رییس اتاق تعاون کشور در گفتوگو با ایلنا:
تعاونیهای مرزنشینان وضعیت ناگواری دارند/همه دولتها به تعاونیها بیتوجه بودند
رییس اتاق تعاون کشور معتقد است: مسئولان استانی در برخورد با تعاونیهای مرزنشینان سلیقهای عمل میکنند و بهجای کمک به آنها؛ افرادی را برای فعالیتهای آنها معرفی میکنند که خود ایجاد مشکل میکنند.
بهمن عبدالهی (رییس اتاق تعاون کشور) در مورد اینکه چرا تعاونیهای مختلف در ایران نتوانستهاند به اهداف پیشبینی شده خود برسند، به خبرنگار ایلنا میگوید: قسمت عمده عدم رسیدن تعاونیها به اهداف ترسیم شده به بخشهای دیگری که خارج از ساختار تعاونیها به وجود میآید؛ مربوط است.
او ادامه میدهد: برنامه توسعه کشور و سیاستهای اصل ۴۴ و همچنین سیاستهای همه دولتها در مقابل تعاونیها آنچنان که باید حمایتی نبوده است و نسبت به این موضوع بیتوجه بودهاند.
وی اضافه میکند: وضعیت اقتصادی کشور شرایط را برای فعالیت اقتصادی تعاونیهای سختتر کرده است. عوامل و بحثهای داخلی تعاونیها هم به تشدید وضعیت کنونی کمک کرده است. اگر این حاشیهها را از تعاونیها دور کنیم میتوان شاهد پیشرفت این واحدها بود.
این مقام مسئول در مورد وضعیت تعاونی مرزنشینان خاطرنشان میکند: یکی از دلایل تاسیس تعاونی مرزنشینان پیشرفت مناطق محروم و کمتر توسعه یافته کشور بود و همچنین تعاونیهای مرزنشین میتوانستند به دلیل اینکه پتانسیل کسب درآمد را برای مرزنشینان به وجود میآورند، از خالی شدن مرزها جلوگیری کنند.
او ادامه میدهد: تعاونی مرزنشینان دستخوش اتفاقات نادرستی شد، مانند دستور وزیر صنعت معدن و تجارت دولت یازدهم که سهمیه برخی از اقلام مرزنشینان را کاهش داد و همچنین تعداد اقلام قابل مبادلهای هم به سه یا چهار قلم رسید.
عبدالهی با انتقاد از برخی تصمیمات دولت در مورد تعاونی مرزنشینان میگوید: مقدار برنجی که مرزنشینان میتوانستند دریافت کنند پیش از این ۵۰ کیلوگرم بود ولی حالا به ۲۵ کیلو رسیده است که قیمت آن به ۷۵ هزار تومان هم نمیرسید. هنگام تصویت این مصوبه با خودشان نگفتند که یک خانواده مرزنشین با این مقدار برنج خارجی چه میخواهد بکند؟
وی در مورد عملکرد مسئولان استانی خاطرنشان میکند: یکی دیگر از مشکلات مرزنشینان به تصمیمات سلیقهای مسئولان استانی بازمیگردد. مسئولان بهجای کمک به این قشر محروم؛ افرادی را به آنها معرفی میکنند که باعث رخ دادن اتفاقات ناگواری میشود.
رییس اتاق تعاون در همین رابطه ادامه داد: با توجه به وضعیت اقتصادی کشور موضوع کسب و کار در شهرهای دیگر سختتر شده است و این وضعیت در خصوص مرزنشینان شکاف بیشتری دارد.
این مقام مسئول معتقد است: بروز چالشها و رخدادهای عجیب یکی از عادیترین اتفاقات تعاونی مرزنشینان است و چنین اتفاقاتی را باید ناگوار خواند.
وی با تاکید بر مهم بودن کسب و کار مرزنشینان اضافه میکند: برای استحکام و امنیت در مرزهای کشور باید به کسب و کار مرزنشینان و تقویت تعاونیهای مرزنشینان اهمیت بیشتری بدهیم در غیر این صورت موج مهاجرت این قشر به شهرها و حاشیهنشینی افزایش مییابد.
عبدالهی درخصوص مذاکراتی که برای بهبود وضعیت مرزنشینان انجام شده است، میگوید: در ماههای اخیر صحبتهایی با مسئولان وزارت کشور و معاون وزیر کشور داشتهایم تا در آینده نزدیک تصمیماتی در جهت بهبود وضعیت مرزنشینان گرفته و جلوی برخی از رفتارها را بگیریم.