معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت کار:
برای ساماندهی اشتغال خوزستان کمیته ویژه تشکیل میدهیم
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت:همه ما به خوزستان مدیون و بدهکار هستیم.این دین غیرقابل ادا است و هر چه هم که بخواهیم برای رفع مشکلات خوزستان وقت و انرژی بگذاریم باز هم کم است.
به گزارش ایلنا به نقل از مرکز روابط عمومی و امور بین الملل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، «سید مالک حسینی» در نشست شورای هماهنگی دستگاههای تابعه با حضور نمایندگان تشکلهای مرتبط با شرکای اجتماعی استان خوزستان افزود: وقتی به آمارها نگاه میکنیم و میبینیم که نرخ بیکاری خوزستان با این همه ثروت و ظرفیت بعد از سیستان و بلوچستان در کشور بالاترین است دل آدم به درد میآید. من به همکارانم تاکید کردهام که برای استانهای با نرخ بیکاری بالا به ویژه خوزستان باید اقدامات فوری و ویژهتری در دستور کار قرار گیرد و ما این کار را خواهیم کرد.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان این که وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی توجه ویژهای به استان خوزستان دارد، گفت: این توجه ویژه به خاطر آن است که ایران به خوزستان مدیون است و ما باید عقب ماندگیهای ناشی از ۸ سال جنگ تحمیلی که هنوز هم آثار آن ادامه دارد را جبران کنیم. لازم است مسئولان روی موضوعات مربوط به خوزستان توجه ویژه داشته باشند و من اینجا قول میدهم که با وجود کمبود وقت و فشردگی برنامه ها، به صورت هفتگی برای اشتغال خوزستان وقت میگذارم و این یقین دارم اگر همه با جدیت پای کار باشند گرهها گشوده شده و وضعیت رو به بهبود پیش خواهد رفت.
حسینی، استان خوزستان را استانی زرخیز با ظرفیتهای بالای اقتصادی توصیف و اظهارکرد: خوزستان ویژگیهایی دارد که مورد غفلت قرار گرفته است. زرخیز بودن خوزستان قبل از اقتصاد، به فرهنگش است. اگر خوزستانیها در کنار سایر جوانان این خاک، جلوی تجاوز به کشور را در آغاز جنگ تحمیلی گرفتند برخاسته از فرهنگ غنی آنها بود فرهنگی که آزادگی، مناعت طبع و تسلیم ناپذیری ویژگیهای شاخص آن است اما چرا ما نتوانستیم از این ظرفیت فرهنگی عظیم برای حل مشکلاتی مانند بیکاری و نابسامانی اقتصادی بهره بگیریم این پرسشی است که باید به آن پاسخ بدهیم. ما باید رجوع کنیم به اصل و فرهنگ قدرتمند مردمی در خوزستان و با کمک این ظرفیت و رفع موانع رونق را به خوزستان برگردانیم. از کشاورزی گرفته تا صنایع و ظرفیت مسیرهای ترانزیت و گردشگری همه اینها در خوزستان میتواند به کمک رونق اقتصادی و کاهش بیکاری بیاید. کمتر جایی در ایران و منطقه این همه ظرفیت را یکجا باهم دارد.
حسینی در ادامه افزود: باید منطقیتر و با برنامهتر در خصوص حل مشکل بیکاری اقدام کنیم، طرحهای شتاب زده و مقطعی هیچگاه نتوانسته مشکلات را کاهش دهد ما اول باید ریشه مشکلات و عوامل ایجاد آن را درست درک کنیم و با مشارکت نهادهای مردمی و فعالین حقیقی این حوزه به یک برنامه اقدام برسیم، باید بپذیریم مشکلاتی که طی دههها ایجاد شده یک شبه حل نخواهد شد اما اگر مردم ببینند ما در مسیر درست کاهش مشکلات و حل آنها هستیم حتما با صبوری همراهی خواهند کرد.
وی به چالشهای فرهنگ کار و کار کردن در کشورمان اشاره و خاطرنشان کرد: برای حل مشکلات اولین مساله فرهنگ کار است. این مختص خوزستان نیست. با اطلاع عرض میکنم به سبب عوامل متعددی مانند تورمهای بالا وعدم کفایت دستمزدها در برخی مشاغل در جاهایی از کشور تقاضای کارمان از نیروی کارمان بیشتر است به تعبیر دیگر، تقاضا از سوی کارفرما هست ولی نیرو نیست.
