در گفتوگو با ایلنا مطرح شد؛
عقبماندگی یک میلیون و ۳۳۳ هزار تومانی سبد معاش بازنشستگان/ بازنشستگان بسته حمایتی و افزایش بیست درصدیِ مستمریها را نمیخواهند
علی دهقانکیا معتقد است؛ تنها راه بهبود معیشتِ بازنشستگان، افزایش عادلانه مستمریهاست و طرحهای ناکارآمدِ صدقهای مثل بسته حمایتی نمیتواند مشکلات بازنشستگان را حل کند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، موج اعتراضات بازنشستگان با ارائه لایحه بودجه ۹۸ به مجلس، بالا گرفت؛ بازنشستگانِ صندوقهای مختلف، مطالبات متفاوتی دارند اما فصل مشترک همه این مطالبات، «معیشت» است؛ برای کارگران بازنشسته، بحث معیشت با مستمریهایی گره خورده که به طور غیرمستقیم از جلسات شورای عالی کار و مذاکرات سهجانبهی مزدی تبعیت میکنند.
علی دهقانکیا (عضو هیات مدیره کانون بازنشستگانِ تامین اجتماعی تهران) معتقد است؛ تنها راه بهبود معیشتِ بازنشستگان، افزایش عادلانه مستمریهاست و طرحهای ناکارآمدِ صدقهای مثل بسته حمایتی نمیتواند مشکلات بازنشستگان را حل کند.
وی با بیان اینکه از میانه آذر شروع به واریز بسته حمایتی به حساب بازنشستگان تامین اجتماعی کردند و قرار است یک نوبت دیگر تا پایان سال، این بسته واریز شود، میگوید: بسته حمایتی ۲۰۰ هزار تومانی به کار بازنشسته نمیآید و هیچ گرهی از زندگی او باز نمیکند. حتی اینکه قرار است یکبار دیگر تا پایان سال وایز شود، قطعی نیست و ممکن است به بهانه نبود بودجه، این واریزِ مجدد صورت نگیرد.
ما با «اعانهپردازی» مخالفیم
دهقانکیا از مخالفت فعالان صنفی بازنشستگان با «بستههای حمایتی» میگوید: ما با بستهها و واریز اینچنینی مخالفیم و نگرانیم که نکند واریز این مبالغ ناقابل روی مذاکرات مزدی پایان سال تاثیر بگذارد و دولتیها همین را دستاویز قرار دهند و با افزایش عادلانه و درخورِ مزدِ کارگران مخالفت کنند؛ بگویند ما بسته دادهایم پس بخشی از سبد معیشت خانوار با همین بستهها پوشش داده شده و نیازی نیست که کل سبد را در مزد ببینیم!
او تاکید میکند: از این ترفندهای نخنما قبلاً هم سود بردهاند و به همین دلیل است که با هرنوع اعانهپردازی دولت که قرار باشد جای دستمزد و مستمری را بگیرد، شدیداً مخالفیم.
عضو هیات مدیره کانون بازنشستگان تهران در پاسخ به این سوال که چند درصد افزایش مستمری برای سال آینده میتواند رضایتبخش باشد، میگوید: اینکه در بودجه تقدیمی، افزایش حقوق کارمندان دولت را بیست درصد درنظر گرفتهاند، نشانه خوبی نیست؛ دلخوش نباشند که کارگران شاغل و بازنشسته هم به همین مبلغ رضایت میدهند؛ بیست یا بیست و دو و یا سه درصد، به هیچوجه جوابگوی مشکلات معیشتی کارگران و بازنشستگان نیست.
خواستار افزایش صد درصدی مستمریها هستیم
«رقمی که ما میخواهیم خیلی بیش از اینهاست» دهقانکیا با بیان این مطلب میافزاید: کاهشِ قدرت خرید کارگران بازنشسته به نسبت سال قبل، یک میلیون و ۳۳۳ هزار تومان است؛ در نتیجه، حداقلِ افزایش مستمری باید این عقبماندگی را بپوشاند. لذا اگر بخواهند این عقبماندگی را پوشش دهند، باید مزد و مستمری را صد درصد افزایش دهند.
