اکبر شوکت مطرح کرد:
70 هزار نفر قصد سوءاستفاده از بیمه کارگران ساختمانی را دارند/ کارگران ساختمانی توان پرداخت حق بیمه را ندارند
رییس و کانون سراسری انجمن صنفیهای کارگران ساختمانی کشور گفت: ضربهای که دولت به سازمان تامین اجتماعی وارد کرد بیسابقه بوده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، اکبر شوکت در نشست تخصصی کارگران ساختمانی با بیان اینکه در گذشته شورایعالی استانها و وزارتمسکن سابق در راه تشکیل انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی سنگ میانداختند، گفت: با وجود اینکه مبانی بسیاری سر راه انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی وجود داشت، توانستیم در 12 سال گذشته شمار انجمنهای صنفی را از یک تعداد انگشتشمار به 450 عدد برسانیم.
شوکت با بیان اینکه 50 درصد حوادث کار و حدود 65 درصد از مرگهای ناشی از حوادث کار مربوط به کارگران ساختمانی است، متذکر شد: هر سال بهصورت متوسط هزار کارگر ساختمانی فوت میکنند و همین تعداد هم دچار قطع نخاع و نقایص دیگر میشوند. بهصورت متوسط هر سال 10 هزار کارگر ساختمانی دچار حادثه میشوند. سال 92 که اوج حوادث کار برای کارگران ساختمانی بود 15 هزار نفر دچار حادثه شدند که 1500 نفر از آنها جان خود را از دست دادند.
رییس کانون سراسری انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی با تاکید بر ضرورت ساماندهی مکان استقرار کارگران فصلی که در صنعت ساختمان کار میکنند، گفت: به دفعات از شهرداری خواستیم مکانی را برای استقرار کارگران فصلی تعریف کنند تا آنها بتوانند در فصول سرد سال و شرایط دیگر جغرافیایی از امکانات رفاهی بهرهمند شوند. اگر هم کارفرمایی بخواهد که از آنها استفاده کند باید به این مکان مراجعه کند. متاسفانه کارگران ساختمانی باید در خیابان بنشینند و منتظر کارفرمایی شوند تا آنها را پیدا کند و از آنها کاری بخواهد. در یکی از همین موارد کارگر ساختمانی که دنبال خودروی یک کارفرما میدوید با خودروی دیگر تصادف کرد و جان خود را از دست داد.
شوکت با بیان اینکه وزیری وجود دارد در دوره خود یک لایحه هم به مجلس ارایه نمیکند اما تشکلهای صنفی کارگران ساختمانی سه قانون را به نفع کارگران ساختمان در مجلس ارایه داده و مصوب آن را گرفتهاند، افزود: حاکمیت میتواند با بهاء دادن به تشکلها از مواهب آن بهرهمند شود.
وی در ادامه با اشاره به سوءاستفادههایی که از بیمه کارگران ساختمانی میشود، خاطرنشان کرد: شخصی که 4 سال پیش 17 میلیارد تومان املاک داشت از بیمه کارگران ساختمانی سوءاستفاده میکرد. شخص دیگری همان سالی که از بیمه کارگران ساختمانی استفاده میکرد 300 خودرو به کشور وارد کرده بود. افرادی دیگری هم بودند. وکلا هم از بیمه کارگران ساختمانی به نفع خود سوءاستفاده کردند. مسوولانی را هم میشناسیم که آبدارچیها و رانندههای خود را برای بهرهمندی از بیمه کارگران ساختمانی معرفی کرده بودند. اینها همه سوءاستفاده از بیمه کارگران ساختمانی محسوب میشوند.
وی با بیان اینکه امسال یک سهمیه 200 هزار نفری را برای بیمه کارگران ساختمانی تعریف کردهایم، متذکر شد: تاکنون کسی برای ثبتنام و بهرهمندی از مزایای بیمه کارگران ساختمانی در این چارچوب اقدامی نکردهاست. پیشبینی من این است که حدود 60 تا 70 هزار نفر از آنها کارگر ساختمانی نیستند و تنها میخواهند از بیمه کارگران ساختمانی سوءاستفاده کنند.
شوکت با بیان اینکه ماده 18 بهبود مستمر محیط کسب و کار تنها مادهی حمایتی از کارگران در این قانون محسوب میشود، گفت: این ماده قانونی امنیت شغلی کارگران ساختمانی را تضمین میکند؛ به همین دلیل ما با همکاری موسسه عالی پژوهشهای تامین اجتماعی آییننامه آن را تهیه کردهایم. براین اساس هر کارفرمایی که میخواهد پروانه ساختمانی بگیرد باید در سامانهای که تعریف کردهایم ثبتنام کنند و در این سامانه به وی کارگر ساختمانی اختصاص داده میشود. هر کارفرمایی که نخواهد از این کانال استفاده کند نمیتواند برای ساختمان خود پایان کار بگیرد.
وی با بیان اینکه هم اکنون بسیاری از بازنشستگان صندوق فولاد مایل به انتقال به صندوق بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی هستند، اذعان کرد: ما مخالف این کار هستیم و تلاش میکنیم مجلس قوانینی را که برای سازمان تامین اجتماعی بار مالی ایجاد میکند تصویب نکند بهجای این کارها مجلس باید بازگشت طلب سازمان تامین اجتماعی از دولت را تضمین دهد. سالگذشته مجلس پرداخت 50 هزار میلیارد تومان از مطالبات سازمان تامین اجتماعی را مصوب کرده بود اما تنها 4 تا 5 هزار میلیارد تومان از آن پرداخت شد.
شوکت با اشاره به لایحه مشارکتخصوصی و دولتی که توسط دولت تهیه شده، گفت: در این لایحه تاکید شده ماده 141 قانون تامیناجتماعی حذف شود. ماده 41 قانون تامیناجتماعی از 5 /1 تا 2 میلیون کارگر پیمانکاری که در پروژههایی نفتی، راهسازی و... کار میکنند حمایت میکند اما دولت میخواهد آن را حذف کند.
عضو کارگری هیات امناء سازمان تامین اجتماعی با بیان اینکه وزارتبهداشت از سال 69 یک ریال هم بابت سرانه درمان سازمان تامین اجتماعی پرداخت نکرده به طرح تحول سلامت اشاره کرد و گفت: دولت به جای اینکه سرانه درمان کارگران را منظور کند با طرح تحول سلامت، کارگران را بیچاره کرد.
وی گفت: در حال حاضر ما دنبال اصلاح ماده 5 قانون تامین اجتماعی هستیم چراکه کارگران ساختمانی بهجای 30 سال کار باید با 35 سال بازنشسته شوند این در حالی است که بیشتر آنها دچار حوادث کار میشوند و در جوانی بدنهای آنها فرسوده میشود. این را هم باید اضافه کنم که بسیاری از کارگران توان پرداخت حق بیمه 130 هزار تومانی خود را ندارند و از دفاتر انجمنهای صنفی برای این موضوع کمک میگیرند.
شوکت در پایان از تعدادی از مدیران کل تامین اجتماعی و روسای انجمن صنفی کارگران ساختمانی تقدیر کرد.
همچنین در پایان این مراسم از تعدادی از نمایندگان مجلس از جمله علیرضا محجوب، دبیرکل خانه کارگر و تعدادی از مدیران کل و تعداد دیگری از نمایندگان تقدیر شد. آنها جوایز خود را از دست مصطفی سالاری مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی تحویل گرفتند. همچنین اکبر شوکت از گرجیپور و کریمی از مدیران کل سازمان تامین اجتماعی بهصورت جداگانه تقدیر و تشکر کرد.