حسینی در ادامه گفت: تحولات در بازار کار به ویژه فضای کار سکویی (پلتفرمی) و تغییر نگرش نسلی به اولویت درآمد بر اصل کار، از عللعدم تمایل به تصدی برخی مشاغل از سوی جوانان است. زمانی نفس کار کردن ارزش بود به ویژه اینکه این کار در بخش تولید باشد اما وقتی طی دو دهه اخیر شاهد تداوم تورمهای بالا در طول زمانی چندساله هستیم و درآمدهای ناشی از کار به سبک سابق کفاف یک زندگی آبرومندانه را به سختی میدهد لذا از سویی مردم میبینند که برخی با زحمات کمتر و به یکباره به ثروت میرسند این موضوعات در طول زمان فرهنگ کار و فعالیت اقتصادی را دچار تغییر کرده است و این تغییر به ضرر اقتصاد ما به ویژه در بخش تولید خواهد بود.
معاون اشتغال وزیر کار با اشاره به فرهنگ تعاونیها گفت: یکی از راههای حل مشکلات اتصال ظرفیتهای خالی و مکمل به یکدیگر خواهد بود. از جمله اتصال شرکتهای کوچک به بزرگ و پیشرانها است. این امر در خوزستان خیلی از مشکلات را حل میکند. همچنین تولید بدون کارخانه نیز میتواند تا حدود زیادی مشکلات را برطرف کند. از طرفی فعالسازی با برنامه و نوآورانه ظرفیت تعاونیها راه برون رفت کشور از شرایط فعلی است.
باید ظرفیتهای خالی را به ظرفیتهای فعال متصل کنیم این الگویی است که باید یاد بگیریم در تعامل با یکدیگر انجام دهیم.
وی از مدیران محلی خواست که جزئیاتی از ظرفیتهای اشتغالزایی در بنگاههای کوچک را فراهم کنند.
حسینی ادامه داد: من به تغییر فرهنگ کار به ویژه در نسلهای جدید اشاره کردم اما نباید آنها را در این زمینه مقصر بدانیم چون در وافع این ما هستیم که نتوانستهایم زیرساختهای لازم، مهارت آموزی مناسب و معرفی ظرفیتهای اشتغالزایی را برای آنها تبیین و معرفی کنیم.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان این که «سیاستی که پول میدهیم پس شغل ایجاد میکنین» برای کاهش بیکاری و توسعه ظرفیت اشتغال شکست خورده است خاطرنشان کرد: پولهایی که داده میشود منجر به اشتغال نمیشود مگر آنکه در یک مدل هم افزا همراه با پشتیبانیهای لازم قرار گیرد. برای نمونه خیلیها تولید بلد هستند اما فروش بلد نیستند. لذا در کنار تسهیلاتی که میدهیم باید اتصال به گروههای مشاوره و خدمات پشتیبانی کسب و کار را هم انجام دهیم تا شانس موفقیت و پایداری اشتغالهای ایجادی را بالا ببریم.
وی گفت: با اقدامات عادی نمیتوانیم مشکلات این استان را حل کنیم و اصولا من بر این باورم که در شرایط غیر عادی راه حلهای عادی نمیتواند جوابگو باشد. گام اول این است که ببینیم چگونه میتوان از بازار داخل خوزستان استفاده کرد. این استان ۵ میلیون جمعیت دارد که از بسیاری از کشورها بیشتر است. میتوان از این بازار برای ارتقای ظرفیت تولید با کمک به افزایش فروش استفاده کرد. باید سراغ صنایع کوچک با سرمایهگذاریهای کم برویم. مثلا برای صنایع تبدیلی خرما منتظر کارخانههای بزرگ نباشید اینها با کارگاههای کوچک هم قابل انجام است اما باید به خلق برندهای واحد و تقویت آنها برای فروش بیشتر اهتمام ورزیم.
حسینی خاطرنشان کرد: من امید دارم که در بازه زمانی کوتاه با مشارکت مدیران و فعالین اقتصادی و حوزه کسب و کار در خوزستان بتوانیم به مدل مناسب توسعه ظرفیتهای اشتغال در این استان برسیم و بر مبنای آن منابع و امکانات را بسیج کنیم تا بتوان در میان مدت شاهد کاهش معنادار نرخ بیکاری در خوزستان عزیز باشیم.