۵۳ درصد بازماندگی از تحصیلِ بیشتر در سیستان و بلوچستان/ مهاجرت شغلی به خاطر درآمد اندک است نه زیرساخت رفاهی
در نشست چهارم سلسله جلسات گفتمان سازی عدالت فراگیر به موانع رفع محرومیت و فقر در مناطق ایران پرداخته شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، صبح امروز نشست چهارم سلسله جلسات گفتمان سازی عدالت فراگیر با موضوع «فقرزدایی و رفاه در جغرافیای ایران»، به همت موسسه کار و تامین اجتماعی در محل این موسسه با حضور حامد قادرمرزی (مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی روستاییان و عشایر)، حبیب جباری (کارشناس سازمان برنامه و بودجه و استاد جامعه شناسی اقتصادی دانشگاه تهران)، کوثر کریمیپور (عضو شورای سیاستگذاری یونیسف) و تنی چند تن از اساتید جامعه شناسی برگزار شد
در ابتدای این نشست، صادقیفر (مدیرعامل موسسه کار و تأمین اجتماعی) اظهار کرد: از برنامه اول توسعه تا برنامه هفتم توسعه، همواره آمده است که دولت باید سطح توسعه مناطق محروم را بطور متوازن حفظ و سیاستهای تمرکززدایی را در دستور کار قرار دهد. حتی سهمی از فروش نفت برای آن برنامهها لحاظ شده بود.
وی افزود: در استان سیستان و بلوچستان ۵۳ درصد بازماندگی از تحصیل و فقر نسبت به سایر استانها بالاتر است. تمام سیاستهای اجرا شده تا کنون این شکاف میان مناطق را کاهش نداده است. باید سیاستهای خود را در زمینه توسعه منطقهای مورد پالایش و اصلاح قرار دهیم.
رشد شکاف درآمدی شهر-روستا عامل شکست محرومیتزدایی
در ادامه محسن مردعلی (جانشین مدیر عامل بنیاد علوی) در رابطه با موضوع محرومیت زدایی منطقهای گفت: بنیاد علوی در حوزه خیریه تلاشهای متعددی برای محرومیت زدایی کرده و در واقع معاونت محرومیتزدایی بنیاد مستضعفین محسوب میشود.
وی افزود: ما در دوره کرونا ۵۷ نوع خدمت به محرومین ارائه میدادیم که در این دوره بیشتر محوریت آن کمکهای معیشتی بوده است. اما در دوره جدید دستور رهبری این بود بنیاد باید محرومان را توانمندسازی کند و از کمکهای خیریهای زودگذر بپرهیزد.
مردعلی گفت: جمعیت ما در سالهای اخیر ۱.۵ درصد رشد داشته و رشد اقتصادی ما همواره نسبت به رشد جمعیت هرساله یک درصد عقب افتاده است. شکاف ضریب جینی ما که حاکی از فاصله دهکهای درآمدی و شکاف طبقاتی است، فزاینده بوده است. این درحالی است که ایران جز ۱۰ کشور اول دنیاست که زیرساخت توسعه در تمامی روستاها دارد و بالای۹۰ درصد روستاها دسترسی به آب، گاز، اینترنت، مدرسه، درمانگاه، برق و... دارند. پس مشکل مناطق محروم ما زیرساخت نیست و ریشه فقر منطقهای امر دیگری است.
وی تاکید کرد: باوجود فراهم کردن زیرساختها جمعیت روستایی ما باز هم دچار معضل مهاجرت به حاشیه شهر است. با افزایش حاشیه نشینی روستایی نیز بزهکاری، مشاغل کاذب و فقر بیشتر میشود. علت چیست؟ علت این است که شکاف درآمدی میان روستایی و شهری در کشور درحال افزایش است.
جانشین مدیرعامل بنیاد علوی تصریح کرد: حتی میانگین معدل امتحانات نهایی دانش آموزان مطابق با میزان محرومیت است و در برخی استانها میانگین معدل کل امتحانات نهایی زیر ۸ است!
مردعلی افزود: ما سند راهبردی محرومیت زدایی را در بنیاد علوی طراحی کردیم که بر مبنای عدالت اجتماعی و توسعه پایدار مطرح شده در موسسات سازمان ملل طراحی شد. ما در سه حوزه آموزش، سلامت و اشتغال متمرکز کردیم. در حوزه اشتغال طرح «حیات» را طراحی کردیم که شامل مهارت آموزی، مشاوره شغلی و ارائه تسهیلات اشتغال است. در این چهارچوب ۴۸۲ هزار فرصت شغلی ایجاد شده است.
وی خاطرنشان کرد: ما ۳۰ هزار میلیارد تومان در حوزه بهداشتی با کمک گروههای جهادی اقدام کردیم که ۱۱ میلیون نفر را پوشش دادیم. در حوزه آموزش نیز ۲۱ هزار میلیارد تومان اعتبار کار اجرایی در مناطق محروم داشتیم. ما ۴۵۴ هزار میلیارد تومان تاکنون و در آینده پروژه اجرا کرده و خواهیم کرد و خروجی همه آنها را رصد میکنیم. تمام اقدامات نظارتی ما بر پروژهها نیز هوشمند و شبکهای است. در حوزه آموزش نیز تمرکز ما بر آموزش فنی و حرفهای است.
جانشین مدیرعامل بنیاد علوی در پایان تشریح کرد: ما به شکل چندوجهی مانند تجربه توسعه روستایی هندوستان، از تمامی ظرفیتهای بنیادهای مردمی، داوطلبان و گروههای جهادی و تسهیل گران به شکل شبکهای استفاده میکنیم تا به توانمندسازی برسیم. ما از اقدامات خیریهای دور شده و به سمت توانمندسازی رفتیم که این چیزی بود که رهبر انقلاب از ما خواسته بود.