به میزبانی دانشگاهفردوسی مشهد صورت گرفت؛
برگزاری نشست «بررسی جنبشکارگری در ایران پیش و پس از انقلاب»
نشست «بررسی جنبشکارگری در ایران پیش و پس از انقلاب» به همت انجمن اسلامی دانشجویان نواندیش عصر امروز در تالار فردوسی دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی برگزار شد.
به گزارش ایلنا، دبیرکل خانهکارگر طی ویدئویی ابتدای این نشست اظهار کرد: موضوع روز کارگر یک موضوع کهنه است، به عبارتی روز کارگر به آغاز اولین جنبشکارگری در شهر شیکاگو در اول ماه مه ۱۸۸۶ میلادی بر میگردد، همانطور که مشاهده میکنید ۱۳۰ سال از آن زمان میگذرد و اتفاقات زیادی در عرصه کارگری میافتد.
علیرضا محجوب ادامه داد: این جنبش خواهان ۸ ساعت کاری و افزایش دستمزد بود و توانست بعد از تشکیل سازمان بینالمللی کار در سال ۱۹۱۷، ساعت کار به ۸ ساعت تقلیل یابد و اجباری شود.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: علت اهمیت ۱ مه ۱۸۸۶ قیام کارگران در شیکاگو بود که طی آن ۳ روز راهپیمایی از اول تا سوم مه آغاز و به طول انجامید، از آن پس هر ساله سالروز این قیام را جشن میگیرند، از این رو خواهران و براداران عزیز ما باید آشنا باشند که از حقوق خواهران و براداران کارگر که با معضلات بسیاری درگیر هستند دفاع کنند.
محجوب ضمن تشکر و سپاس از دولت روحانی و دیگر ارگانهای اجرایی خاطرنشان کرد: از تمامی کسانی که برای کارگران کوشیدند تشکر میکنم .
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه شما را به حمایت کورکورانه از دولت دعوت نمیکنیم، بلکه حمایت ما براساس آگاهی است، عنوان کرد: موضوع معیشتی و امنیتشغلی از جمله کوششهای اقتصادی دولت بود که هر یک جای تقدیر دارد.
وی یادآور شد: دولتگذشته ۵۱۲ میلیارد دلار واردات را طی ۸ سال گذشته -برابر با ۴۹ درصد حجم پول وارداتی در طول تاریخ- را هزینه کرد و معاوناول رئیسجمهور هم از ۵۰۰ هزار میلیارد تومان بدهی سخن به میان آورد که این اقدامات به هیچوجه قابلمقایسه با ایفای تعهدات دولت فعلی نیست، چراکه دولتیازدهم بدون داشتن منابع و یا منابع بسیار کوچک ماحصل دولت تدبیر و امید که به این حرکت امید بستیم و دلخوشیم.
محجوب ضمن گرامیداشت یاد شهدای کارگر عنوان کرد: از تمامی انجمنهای مردمنهاد و اصنافکارگران که در راستای احقاق حقوق کارگران تلاش میکنند سپاسگزاریم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: جانبداری سالگذشته دولت از راهپیمایی کارگران در ۱۱ اردیبهشتماه نشان از آن معنا است که دولت فضای خوبی را برای منتقدین باز کرده و امسال نیز این جریان استمرار پیدا کرد و این امر موید آن است که هیچکس نباید به پای آزادی قربانی شود.
سندیکای کارگری که از حقوق کارگران دفاع کند نداریم
در ادامه این نشست حسین راغفر، عضو هیات علمی دانشگاهالزهرا(س)با اشاره به پدیده جهانیشدن اظهار کرد: جهانیشدن تمام دنیا را تحت تاثیر خود قرار داده و این امر موجب شده مباحثی همچون کار در معرض توجه قرار گیرند.
وی با تاکید بر اینکه اصلاح یک امر ضروری است، خاطرنشان کرد: ساختار ایران دچار کاستیهایی است چراکه در ایران این اصلاحات ساختاری شکل نگرفته، به عبارتی امکان هر نوع اصلاحی در اقتصاد منتفی است.
عضو هیات علمی دانشگاهالزهرا(س) ادامه داد: اصلاح در کوتاهمدت نمیتواند صورت گیرد، حال توجه به این نکته حائز اهمیت است که چرا دستمزدها به این میزان نازل است، همین مساله موجب فرار مغزها از ایران و به عبارتی فرار سرمایه انسانی و مالی از ایران شده است.
راغفر افزود: دستمزد عامل مهم در تشویق نیروی کار است و اگر مشوقها سرکوب شوند طبیعی است دستمزدها را باید جای دیگر جست و همین امر یکی از علل مهاجرت عمده از ایران است.
