دبیر انجمن صنفی کارگران خباز سنندج:
با گران شدن نان به شدت مخالفیم/کارگران خباز را مقابل مردم قرار ندهید
یدالله صمدی با انتقاد از گران شدن قیمت نان گفت: ارتباط دادنِ دستمزد کارگران خباز به گران شدن نان، مورد قبول نیست چراکه این مساله، سفره کارگران نانواییها را نیز کوچکتر میکند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، گران شدنِ بیست درصدی نان در استان کردستان درحالیکه دستمزد کارگران خباز این استان برای چهار سال متوالی ثابت ماندهاست، فضا را به ضرر کارگران تغییر دادهاست. یدالله صمدی (دبیر انجمن صنفی کارگران خباز سنندج) در همین رابطه با انتقاد شدید از گران شدن قیمت نان میگوید: چهاردهم مهر ماه، در انجمن صنفی کارگران خباز سنندج، مجمع عمومی برگزار شد که خروجی این مجمع، نامهای خطاب به فرمانداری سنندج بود. در آن نامه تقاضای بهبود معیشت کارگران خباز را مطرح کردیم چراکه با شرایط موجود، دیگر نای ادامه دادن نداریم.
وی در تشریح مشکلات معیشتی کارگران نانواییها افزود: دستمزدهای ما کارگران خباز، ۴ سال است که افزایش نیافته؛ ما همین موضوع را در نامه مطرح کردیم و علاوه بر آن، به موضوع «سختی کار کارگران خباز» اشاره کردیم و اینکه کارگران نانواییها بایستی مشمول آییننامهی مشاغلِ سخت و زیانآور شوند. این نامه را ۱۵۰ کارگر امضا کردند.
اگر میخواهند به معیشت فرودستان ضربه بزنند، ما را بهانه نکنند
صمدی ادامه میدهد: مدتی بعد از ارسال نامه، استانداری کردستان در جلسهای اعلام کرد که نرخ نان افزایش یافته؛ این افزایش حدود بیست درصد است؛ به طوریکه نرخ نانِ لواش، از ۱۵۶ تومان به ۲۰۰ تومان رسیدهاست. این درحالیست که دستمزد ما به هیچ وجه زیاد نشده و به نظر میرسد به هیچ وجه دغدغه دستمزد و معیشت کارگران خباز را ندارند.
به گفتهی صمدی، کارگران خباز کردستان، مخالف افزایش قیمت نان هستند و در بیانیهها و نامههای خود نیز بارها به این موضوع اشاره کردهاند.
وی میافزاید: وقتی نان گران میشود، سفره همهی کارگران ازجمله خود ما خبازان که «نان» میپزیم، بازهم خالیتر میشود. از مسئولان میخواهیم که ما کارگران خباز را مقابل مردم قرار ندهند و ادعا نکنند که نان را به خاطر دستمزد کارگران خباز، گران کردهاند. چراکه ما همواره خواهان ثبات قیمت نان بودهایم و هستیم. بنابراین اگر میخواهند به معیشت فرودستان ضربه بزنند، ما را بهانه نکنند.
چرا ما را «کارگر» حساب نمیکنند؟!
این فعال صنفی کارگران خباز در ادامه گفتگو به تعریفِ «کارگر» از نگاه قانون کار میپردازد و میگوید: براساس تعریفی که در ماده ۲ قانون کار از کارگر آمده، ما کارگران نانواییها نیز «کارگر» محسوب شده و بایستی مشمول الزامات قانون کار شویم؛ لذا دستمزد ما نیز باید هرساله مطابق افزایش دستمزد مصوب قانون کار زیاد شود. درحالیکه چهار سال است نرخ افزایش دستمزد قانونی، برای ما اعمال نشدهاست.
صمدی از جلسه مشترک با اتحادیه کارفرمایان نانوای سنندج خبر میدهد و میگوید: بیست و ششم مهر ماه، جلسهای با اتحادیه کارفرمایان خباز داشتیم و در آن، پیشنهادات مزدی خود را به آنها ارائه کردیم؛ در این پیشنهادات، میزان افزایش مزدی سالهای ۹۴، ۹۵، ۹۶ و ۹۷ را به صورت مدون و دقیق روی مزد کارگران خباز اعمال و به آنها تحویل دادیم اما متاسفانه راه به جایی نبردیم و جواب روشنی از آنها نگرفتیم.
در روزهای گذشته بحثهایی در فضای مجازی مطرح شده که فحوای آنها گرانی هزینههای جانبی خبازیها ازجمله هزینههای گاز و آب و برق است؛ صمدی هدف از طرح این بحثها را «گران کردن نان در تمام استانهای کشور» میداند و میگوید: میخواهند به بهانهی افزایش هزینهها، نان را گران کنند؛ این مطالبه به ما کارگران خباز هیچ ربطی ندارد؛ ما کارگران نانواییهای استان کردستان با گران شدن نان به شدت مخالفیم؛ مطالبهی ما فقط بحث دستمزد است و سختی کار و تغییر شرایط شغلی؛ بحثهای انحرافی به ما هیچ ربطی ندارد.