در گفتوگو با ایلنا مطرح شد؛
نگذاریم دستمزدمان را بدزدند!/ اگر مراقب نباشیم مزد توافقی همه کشور را فرامیگیرد
عضو هیات مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور میگوید: کسانی که گستاخانه ادعا میکنند کارگران با سیصد هزار تومان هم حاضر به کار کردن هستند؛ تفکر بسیار خطرناکی را اشاعه میدهند.
حسین حبیبی (عضو هیات مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور) در ارتباط با «مزد چندگانه» که در روزهای اخیر خبرساز شده؛ با انتقاد از رویکرد برخی از نهادها و حامیان آنها در بلوکهای قدرت و ثروت میگوید: افرادی قصد دارند در قالب شعارهای مردم فریب، مانند ایجاد اشتغال و رفع بیکاری، سطح دریافتی حداقل دستمزد را به پایینتر حد ممکن تنزل دهند و ادعایشان این است که جوانان تمایل دارند کمتر از حداقل را بگیرند ولی بیکار نشوند؛ حتی گستاخانه میگویند نیروی جویای کار حاضر است ماهیانه سیصدهزار تومان بگیرد!
وی با بیان اینکه این تفکر خطرناک که حداقل دستمزد؛ مانع از اشتغال است، در حال فراگیر شدن است و باید مراقب باشیم، میافزاید: عدهای قصد دارند از مقابل هم قرار دادنِ بیکاران و شاغلان به نفع خود ماهی بگیرند و زمینه را برای استثمار کارگران فراهم کنند.
میگویند حداقل مزد مانع اشتغال است!
حبیبی میافزاید: میگویند حداقل دستمزد (ماده ۴۱ قانون کار) مانع از ایجاد اشتغال است؛ این تفکر، نعل وارونه زدن است؛ نمیگویند تورم افسار گسیخته مانع اشتغال است! نمی گویند افزایش قراردادهای موقت و افزایش شرکتهای پیمانکاری، مانع اشتغال هستند! نمیگویند کاهش قدرت خرید کارگران که منجر به کاهش گردش اقتصادی و متوقف شدن تولید میشود، مانع اشتغال است! نمیگویند رانت وانحصار مانع اشتغال است! فقط مزد کارگر را مانع و رادع میبینند!
او خطاب به حامیان این تفکر سوالاتی را مطرح میکند: اگر مقرراتزدایی باعث رونق اشتغال میشود، چرا با خروج کارگران کارگاههای زیر پنج نفر و زیر ۱۰ نفر از حمایتهای قانون کار، اشتغال ایجاد نشد؟ چرا با گسترش مناطق آزاد که کم مانده محلهها نیز تابع قانون مناطق آزاد شوند، اشتغال ایجاد نشد؟ چرا با این همه اخراج و تعدیلهای فردی و فلهای بازهم بیکار داریم؟ چرا با این پرداختهای کمتر از حداقل، بیکاری کاهش نمییابد؟!
حبیبی هشدار که عدهای میخواهند به کارگاههای غیررسمی، رسمیت ببخشند و این تفکر توسط برخی نمایندگان مجلس نیز دنبال میشود.
امنیت شغلی را از دست دادیم؛ نگذاریم دستمزدمان را بدزدند!
این فعال کارگری ادامه میدهد: میخواهند مزد را به توافق کارگر و کارفرما محدود کنند و نظارت دولت را بردارند. این عده فریبکارانه میگویند روستاها و شهرهای حاشیهنشین را میتوان از حداقل مزد معاف کرد؛ آیا معنی حرف اینها، این نیست که که هر چقدر ضیعفتر هستی باید کمتر از امکانات و مواهب الهی برخوردار شوی؟! این تفکر و افرادِ حامی آن، در دولت، مجلس و سایر نهادها و محفلها هستند. باید مراقب باشیم. از قرار معلوم، یکی از نمایندگان مجلس مجدانه دنبال پیگیری این طرح است و از دیگر نمایندگان، امضا جمع میکند.
حبیبی تاکید میکند: برخورداری از ثروت و امکانات کشور حقی است همگانی. این یعنی عدالت اجتماعی. غفلت نکنیم که داشتن شغل مناسب، برخورداری از امکانات بهداشتی و درمانی رایگان، برخورداری از امکانات تحصیلی رایگان تا مقطع متوسطه و برخورداری از بیمه و خدمات رفاهی، حقی است همگانی. اگر اجازه دهیم امروز روستاییان و حاشیهنشینان را از حداقل دستمزد محروم کنند، فردا نوبت به زنان سرپرست خانوار و معلولان میرسد و بعد از آن میبینیم مزد چندگانه یا همان مزد توافقی همه کشور را در برگرفته.
او در پایان هشدار میدهد: کارگران باید مراقب تحرکات این گروهها باشند؛ از بس مطالبهگر نبودهایم و غافل بودهایم، امنیت شغلی را از دست دادیم؛ نگذاریم دستمزدمان را بدزدند.