گزارش
زندگی دشوار کارگر معدن چشمه پودنه، دو ماه بعد از اخراج
اخراج گسترده کارگران در چند ماهه گذشته در معدن چشمه پودنه، یکی از خبرسازترین اتفاقات کارگری در کرمان بود. عمده ترین دلیل این اخراجها، اعتراض کارگران به تعویق های پی در پی در پرداخت مطالبات حقوقی عنوان شده است.
یک ماه از سال جدید گذشته بود که خبر رسید یکی از کارگران بخش استخراج معدن چشمه پودنه به دلیل آنچه از سوی کارگران، اعتراض به "تاخیر در پرداخت حقوق و دستمزد" عنوان شده اخراج شده است.
این کارگر که به مدت 7 سال در بخش استخراج معدن کار می کرد از سوی کارفرما متهم به فحاشی شد و پس از آن با وجود اصرارهای فراوان کارگران دیگر معدن، با بازگشت به کار او موافقت نشد.
کارگران به ایلنا گفته بودند، کارفرما این کارگر را که یکی از متخصصترین و با اخلاق ترین نیروها بوده، به بهانهٔ فحاشی اخراج کرده است. بهانهای که به گفتهٔ کارگران صحت نداشت و تنها دلیل اخراج این کارگر اعتراض به تعویق ۴ ماههٔ حقوق بود که منجر به عصبانیت کارفرما و در نهایت اخراج وی شد.
این کارگر 33 ساله در دو ماهه گذشته پس ا اخراج از معدن،به کار کشاورزی روی آورده و اکنون به صورت روزمزد در باغات کشاورزی کار می کند.
همسر این کارگر در گفتگو با خبرنگار ایلنا از شرایط سخت گذارن زندگی در دو ماهه اخیر می گوید.
به گفته او،با وجود اینکه تسویه حساب توسط شرکت انجام شده اما هنوز همسرش تحت پوشش بیمه بیکاری قرار نگرفته است.
وی که به شدت از شرایط این روزهای تامین مخارج زندگی روزمره اش گله مند بود گفت: از زمانی که همسرم کارش را به دلایل نامعلوم از دست داده شرایط تامین مخارج زندگی برایمان سخت شده.ما سه فرزند داریم و تامین مخارج آنها در دو ماه پایان سال تحصیلی واقعا ما را تحت فشار قرارداد.
وی ادامه داد:در حال حاضر همسرم در باغهای کشاورزی به صورت روزمزد با درآمد روزانه 25هزار تومان کار می کند و همانطور که خودتان هم می دانید این مبلغ کفاف خرج روزمره یک خانواده 5نفره را حتی در شهرهایی به کوچکی زرند و کوهبنان نمی دهد.
همسر این کارگر اخراجی میگوید،به همسرم تهمت زده اند، او اصلا اهل فحاشی نبوده و نیست. همه می دانند که سخت کار می کرد .واقعا رفتاری که با او شده است انسانی نبود. درست است که حقوق ها را به موقع پرداخت نمی کردند اما به هرحال دلم خوش بود که همسرم با همه سختی که می کشد کار ثابتی دارد .حالا که این کار را هم از او گرفته اند دیگر هیچ امیدی برایمان باقی نمانده است.
وی به مراجعات مکرر همسرش به اداره کار کوهبنان اشاره می کند و می گوید، در دو ماهه گذشته بارها به اداره کار مراجعه و قرار بود هرچه زودتر شرایط مقرری بیمه بیکاری برایش فراهم شود اما تا به امروز این اتفاق نیفتاده و خبر بد اینکه تا آخر این ماه اعتبار دفترچه درمانی مان هم تمام می شود.
وی ادامه داد: در حال حاضرمجبورم فرزندم را برای جراحی لوزه به کرمان ببرم اما دکتری که قراربود فرزندم را برای عمل پیش او ببرم می گوید،تا آخر ماه وقت ندارد. با توجه به اینکه مدت اعتبار دفترچه تا پایان ماه بیشتر نیست و فرزندم هم وضعیت خوبی ندارد، واقعا مستاصل مانده ام که چه کنم.
کارگر اخراجی تا یک هفته آینده تحت پوشش بیمه بیکاری قرار می گیرد
مدیر اداره کار کوهبنان در ارتباط با رسیدگی به وضعیت این کارگر اخراجی می گوید، در طی این مدت کارگر اخراجی به اداره کار مراجعه کرد ودرخواست بیمه بیکاری داد و در جلسه ای که صبح دیروز یکشنبه بیست و چهارم خرداد ماه برگزار شد این کارگر به بیمه بیکاری معرفی شد و فکر می کنم با توجه به اینکه جواب تامین اجتماعی را هم گرفته ایم، اگر روال اداری کار در تامین اجتماعی به سرعت پیش برود تا هفته آینده ایشان تحت پوشش بیمه بیکاری قرار می گیرند.
«بساره» در خصوص دلایل تاخیر به وجود آمده در معرفی این کارگر به بیمه بیکاری گفت: حداقل دو سه ماه طول می کشد تا کارفرما لیست بیمه را رد کند بعد از آن ما یک کمیته دو نفره با تامین اجتماعی تشکیل می دهیم که طی آن وضعیت ارجاع کارگران به بیمه بیکاری مورد بررسی قرار گیرد.اگر بیکاری فرد به صورت غیرارادی باشد،مراحل تحت پوشش قرارگرفتن بیمه بیکاری آنها با الویت انجام می شود.
داستان اخراج کارگران چشمه پودنه،اما تازگی ندارد.از دی ماه سال گذشته که 290 کارگر چشمه پودنه،در اعتراض به تعویق ۴ ماهه در پرداخت حقوق ودستمزد به مدت یک هفته دست از کار کشیدند حدود 12 کارگر از کار اخراج شده اند.پس از این اعتراض صنفی، ۲ نفر از کارگران با شکایت کارفرما بازداشت و سپس از کار اخراج شدند. پس از آن به دنبال وعدههای داده شده مبنی بر پرداخت معوقات، کارگران به کار بازگشتند اما مجددا در پی اتمام قراردادهای موقت، ۷ نفر دیگر از کارگران شرکت کننده در اعتراضات صنفی بیکار شدند.
دلیل اصلی عدم تمدید قرارداد این ۷ کارگران، از سوی کارفرما سردستگی آنها در اعتراضات صنفی کارگران معدن چشمه پودنه عنوان شده بود.از ابتدای امسال نیز 3 کارگر دیگر به دلایل مختلف از جمله اعتراض به تعویق در پرداخت مطالبات حقوقی، کارشان را از دست دادند.
عدم وجود نهاد قدرتمند صنفی برای پیگیری مطالبات حقوقی و نبود امنیت شغلی برای کارگران معترض از جمله مشکلات اساسی کارگران ،در چشمه پودنه است.