وی تاکید میکند: البته این کسری سبد خانوار تا آذر ماه است؛ ممکن است تا آخر سال بازهم این رقم افزایش پیدا کند؛ خواسته ما بازنشستگان، تامین این کسری است؛ بهترین راه برای جبران این کسری، افزایش مستمریها است؛ منتها اگر بخواهند از خدمات رفاهی مثل بستههای حمایتی استفاده کنند، باید مبلغ بستههای حمایتی بسیار بیشتر از ۲۰۰ هزار تومان باشد و در عین حال، نظام پرداخت آن نیز منظم شود.
این فعال صنفی بازنشستگان تهرانی معتقد است لایههای متوسط مستمریبگیران در حال مستحیل شدن در مستمریبگیرانِ حداقلبگیر هستند: وقتی میگویند به مستمری بگیرانی که زیر سه میلیون تومان دریافتی دارند، بسته حمایتی میدهیم، قشر متوسط و بالای مستمریبگیر را عملاً از چرخه حمایت حذف کردهاند؛ هر ساله افزایش مستمریها برای این سطوح، کمتر از سطوح حداقلیست؛ لاجرم با این روال، سطوح متوسط در حال افول معیشتی هستند و این شیوه به هیچ وجه، درست نیست.
کارگران؛ مطرودین اقتصاد
دهقانکیا در ادامه گفتگو به «وزن دستمزد» در اقتصاد میپردازد: امروز که قیمت تمام شده کالا بالا رفته، سهم دستمزد به ۴ درصد رسیده، یعنی فقط ۴ درصد قیمت تمام شده کالاها، دستمزد است؛ این درحالیست که امسال باقی مولفههای اقتصاد که وزنشان در قیمت تمام شده کالا بسیار بیشتر از دستمزد است، افزایش چشمگیر قیمت را تجربه کردهاند؛ حتی برخی مولفهها صد درصد گران شدهاند؛ جالب اینجاست که کارفرمایان افزایش صد درصدی و بیشترِ مواد اولیه و حمل و نقل و ماشینآلات و تعمیرات را تحمل میکنند اما حاضر نیستند افزایش حتی ۵۰ درصدی مزد را متقبل شوند.
او در تشریح بیشتر این مطلب میگوید: افزایش دستمزد هرچقدر هم که باشد، وقتی در چهار درصد تاثیرگذاری ضرب میشود، تاثیر چندانی روی قیمت تمام شده کالا ندارد ولی تاثیر افزایش قیمتِ باقی مولفهها به دلیل سهم بیشتر در قیمت تمام شده، بسیار بیشتر است؛ با این وجود کارفرمایان فقط مقابل افزایش مزد جبهه میگیرند.
به گفتهی این فعال صنفی بازنشستگان، کارگران چه شاغل و چه بازنشسته، مطرودین اقتصاد امروز هستند چراکه همه چیز گران شده به جز مزد کارگر و مستمری بازنشسته.
او ادامه میدهد: آمارهای رسمی از رشد ۹۷ درصدی بهای مسکن تا نیمه آذر ماه خبر میدهد؛ مواد غذایی ازجمله لبنیات، تا سقف صد درصد گران شدهاند؛ تنها چیزی که ثابت مانده «دستمزد» است.
چگونه ادعا میکنند «ابرتورم» نداریم؟!
او ابراز تعجب میکند که چگونه است در شرایطی که نرخ همه کالاهای ملموس و در دسترس کارگران، بین ۸۰ تا ۱۲۰ درصد گران شده است؛ دولتیها ادعا میکنند که «ابرتورم» نداریم و نرخ تورم در حال کنترل است؟!
دهقان کیا ادامه میدهد: اگر بخواهند به دستمزد کارگران شاغل و بازنشسته بیتوجه باشند، «بحران» همهگیر خواهد شد.
این فعال صنفی در پایان تاکید میکند: باید معیشت کارگران را جدی بگیرند؛ البته هم دولت و هم کارفرمایان.