دبیر خانه کارگر غرب تهران:
نوسانات اقتصادی بازنشستههای نیازمند درست کردهاند/دستمزد پایین و بیکاری صندوقها را متاثر ساختهاند
دبیر خانه کارگر غرب تهران میگوید یکی از مشکلاتی که آینده صندوقهای بازنشستگی را تهدید میکند کاهش ورودیهای آنان است. به اعتقاد وی، پایین بودن سطح دستمزدها موجب شده حق بیمههای واریزی به حساب سازمان تامین اجتماعی کاهش یابد.
«اکبر قربانی» دبیر خانه کارگر غرب تهران در گفتگو با ایلنا، اظهار داشت: یکی از مشکلاتی که آینده صندوقهای بازنشستگی را تهدید میکند کاهش ورودیهای آنان است. البته کاهش ورودیهای صندوقهای بازنشستگی در ایران از جنس دیگر است.
قربانی با اشاره به پایین بودن سطح دستمزدها و تاثیرهای مخرب آن بر کاهش ورودی صندوق بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی، تصریح کرد: پایین نگه داشتن سطح دستمزد تنها به معیشت کارگران آسیب وارد نکرده بلکه صندوق بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی را هم از خود متاثر ساخته است.
دبیرخانه کارگر غرب تهران افزود: وقتی دستمزد پایین باشد میزان حق بیمه وایز شده نیز کاهش مییابد برای نمونه اگر کارگر ۷ میلیون مزد و مزایا دریافت کند چیزی در حدود ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان حق بیمه میدهد اما در شرایطی که حداقل دستمزد چیزی در حدود ۹۳۰ هزار تومان است و به همراه مزایا مزدی به کمی بیشتر از ۱ میلیون نومان میرسد؛ حق بیمه بسیار کمتری نیز پرداخت میشود.
قربانی با بیان اینکه صندوقهای بیمهای در ایران مبتنی بر مزایای تعریف شده هستند، تصریح کرد: براساس نظام مزیای تعریف شده صندوقهای بیمهای بخشی از وظایف حاکمیت را برعهده میگیرند. مزیت این نوع از صندوقها برای بیمه شدگان این است که به اعضای خود حقوق از کارافتادگی، بیکاری و... پرداخت میکنند. اما یکی از معایبی که پیش روی این نظام بیمهای است تحت تاثیر بودن آن از نوسانات اقتصادی است.
این عضو کمیته بیمه و درمان اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری افزود: صندوقهای سازمان تامین اجتماعی نیز از این نوع و به شدت از نوسانات اقتصادی متاثر است. مثلا اگر بیکاری در کشور افزایش یابد، ورودیهای صندوق بازنشستگی نیز کاهش مییابد.
وی افزود: در نتیجه علاوه بر پایین بودن سطح دستمزد بیکاری نیز که حالا در کشور به یک اپیدمی تیدیل شده صندوقهای بازنشستگی را با بحران مواجه کرده است.
دبیرخانه کارگر غرب تهران با بیان اینکه مدل دیگر صندوقهای بازنشستگی مبتنی بر مشارکت تعریف شده است، تصریح کرد: در نظام مشارکت؛ افراد براساس هر میزان حق بیمهای که میپردازند بازنشست میشوند و بیمه پرداز میتواند ۱۰ ساله بازنشست شود اما مشکلی که این مدل دارد این است که بیمه شده در سود و زیان شرکت بیمهای شریک است و اگر سرمایهگذاری غلطی از سوی بیمه گر صورت پذیرد بیمه شده نیز متضرر میشود.
وی افزود: البته در نظام مبتنی بر مشارکت تعریف شده؛ خبری از پرداخت مقرری بیکاری و هزینههای درمان نیست و این عیب دیگر آن است از این رو نمیتوان نسخه واحدی در ایران برای صندوقهای بیمهای پیچید اما میتوان برای خلاصی از بحران موجود براساس مزایای هر کدام از این دو مدل، یک مدل واحد تعریف کنند.
عضو کمیته بیمه و درمان اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری در پایان گفت: روند فعلی تنها از خود بازنشسته نیازمند برجای میگذارد این در حالی است که در کشورهای پیشرفته آسیای شرقی و کشورهای اروپای غربی مشکلات تا این اندازه دامنهدار نیست و از همان ابتدایی ساختارهای خود را به گونهای دیوار چینی کردهاند که وقتی صندوق های بازنشستگشان در جوانی به گل ننشینند.