رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی ایران:
کارگران با اجاره به شرط تملیک خانهدار شوند
رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی ایران گفت: اگر طرح اجاره به شرط تملیک آن هم به صورت ۹۹ ساله اجرا شود، کارگران قادر هستند اقساط مسکن را بپردازند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، در ماههای اخیر و به دنبال نوسانات قیمت مسکن، بار دیگر مباحثی درباره حمایت از اقشار مختلف مردم برای خانهدار شدن مطرح شده است. در چند دهه اخیر قیمت مسکن در ایران چندین برابر شده و این نوع دارایی جای اینکه یک دارایی مصرفی باشد به کالایی سرمایهای بدل شده است. تبدیل مسکن به کالای سرمایهای زمینه سوداگری در حوزه مسکن را به وجود آورده و به افزایش لجامگسیخته قیمت مسکن، رهن و اجاره دامن زده است، به گونهای که بسیاری از شهروندان از جمله حداقلیبگیران قادر به تهیه مسکن و در مواردی رهن و اجاره آن در شهرهای بزرگ نیستند. چنین وضعیتی باعث شده بسیاری از افراد به حاشیه شهرها پناه ببرند یا در حالتی بهتر بتوانند خانههایی بسیار کوچکتر از قبل و بدون امکانات پیدا کنند.
دولتهای مختلف همواره طرحهایی برای تامین مسکن کمدرآمدها اجرا کردهاند. مسکن مهر یکی از اصلیترین طرحها در این زمینه بود که البته مشکلات عدیدهای داشت. جانمایی مسکن مهر و همچنین تاخیر در تحویل خانهها باعث شد که این طرح آنطور که باید و شاید به حل مشکل مسکن کمک نکند، حال آنکه دولتهای نهم و دهم میلیاردها تومان خرج این طرح کردند. در دولتهای یازدهم و دوازدهم ادامه طرح مسکن مهر منتفی شد و جای آن دولتمردان از طرحهای جدیدی مانند مسکن اجتماعی رونمایی کردند.
تیر ماه امسال علی ربیعی (سخنگوی دولت و وزیر سابق تعاون، کار و رفاه اجتماعی) گفت: طرح خانهدار شدن کارمندان، کارگران و بازنشستگان پیشنهاد شده و قرار است صندوق پسانداز مسکن تاسیس کنند تا از حقوق ماهانه آنها کسر شود. قرار است ظرف پنج سال دولت زمین رایگان در اختیار آنها قرار دهد که با پیشبینی قیمت ساخت متری سه میلیون تومان و وام بانکی تعدادی از کارمندان، کارگران و بازنشستگان میتوانند صاحب مسکن شوند.
اظهارات متعدد دیگری نیز در روزهای اخیر درباره طرحهای حمایتی دولت در زمینه مسکن مطرح شده است.
فتح الله بیات (رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی ایران) در گفتوگو با خبرنگار ایلنا با بیان اینکه نوسانات قیمت در حوزه مسکن باعث شده داشتن خانه به رویایی برای کارگران تبدیل شود، گفت: همه میدانیم که با قیمتهایی که برای مسکن وجود دارد یک کارگر به هیچ وجه نمیتواند خانهدار شود. دستمزد کارگران حتی کفاف این را نمیدهد که افراد از طریق وامهای مسکن به فکر خانهدار شدن باشند.
او ادامه داد: طبق صحبتهایی که با وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی شد قرار شد خانههای خالی مانده مسکن مهر و حتی خانههای نیمهکاره در اختیار بازنشستگان، کارگران و ... قرار گیرد و سازوکاری که برای این طرح در نظر گرفته شده، اجاره به شرط تملیک است.
این فعال صنفی کارگری با تاکید بر اینکه با حقوق کارگری صاحب خانه شدن بیشتر شبیه رویاست، بیان کرد: اگر طرح اجاره به شرط تملیک آن هم به صورت 99 ساله اجرا شود، کارگران قادر هستند اقساط مسکن را بپردازند، اما اگر سالهای کمتری در نظر گرفته شود، بازهم ممکن است افرادی قادر به پرداخت اقساط نباشند.
اسکالات مسکن مهر برطرف شود
او در جواب این سوال که با توجه به انتقاداتی که از مسکن مهر وجود دارد و عنوان میشود در مواردی جانمایی درستی صورت نگرفته، خانهها استاندارد و ایمن نیستند یا امکانات کافی ندارند، آیا کارگران از مسکن مهر استقبال خواهند کرد؟ گفت: اگر قرار باشد مسکن مهر به کارگران و بازنشستگان داده شود باید این خانهها تکمیل و امکانات لازم فراهم شود. به برخی از خانههای مسکن مهر انتقاداتی وارد است. باید تا حد ممکن اشکالات را رفع کرد.
بیات ادامه داد: از طرف دیگر نوسانات قیمت مسکن باعث میشود برخی از کارگران به دلیل ناتوانی در خرید، رهن و اجاره خانه مجبور به مهاجرت به حاشیه شهرها یا حتی شهرها و روستاهای کوچک شوند. شغل و زندگی این افراد در مخاطره میافتد، بنابراین باید فکری برای وضعیت مسکن آنها کرد و اجاره به شرط تملیک مسکن مهر طرح مناسبی است.