در گفتوگو با ایلنا مطرح شد؛
نرخ فعلی خرید تضمینی سیر، گرهای از مشکلات کشاورزان بازنمیکند/ کشت کاهش یابد، منابع آبی و خاکی منطقه دچار مشکل میشود
دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی استان اردبیل گفت: سازمان تعاون روستایی اقدام به خرید تضمینی سیر کرده، اما شیوه خریدش گرهای از مشکلات سیرکاران باز نمیکند. آنها از کشاورزان خواستهاند که خودشان سیر را بهطور کامل و برای عرضه در بازار آمادهسازی کنند که این موضوع هزینههای زیادی را برای آنها ایجاد میکند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سیر یکی از اصلیترین محصولات کشاورزی شهرستان پارسآباد مغان است و عده قابلتوجهی از کشاورزان این منطقه به کشت سیر اشتغال دارند اما اکنون که زمان برداشت سیر در این شهرستان -که در شمالیترین نقطه استان اردبیل قرار دارد- میباشد، به دلیل نرخ پایین خرید تضمینی آن، صدای اعتراض بسیاری از کشاورزان درآمده است. این مساله موجب شده این روزها اخبار مختلفی از اعتراضات کشاورزان این شهرستان در فضای مجازی منتشر شود.
مطالبه سیرکاران؛ دولت یا از آنها به قیمت مناسب خرید تضمینی کند یا اجازه صادرات بدهد
مهدی محبیزاده (دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل) پیرامون مشکلات این روزهای سیرکاران این استان که عمدتا در شهرستان پارسآباد مغان هستند، توضیح داد: در قیاس با قیمت نهادهها، نرخ سیر بسیار پایین است. مطالبه سیرکاران در مواجهه با این شرایط این است که یا دولت از آنها به قیمت مناسب خرید تضمینی کند یا اجازه صادرات سیر را به خارج از کشور بدهد تا قیمت محصول افزایش یابد. اما در حال حاضر عدم رسیدگی به این موضوع، صدای اعتراض سیرکاران را بلند کرده است.
نرخ پایین خرید تضمینی، سودی برای کشاورزان ندارد
وی پیرامون احتمال خرید این محصولات در قالب خرید تضمینی از سوی دولت، گفت: سازمان تعاون روستایی اقدام به خرید تضمینی سیر کرده، اما شیوه خریدش گرهای از مشکلات سیرکاران بازنمیکند. آنها از کشاورزان خواستهاند که خودشان سیر را بهطور کامل و برای عرضه در بازار آمادهسازی کنند. این موضوع هزینههای زیادی را مجددا برای آنها ایجاد میکند و نهایتا هم به صورت سطحی، مشکلات کشاورزان را حل میکند چراکه قیمت فعلی خریداری، نهایتا جلوی ضرر را میتواند بگیرد و هزینههای آنها را میتواند سر به سر کند اما حامل سودی برای کشاورزان نخواهد بود.
دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی استان اردبیل در تشریح وضعیت قیمتها، بیان داشت: برنامه خرید تضمینی تعهدات زیادی را بر دوش کشاورزان گذاشته، همزمان نرخ مناسبی را طبق جداولی که داده شده، ارائه نداده است. سر مزرعه هر کیلو سیر خام به قیمت ۷۰۰ الی ۱۰۰۰ تومان خریداری میشود که طبق ارزیابیهای ما براساس هزینههای موجود کشت و زحمات کشاورزان، این نرخ باید حداقل ۳۵۰۰ تومان تعیین شود.
وی ادامه داد: در مورد سیر بستهبندی و آماده عرضه نیز، تعاون روستایی قیمت درجه یک آن را ۴۰۰۰ تومان برای هر کیلو تعیین کرده، در صورتیکه تعیین رقم کمتر از ۸۰۰۰ تومان برای کشاورزان صرفه اقتصادی ندارد.
کم شدن انگیزه کشاورزان به کشت محصول سیر، موجب بر هم خوردن تناوب کشت و منابع آب میشود
محبیزاده همچنین با بیان اینکه کم شدن انگیزه کشاورزان به کشت محصول سیر، موجب بر هم خوردن تناوب کشت و مشکلاتی دیگر در حوزه کشاورزی و منابع آب منطقه میشود، گفت: با کاهش کشت سیر، احتمال کشت محصولات جالیزی که آب زیادی را مصرف میکنند، همچون خربزه و هندوانه بیشتر میشود. این گرایش میتواند میزان آبهای زیرزمینی منطقه را کاهش داده و در عین حال، بر کیفیت خاک تاثیر بگذارد. اما سیر، آب بسیار کمتری را مصرف میکند.
وی با اشاره به این نکته که کشت سیر عمدتا متمرکز در شهرستان پارسآباد مغان است، گفت: حدودا ۳۲۰۰ هکتار سطح زیر کشت سیر در اراضی این شهرستان است. در هر هکتار بین ۲۵ الی ۳۰ تن برداشت انجام میشود و بین یک الی دو نفر به صورت مستقیم در آن فعالیت میکنند. بنابراین، میتوان این احتمال را داد که در مجموع حدود ۴۰۰۰ نفر سیرکار هستند و ۹۰ هزار تن محصول برداشت شود.
نرخ پایین خرید تضمینی گندم و سیر از انگیزه و سطح معیشت کشاورزان خواهد کاست
محبیزاده با اشاره به این نکته که سیر محصولی است که سریعا به سمت خرابی میرود، گفت: برای رسیدگی عاجل به این مساله، ما با جهاد کشاورزی و سازمان تعاون روستایی مکاتباتی داشتهایم.
دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل در پایان، با اشاره مجدد به موضوع نرخهای پایین تعیین شده خرید تضمینی، گفت: کشاورزان این مشکل را با نرخ پایین گندم هم داشتهاند. اکنون نرخ پایین سیر، مشکلات آنها را افزونتر کرده، و از میزان انگیزه و سطح معیشتشان خواهد کاست.