خبرگزاری کار ایران

بیانیه شبکه یاری کودکان کار به مناسبت «روز جهانی کودک»:

تعداد بیشتری از کودکان از چرخه تحصیل خارج خواهند شد/کودکان زباله‌گرد همچنان استثمار می‌شوند

تعداد بیشتری از کودکان از چرخه تحصیل خارج خواهند شد/کودکان زباله‌گرد همچنان استثمار می‌شوند
کد خبر : ۶۷۷۶۲۸

شبکه یاری کودکان کار با انتشار بیانیه‌ای به بیان دردها و مشکلات کودکان کار پرداخته‌است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، شانزدهم مهر، روز جهانی کودک است. شبکه یاری کودکان کار که شبکه‌ای متشکل از 37 انجمن مردم نهادِ فعال در حوزه حقوق کودکان است، با انتشار بیانیه‌ای به بیان دردها و مشکلات کودکان به خصوص کودکانِ طبقات فرودست پرداخته است.

در این بیانیه آمده است:

شانزدهم مهر (روز جهانی کودک) در حالی فرامی‌رسد که جهان بیش از هر زمان دیگری برای کودکان ناامن شده است. زورمداران و سودجویانِ جهانی با دامن زدن به جنگ و خونریزی و ناامنی دنیای پیرامون ما، هر روز تراژدی هولناکی را از فاجعه انسانی خلق می‌کنند. همان دنیایی که قرار بود شایسته زیست کودکان باشد، اکنون با افزایش نابرابری‌ها، خشونت، فقر و... اولین قربانیان خود را از میان کودکان و زنان می‌گیرد.

در سالی که گذشت، کودکان معصوم کشور ما هم تحت تاثیر فشارهای ناشی از مشکلات اقتصادی و اجتماعی دست و پا می‌زدند. تورم و گرانی افسارگسیخته به خصوص در ماه‌های اخیر شرایط را به گونه‌ای رقم زد که خانواده‌های فرودست جامعه متاسفانه درمانده و ناتوانِ از تامین حداقل‌ها برای گذران روزمره زندگی بوده‌اند و بسیاری از خانواده‌های طبقه متوسط جامعه هم، در خط فقر قرار گرفته‌اند. مجموعه این شرایط سبب می‌شود تا از نیازهای اساسی کودکان شامل تغذیه، آموزش، بهداشت و ... در خانواده‌ها چشم‌پوشی شود. با تداوم این شرایط احتمال آن وجود دارد تا در آینده‌ای نزدیک، تعداد بیشتری از کودکان از چرخه تحصیل خارج شده و برای کمک به تامین معاش خانواده‌ها وارد چرخه اشتغال زود هنگام شوند.

شبکه یاری کودکان کار ضمن شادباش روز جهانی کودک به کودکان عزیز، خانواده‌ها و همه فعالان حقوق کودک، این روز را فرصتی برای بیان مطالبات مغفول مانده کودکان عزیز می‌داند. هرچند در طی سال‌های گذشته، سازمان‌های مدنی مدافع کودکان به مناسبت‌های مختلف، دغدغه‌ها و مطالبات  خود را در این حوزه به شکل بیانیه و مقالات و در قالب سخنرانی‌ها و نشست‌های خبری بیان کرده‌اند و اگرچه در سالی که گذشت با ”تصویب لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان” ،”تصویب رسیدگی فوری به طرح افزایش سن ازدواج ” و مواردی از این دست قدم‌هایی برداشته شده است، اما با توجه به حجم بالای  آسیب‌ها و مشکلاتی که متوجه کودکان است، انتظار می‌رود نهادهای حاکمیتی و قانون‌گذاری با جدیت و احساس مسئولیت بیشتری به مسایل و مشکلات کودکان بپردازند. آموزش و پرورش ما نیاز به تحول اساسی دارد، نگاه نخبه‌پروری و غول کنکور و خصوصی‌سازی آموزش و پرورش همچنان از بین دانش‌آموزان قربانی می‌گیرد؛ کودکان کار در همه این سالهایی که مبارزه بر علیه اشتغال کودکان و تلاش برای ”لغو کار کودک” از سوی نهادهای مدنی آغاز شده، در سطح کلان و ملی تغییرات  محسوسی در وضعیت زندگی آنها ایجاد نشده است، چراکه متولیان امور به هشدارهای دلسوزانه و تجارب ارزشمند تشکل‌های مردمی وقعی ننهاده‌اند. کودکان زباله‌گرد همچنان توسط پیمان کاران سودجو بدون برخوردای از حداقل‌های حقوق اولیه و ایمنی و بهداشت، استثمار می‌شوند. متاسفانه با وجود طرح فرمان رهبری، مبنی بر آموزش و تحصیل کودکان مهاجر و بدون شناسنامه، خانواده‌های این کودکان هر ساله درگیر ثبت‌نام فرزندانِ خود و پرداخت شهریه‌های غیرعادلانه آنها هستند. خشونت بر علیه کودکان همواره رو به افزایش بوده و بالا رفتن روز افزون آمار کودک آزاری، راهکارهایی عاجل و ضروری برای کاستن از شتاب آزارها و خشونت با بهره‌گیری از تمامی ابزار‌های بازدارنده را می‌طلبد. در بیست و چهارمین سال تصویب پیمان‌نامه جهانی حقوق کودک وقت آن رسیده است که رسانه ملی با این معاهده جهانی آشتی کرده و به ترویج مفاد آن همت گمارد.

مواردی که ذکر شد بخش‌هایی از مطالبات بی‌شمار حقوق حقه کودکان عزیز کشورمان است. تحقق حقوق کودکان و بهبود شرایط زندگی آنها نیازمند عزم ملی است. شبکه یاری کودکان کار انتظار دارد سیاست‌گذاران و متولیان امور برای بهبود شرایط کودکان بیش از گذشته تلاش و جدیت مسئولانه به خرج داده و با کمک به تحقق مفاد پیمان‌نامه‌ای که سال‌ها قبل به تصویب رسیده است، در کنار کودکان باشند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز