 

کارگران ساختمانی توان پرداخت حق بیمه را ندارند

رئیس کانون انجمن‌های صنفی کارگران ساختمانی کردستان اضافه می‌کند: بی‌توجهی دولت و سازمان تامین اجتماعی  نسبت به کارگران و استادکاران ساختمانی، موجب بروز آسیب‌های جبران‌ناپذیر اقتصادی و اجتماعی خواهد شد؛ انجمن‌های صنفی تاکنون تلاش بسیار کرده‌اند که وضع معیشتی و بیمه‌ای کارگران ساختمانی بهبود یابد اما نتیجه‌ای نگرفته‌اند!

وی اضافه می‌کند: همچنین سال گذشته، تامین اجتماعی در بخشنامه‌ای حق بیمه کارگران ساختمانی را خارج از قانون افزایش داد که با پیگیری و اعتراض انجمن‌های صنفی و تصویب کمیسیون مجلس، از طریق وزیر کار این افزایش لغو شد که امیدواریم سازمان مجدداً این اشتباه را در سال ۹۹  انجام ندهد چون در این شرایط سخت و بحرانی، کارگران حتی توان پرداخت هفت درصد حق بیمه معمول خود را ندارند و باید این را هم اضافه کنیم که متاسفانه تعداد قابل توجهی از کارگران ساختمانی در کشور و به خصوص در استان  کردستان از خدمات بیمه‌ای کاملاً بی‌بهره‌اند.

۸ هزار متقاضی بیمه بیکاری در استان کردستان!

«کرونا» موجب بیکاری تعداد قابل توجهی از کارگران در هر استان شده است؛ به گفته صدیقی، در پی شیوع ویروس کرونا تاکنون بیش از ۸ هزار نفر در استان کردستان در سامانه درخواست بیمه بیکاری ثبت نام کرده‌اند که  پس از پایش و بررسی شرایط آنان توسط تامین اجتماعی، شمول یا عدم شمول  دریافت مقرری به آنان پیامک داده می‌شود. در سال ۹۸  نیز در استان کردستان ۴۳۱۹ از خدمات بیمه بیکاری استفاده کرده‌اند.

چرا در شرایطی که بحران کرونا، رکود ساخت و ساز و بیکاری کارگران را تشدید کرده، هیچ نهادی به فکر معیشت کارگران ساختمانی نیست؟!

صدیقی در ادامه می‌گوید: از دولت و نمایندگان مجلس درخواست داریم که در این شرایط بحرانی که بیش از ۵۰ درصد کارگران ساختمانی در تمام استانهای کشور بیکار شده‌اند، بیمه بیکاری شامل این کارگران بشود. هرچند بخشی از مجلس و نمایندگانی که الان باید تاثیرگذار باشند و طرح و برنامه برای خروج کارگران از بحران بیکاری و معیشتی کرونا ارائه دهند، در قرنطینه هستند و بخش اعظمی از کارگران ازجمله ساختمانی‌ها به امان خدا بدون هیچگونه حمایت اجتماعی رها شده‌اند.

وی در پایان یک سوال را مطرح می‌کند: چرا کارگران ساختمانی نه مشمول بیمه می‌شوند و نه بسته معیشتی به آنها تعلق می‌گیرد؟ آیا ساختمانی‌ها شغل ثابت و قرارداد پایدار دارند؟ آیا همه سال شاغل هستند؟! چرا در شرایطی که بحران کرونا، رکود ساخت و ساز و بیکاری کارگران را تشدید کرده، هیچ نهادی به فکر معیشت کارگران ساختمانی نیست؟! 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز