رئیس اتاق بازرگانی ایران انتقاد کرد؛
اختصاص ۱.۵ میلیارد دلار برای اشتغال غیرهدفمند روستایی/ عدم شناسایی گروههای آسیبپذیر ضربه نهایی را بر پیکر نظام پرداخت یارانهای زد
رئیس اتاق بازرگانی ایران اظهار داشت: ایجاد شوکهای پیاپی اقتصادی نه تنها مستمریبگیران را افزایش داده، بلکه نظام تصمیمگیری را دچار مشکلات حادی کرده است و این میراثی است که مدیران فعلی اقتصادی در آن گرفتار شدهاند. در آیندهای نزدیک، دولت و جامعه هزینههای گزافی را بابت این موارد متحمل خواهند شد و بار اصلی مسئولیت آن بر دوش مسئولان وزارت کار و سازمان تامین اجتماعی است.
به گزارش ایلنا، غلامحسین شافعی د ر نشست هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی با مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی به لزوم تشکیل و احیای شورای عالی تامین اجتماعی گفت: در حالی که امروز نیازمند گسترش مفاهیمی همچون کار شایسته هستیم و نیاز به یک اقتصاد شکوهمند داریم، تشکلهای کارگری و کارفرمایی باید در کنار هم قرار گیرند و با همکاری یکدیگر، بهرهوری افزایش پیدا کند. در دنیای امروز فقط با سرمایه نمیتوان اقتصاد را جلو برد.
او افزود: در یک سال گذشته جامعه کارگری و کارفرمایی هماهنگی بهتری نسبت به سالهای قبل داشته است که این یک نقطه عطف در اقتصاد کشور است.
شافعی با اشاره به آمارهای بانک جهانی گفت: رتبه ایران در نسبت اشتغال به جمعیت ۱۷۸ است و نسبت آن ۳۸.۵ درصد است در حالی که در کشورهای پیشرفته و موفق دنیا این عدد بیش از ۶۰ درصد است.
او درباره حوزه اشتغال زنان و جوانان گفت: آمار بسیار پایین ما در این حوزه نشانگر این است که ما در اشتغال جوانان و زنان نتوانستیم موفق باشیم. متاسفانه فرهنگ کار در کشور جا نیفتاده است و این کار را نمیتوان با توصیه، نصیحت و اجبار انجام داد. وقتی اقتصاد ما مبتنی بر رانت و عدم شفافیت باشد پس شایستگان در آن جایی نداشته باشند بر همین اساس هیچوقت فرهنگ کار نهادینه نخواهد شد.
شافعی افزود: خالی شدن روستاها، حاشیهنشینی و انفجار جمعیتی شهرها به دلیل پاداشدهی به فعالیتهای نامولد است که امروز این معضل تبدیل به ریشه تمام مشکلات کشور شده است.
او با اشاره به اختصاص ۱.۵ میلیارد دلار برای اشتغال غیرهدفمند روستایی گفت: این تصمیم بسیار خطرناک است و به طور حتم این پول هدر خواهد رفت. تا زمانی که برنامه مشخص اشتغال روستایی بودجه نداشته باشد، نمیتوان اشتغال پایدار ایجاد کرد.
شافعی با اشاره به شناسایی دهکهای مختلف جامعه و پرداخت یارانه به آنها گفت: سیاستهای اشتباه و مکرر در کنار تحریم، وضع معیشتی مردم را تحت تاثیر قرار داده است. از سوی دیگر نظام یارانهای نشان داده که هیچگونه کارآمدی ندارد. عدم شناسایی گروههای آسیبپذیر نیز ضربه نهایی را بر پیکر نظام پرداخت یارانهای زده است و همین ناکارآمدی سبب شده که منابع عظیمی از کشور هدف برود.
او افزود: از سوی دیگر افزایش قیمت بنزین و وعده اعطای بسته کمکمعیشتی که اخیرا کمیسیون تلفیق بودجه مجلس آن را در قالب یک چتر حمایتی قرار داده و مشمولان را از ۶۰ میلیون نفر به ۷۷ میلیون نفر افزایش داده است، باعث ایجاد مشکلات جدیتری خواهد شد.
رئیس اتاق ایران با اشاره به مشکلات صندوقهای بازنشستگی گفت: بحرانی که این صندوقها اکنون دارند تبدیل به یک چالش اساسی برای اقتصاد کشور شده است. وضعیت نابسامان اقتصادی، نرخ بالای بیکاری، سواستفادههای مالی صورت گرفته و عدم یک استراتژی مشخص شرایطی را رقم زده که همه صاحبنظران اقتصادی را نگران کرده است که در این زمینه میتوان به بحران سازمان تامین اجتماعی که عنوان بزرگترین صندوق بیمهای کشور را در اختیار دارد و صندوق بازنشستگی کشور از جمله این موارد است.
شافعی ادامه داد: ناپایداریهای مالی، پیشی گرفتن مصارف بر منابع و انباشت بدهیهای دولت و نداشتن نگاه بلندمدت و جامع به آینده این صندوقها شرایطی را به وجود آورده که شرایط آنها ناپایدار باشد.
او افزود: ایجاد شوکهای پیاپی اقتصادی نه تنها مستمریبگیران را افزایش داده، بلکه نظام تصمیمگیری را دچار مشکلات حادی کرده است و این میراثی است که مدیران فعلی اقتصادی در آن گرفتار شدهاند. در آیندهای نزدیک، دولت و جامعه هزینههای گزافی را بابت این موارد متحمل خواهند شد و بار اصلی مسئولیت آن بر دوش مسئولان وزارت کار و سازمان تامین اجتماعی است.