در گفتگو با ایلنا مطرح شد؛
کارگران ساختمانی خوزستان دارای دفترچه فعالیت میشوند/ مشکلات بیمه کارگران ساختمانی همچنان پابرجاست!
رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی خوزستان گفت: مشکلات بیمه کارگران سختمانی همچنان ادامه دارد و بسیاری از کارگران چندساله در لیست نوبت بیمه باقی ماندهاند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سیدرضا هاشمی (رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی خوزستان) در رابطه با اجرای طرحی به صورت پایلوت استان خوزستان گفت: شیوهنامهای بین کانون انجمنهای صنفی و دستگاههای اجرایی استان خوزستان به منظور ساماندهی کارگران ساختمانی منعقد شده است. جلسات متعددی در رابطه با این شیوهنامه از سال ۱۴۰۱ برگزار شد، که این جلسات بین دستگاههای اجرایی از جمله اداره راه و شهرسازی، اداره کار و تعاون استان، سازمان فنی و حرفهای، سازمان تأمین اجتماعی، اداره برنامه و بودجه استان و سازمان نظام مهندسی بوده است. خوشبختانه بعد از بررسیهای لازم و مذاکرات، به یک توافق دستهجمعی دست یافتیم.
وی ادامه داد: در مرداد ۱۴۰۳ شیوهنامه در استانداری به امضای شورای فنی استان رسید. پیرو شیوه نامه مذکور اولین جلسه در تاریخ ۲دوم آذر ۱۴۰۳ جهت تهیه و تدوین دفترچه فعالیت کارگران بین هیئت اعضای مدیره کانون انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی خوزستان و اعضای هیئت مدیره نظام مهندسی ساختمان خوزستان برگزار شد.
هاشمی گفت: هدف این توافق، ساماندهی کارگران ساختمانی تحت نظر شورای فنی در استانداری خوزستان است. بر اساس ماده چهار قانون کنترل ساختمان نظام مهندسی، تمامی کارگران و استادکاران باید دارای کارت مهارت باشند. در این راستا، کانون انجمنهای صنفی و سازمان نظام مهندسی پیشنهادهایی ارائه دادند و تصمیم بر این شد که تمامی کارگران و استادکاران ساختمانی دارای دفترچه فعالیت باشند. این دفترچهها توسط هیئت مدیره کانون استان و هیئت مدیره نظام مهندسی تهیه و تدوین میشود.
وی بیان کرد: توزیع این دفترچهها بین کارگران ساختمانی طبق ماده ۱۸ قانون موجب بهبود مستمر محیط کسب و کار، توسط انجمنهای صنفی انجام خواهد شد. کارگران باید این دفترچهها را هنگام پروژههای ساختمانی همراه داشته باشند و ناظرین یا مجریان نظام مهندسی نظارت خواهند کرد که اطلاعات پروژه، کارفرما و ناظر به تأیید و مهر ناظر برسد. هدف ما از این دفترچه این است که کارگران متخصص از غیرمتخصصان جداسازی شوند و در نتیجه خروجیهای بهتری در مراحل مختلف ساخت و ساز حاصل گردد.
هاشمی گفت: پس از این مراحل، تمامی کارگران که در پروژههای ساختمانی اشتغال دارند، اگر کارت مهارت ندارند، باید توسط انجمنهای صنفی و سازمان نظام مهندسی به سازمان فنی و حرفهای جهت اخذ کارت مهارت معرفی شوند. استادکارانی که نیاز به ارتقای کارت مهارت دارند نیز از طریق کانون انجمنهای صنفی یا سازمان نظام مهندسی معرفی خواهند شد.
وی ادامه داد: در نهایت، تمامی کارگرانی که کارت مهارت دریافت کرده و ارتقا دادهاند، باید توسط بازرسی کار اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی جهت گذراندن آموزشهای ایمنی کار و بهداشت با هماهنگی انجمنهای صنفی شرکت کنند. سازمان تأمین اجتماعی نیز میتواند از خروجی دفترچهها جهت پالایش و ساماندهی کارگران واقعی استفاده کند.
هاشمی بیان کرد: لازم به ذکر است که نظام مهندسی در بحث ساماندهی کارگران ساختمانی به دنبال تصمیمگیری در خصوص بیمه کارگران نیست، بلکه وظیفه ساماندهی را برعهده دارد و در راستای اجرای قانون کنترل ساختمان، به دنبال شفافسازی وضعیت کارگران و استادکاران است. پس تأکید میکنم که نظام مهندسی هیچ دخالتی در رابطه با بیمه کارگران ساختمانی نخواهد کرد.
رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی خوزستان ادامه داد: دلیل تمامی این موارد، نبود نظارت کافی در این زمینه بوده است. مهمترین هدف ما از استفاده از نیروهای بومی و متخصص در پروژههای ساختمانی، ارتقای کیفیت کار و حمایت از نیروی کار محلی است. انجمنها در این راستا فعالیت میکنند و هدفشان ساماندهی کارگران ساختمانی است.
وی گفت: بیمه تأمین اجتماعی کارگران ساختمانی به طور مستقیم با انجمنهای صنفی و سازمان تأمین اجتماعی در ارتباط است و سازمان نظام مهندسی در این زمینه صرفا همکاری دارد و هیچگونه دخالتی در بحث بیمه کارگران ساختمانی ندارد. ما به عنوان نمایندگان کارگران، همواره در تلاش بودهایم که از ورود نهادهای غیرقانونی به این حوزه جلوگیری و تأکید کنیم که هیچ نهادی نمیتواند بدون مجوز قانونی در مسائل بیمه کارگران مداخله کند.
هاشمی در پایان گفت: متأسفانه، مشکلات بیمه کارگران سختمانی همچنان ادامه دارد و بسیاری از کارگران چندساله در لیست نوبت بیمه باقی ماندهاند. امیدواریم تأمین اجتماعی و وزارت کار هر چه زودتر مشکل بیمه این کارگران را حل کند. به هر حال اصلاحیه ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی مصوب شده است و اگر آنطور که نمایندگان مجلس مدعی بودند، منابع لازم برای بیمه کارگران را فراهم میکند، باید مشکلات بیمه کارگران ساختمانی هر چه زودتر حل شود.