معاون امور اقتصادی و برنامهریزی وزارت کار:
شفافیت صرفاً عرضه اطلاعات نیست بلکه دسترسی ساده به اطلاعات هم است
سرزعیم گفت: یکی از شاخصهای حکمرانی شفافیت است. اگر ۴۰ سال پیش به اروپا سفر میکردیم آنها هم درک خوبی از شفافیت نداشتند ولی در طول زمان یاد گرفتند شفافیت صرفاً عرضه اطلاعات نیست بلکه دسترسی ساده به اطلاعات است. البته قابل فهم کردن اطلاعات هم حائز اهمیت است.
به گزارش ایلنا، علی سرزعیم (معاون امور اقتصادی و برنامهریزی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی) با حضور در سلسله نشستهای شفافیت در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به فهم شفافیت گفت: تصوری در کشور وجود دارد که مساله کشور ما و توسعهنیافتگی آن به دلیل فساد بوده است. همه میگویند اگر فساد نبود ما میتوانستیم رشد کنیم.
وی ادامه داد: این موضوع در افکار عمومی و حتی در ذهن نخبگان هم بسیار فراوان است. حتی آنها میگویند مساله اصلی در کشور ناشی از فساد است. فکر میکنم تصور غلطی است که مساله را صرفاٌ فساد بدانیم. مساله برای ما حکمرانی است.
معاون امور اقتصادی و برنامهریزی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در چهارمین کارگاه آموزشی، شفافیت، سیاستگذاری عمومی با تأکید بر اینکه در عرصه تکنولوژی مشاهده میکنیم که دنیا در حال پیشرفت است، گفت: باید باور کنیم که حکمرانی هم تغییر و هم پیشرفت کرده است.
وی ادامه داد: یکی از شاخصهای حکمرانی شفافیت است. اگر ۴۰ سال پیش به اروپا سفر میکردیم آنها هم درک خوبی از شفافیت نداشتند ولی در طول زمان یاد گرفتند، شفافیت صرفاً عرضه اطلاعات نیست بلکه دسترسی ساده به اطلاعات است. البته قابل فهم کردن اطلاعات هم، حائز اهمیت است.
معاون امور اقتصادی و برنامهریزی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تأکید بر اینکه شفافیت جزو مفاهیمی است که درک صحیح آن منجر به اداره مجموعهها و شرکتها میشود، گفت: افراد شیوههای جدید برای مخفی کردن اطلاعات دارند، باید شیوههای جدیدتری برای پیدا کردن مقابله با آنها پیدا کنیم.
سرزعیم با اشاره به اینکه شفافیت برای مقابله با فساد مفید است، گفت : یکی دیگر از مواردی که نیازمند شفافیت هستیم و کمتر به آن توجه میشود این است که اگر اطلاعات منتشر و شفاف شود، افراد جدید هر زمان آن را مشاهده کنند، ایدههای جدید دریافت میکنند. اگر خودمان را در معرض افکار عمومی قرار دهیم، از حجم ایدههای بیشتری میتوانیم استفاده کنیم. شاید در نگاه اول کم اهمیت به نظر بیاید. در جهانی که روز به روز دانش بنیانتر میشود و ایدهها اهمیت بیشتری پیدا میکنند، این نکته بسیار مهم است.
وی با بیان اینکه شفافیت برای بالانس کردن فشارهای سیاسی هم اهمیت دارد گفت: در دانش اختصاصی حرف ما این است که همیشه گروههای ذینفع وجود دارند و یک عدهای منافع متمرکز دارند، اینها سازماندهی میشوند و منافع خود را دنبال میکنند و در مقابل، چون عدهای هستند که منافعشان کم است، اندازهای ندارند تا دنبال کنند. همیشه گروههای ذینفع وجود دارند و خواستههای خود را جلو میبرند. چون سازماندهی میشوند قدرتشان زیاد میشود و فشار میتوانند وارد کنند. یک راه برای اینکه تا حدی آن را خنثی کنیم شفافیت است. یعنی ما بتوانیم افکار عمومی را بسیج کنیم که منافع شما در گرو این تصمیمات است، آیا شما راضی هستید به سمت خاصی سوق پیدا کند یا خیر؟
وی ادامه داد: در این میان هر چه قدر شفافیت بیشتر باشد و مردم ببینند تصمیمات به کدام سمت و سو است قدرت مقاومت برای این فشارها بیشتر میشود. درست است که شفافیت قدرت مانور صندوق تصمیمگیر را کم میکند اما از سوی دیگر کمک میکند تا قدرت مقاومت بیشتر شود. نکته دیگر که شاید بد نباشد به آن اشاره شود این است که شفافیت صرفاً عرضه اطلاعات نیست. بلکه دسترسی ساده به اطلاعات هم مهم است، آن هم اطلاعاتی که قابل فهم باشد.
سرزعیم گفت: لزوم وجود اصول سرمایهگذاری حائز اهمیت است. به عنوان مثال، صندوقهای بازنشستگی حتماً باید یک چارچوب سرمایهگذاری به صورت مدون داشته باشند و این علنی منتشر شود و همه بیمهپردازها بدانند قرار است با پولشان کجا سرمایهگذاری شود. چراکه این موضوع برای حساب کشی کردن کمک میکند، در فرآیند شفافسازی تصمیمات کمک میکند تا بتوانیم مقایسه کنیم که آیا این تصمیم برای فلان کار اقتصادی با اصول سرمایهگذاری درست است یا خیر.