وی با بیان اینکه در ایران سندیکای کارگری که از حقوق کارگران دفاع کند، نداریم، تصریح کرد: ساز و کار تعیین دستمزد، یک ساز و کار دولتی است.
عضو هیاتعلمی دانشگاهالزهرا(س) با اشاره به کشور سوئد عنوان کرد: کشور سوئد اوایل سال ۱۹۰۰ یکی از فقیرترین کشورهای آن دوره است، حال آن که این کشور سال ۱۹۰۴ تبدیل به الگوی توسعه میشود و علت اصلی این موفقیت نظام دستمزد است که در سوئد مطرح میشود.
راغفر با بیان اینکه شکلگیری نظام دستمزدها در هر کشوری به ساختار اقتصاد ایران بر میگردد، یادآور شد: اگر نظام دستمزد کارگران را در ایران مورد لحاظ قرار دهیم، بخش قابلتوجهی در ایران فقیر محسوب میشوند.
وی با اشاره به اینکه اگر اقتصاد را به بخش کشاورزی، صنعت و خدمات تقسیم کنیم، توجه به هر بخش منوط به سهم سرمایه در آن بخش خواهد بود، اظهار کرد: سهم سرمایهگذاری در بخش کشاورزی در ایران بسیار ناچیز است و این بخش معیشتی محسوب میشود. سهم این بخش از سایر بخشهای اقتصادی ۳ الی ۵ درصد است.
عضو هیاتعلمی دانشگاهالزهرا(س)خاطرنشان کرد: بخش بزرگی از اقتصاد صنعتی را در دنیا خدمات تشکیل میدهد و این مساله جانبداران بسیاری دارد و اگر بخش خدمات در کشورهای صنعتی بزرگ شود، خدمات مربوط به حوزه صنعتی بوده در حالیکه در ایران خدمات مربوط به بخش وارداتی است.
دهه ۸۰ شاهد اتفاقات عجیب و غریبی بودیم
راغفر با اشاره به اینکه اقتصاد دانشبنیان به اقتصادی اطلاق میشود که ۸۵ درصد محصولاتش ماحصل دانش است، یادآور شد: دهه ۸۰ شاهد اتفاقات عجیب و غریبی بودیم چراکه اقدامات ضد انقلابی از جمله تشکیل بانکهای خصوصی مربوط به آن دوران است، چراکه بانکهای خصوصی از طریق وامگرفتن از بانکهای دولتی شکل گرفتند و از این طریق به دنبال جذب سرمایه بودند.
وی با بیان اینکه تا زمانی که مشکل بانکهای خصوصی حل نشود امکان حلشدن سایر مشکلات کشور وجود ندارد، افزود: همین الان ۱۲ بانک رسما ورشکسته هستند اما علنا چنین چیزی اعلام نمیشود، این نشان از آشوب و درهم تنیدگی دولتنهم و دهم بود و دولت فعلی هم ناگزیر است روی این مسائل سرپوش گذارد.
ماهیت اقتصاد ایران از دوره قاجار تاکنون اسیر سلطه سرمایهتجاری است
عضو هیاتعلمی دانشگاهالزهرا(س)ادامه داد: ماهیت اقتصاد ایران از دوره قاجار تاکنون به جز دوره ملیشدن صنعت نفت و سالهای اوایل انقلاب اسیر سلطه سرمایه تجاری و مالی است.
راغفر ادامه داد: متاسفانه پول و به دست آوردن سرمایه در ایران در گروی سفتهبازی و خرید سکه و ارز است، حال آن که تولید در ایران با مشکلاتی همچون هزینههای بالا، مالیات، عوارض، حق بیمه و ... مواجه است، از این رو کسی حاضر به فعالیت در بخش تولیدی نمیشود.
وی با اشاره به دستمزد نازل زنان کارگر در برخی شهرستانها تصریح کرد: برخی مواقع دستمزد کارگران زن آن قدر نازل و به نوعی بردهداری است.
عضو هیاتعلمی دانشگاهالزهرا(س)با اشاره به اینکه هر ساله ۹۴۰ هزار دانشآموخته فارغالتحصیل میشود و به همین میزان به تعداد بیکاران افزوده میشود، متاسفانه نرخ بیکاری ایران با هیچ کشور دیگری قابلقیاس نیست.
راغفر تصریح کرد: ۶۰ درصد جمعیت کشور در سن کار قرار دارند اما متاسفانه ما این ظرفیت عظیم را به آسانی از دست میدهیم، از اینرو بخش قابلتوجهی از نیروی انسانی مصرفکننده هستند نه تولید کننده.