یک اقتصاددان:
افزایشِ مالیات بخشهای غیرمولد در بودجه ضروری است/چتر حمایتی بر سر دهکهای پایینی جامعه بگسترانیم
وحید شقاقی شهری معتقد است دولت باید برای اقتصاد ایران تصمیمات سخت بگیرد؛ چرا که گرانی، فقر، نابرابری و فساد در حال افزایش است. وی تاکید دارد که عملی نمودن این تصمیمات سخت منوط به قطع ریخت و پاش در بودجه و ایجاد چتر حمایتی بر سر دهکهای پایینی جامعه است.
«وحید شقاقی شهری» اقتصاددان در گفتوگو با ایلنا درباره دو گانگی بوجه ۹۷ مبنی بر انقباضی بسته شدن آن برای فرودستان و انبساطی بسته شدن آن برای فرادستان (موضوع جدول شماره ۱۷ لایحه بودجه) گفت: دولت باید برای اقتصاد ایران تصمیمات سخت بگیرد چرا که گرانی، فقر، نابرابری و فساد تشدید شده است.
به اعتقاد وی تصمیمات سخت شامل افزایش اخذ مالیات از این نهادها (افزایش پایه مالیاتی)، توقف توزیع رانت و مبارزه با فساد است؛ او میگوید: «علاوه بر اینها در لایحه بودجه ۹۷ ریخت و پاش دیده می شود؛ ریخت و پاشهایی که با افزایش پایه مالیاتی برای بهرهمندان از بودجه همراه نیست.»
شقاقی شهری افزود: این امر به خودی خود موجب تشدید شکاف های معیشتی میشود؛ چرا که کاری کردهایم که منابع به سمت دهکهای بالایی سرریز شود و انواع فشارها مستقیما متوجه دهکهای پایینی جامعه شود؛ این یعنی اسراف و اتلاف منابع.
این اقتصاددان با بیان اینکه دولت همزمان با اعمال تصمیمات سخت ملزم به اتخاذ سیاستهای حمایتی و رفاهی از دهکهای پایینی جامعه است، گفت: زمانی که اخذ مالیات را از بخش های غیر مولد جامعه افزایش دادیم و در بودجه جلوی ریخت و پاشها را گرفتیم همزمان باید چتر حمایتی بر سر دهک پایینی جامعه بگسترانیم. در این صورت دیگر نیاز به افزایش نرخ حاملهای انرژی و یا هر سیاست دیگری که فقر را تشدید کند نخواهیم داشت.
به اعتقاد وی عادلانه بسته شدن لایحه بودجه به نفع بخشهای مولد و دهکهای پایینی جامعه نیازمند عزمی جدی و تعامل دولت و مجلس است: «باور ندارم که دولت به تنهایی از پس این مشکل بر میآید؛ مجلس هم باید همراهی کند. البته کمیسیون تلفیق مجلس هم که در حال بررسی لایحه بودجه سال آینده است به تنهایی از پس این کار برنمیآید؛ سطوح بالای مجلس هم باید به کمک بیایند.»
شقاقی شهری با بیان اینکه هم اکنون ۱۷ دستگاه مبارزه با فساد در اقتصاد ایران وجود دارد که پاسخگویی لازم را ندارند، گفت: فساد، بخش مولد جامعه که همان تولیدکننده است را به حاشیه رانده و این امر نیز به بیکاری، رکود و گرانی دامن زده است؛ پس یک جای کار میلنگد که قادر نیستیم مولدها را بر غیر مولدها ترجیح دهیم.