در گفتگو با ایلنا مطرح شد؛
پرستاران اورژانس ۱۱۵ به چه معترض هستند؟ / کسی مطالباتِ ما را پیگیری نمیکند
پرستاران اورژانس پیش بیمارستانی میگویند: ما پرستاران پیش بیمارستانی اورژانس ۱۱۵ احساس میکنیم چون اکثر مطالباتمان کشوری بوده و در سطح کشوری نه در شورای عالی و نه در سازمان نظام پرستاری نمایندهای نداریم و وزارت بهداشت و اورژانس کشور هم آن طور که باید پیگیری نمیکند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، روز شنبه، ۱۲ آبان ماه، پرستاران اورژانس پیشبیمارستانی مشهد در اعتراض به وضعیتِ شغلیِ خود تجمع کردند. آنها در بیانیهای که در انتهای تجمع خود منتشر کردند نوشتند: «ما پرستاران پیش بیمارستانی اورژانس ۱۱۵ احساس میکنیم چون اکثر مطالباتمان کشوری بوده و در سطح کشوری نه در شورای عالی و نه در سازمان نظام پرستاری نمایندهای نداریم و وزارت بهداشت و اورژانس کشور هم آن طور که باید مطالبات ما را از مجلس و سازمان برنامه بودجه و شورای حقوق و دستمزد مطالبه نمیکنند لذا صدای ما شنیده نمیشود.»
ابراهیم آریامقدم، رئیس انجمن فوریتهای پزشکی خراسان رضوی، این تجمعات را در راستایِ تجمعاتِ پرستاران میداند و میگوید: در مرداد ماه، اعتراضات پرستاری آغاز شد. پرستاران اورژانس ۱۱۵ و پرستاران پیش بیمارستانی فوریتهای پزشکی نیز در این اعتراضات شرکت کردند و خواستههایی داشتند که حتی معوقات آنها از پرستاران بیمارستان نیز بیشتر بود.
وی ادامه داد: در جریان اعتراضات، به پیشنهاد شورای تأمین استان، فرماندار و دکتر شبستری، رئیس دانشگاه مشهد، یک شورای پرستاری تشکیل شد. در این شورا، از هر بیمارستان و اورژانس ۱۱۵، سه نماینده به انتخابِ پرستاران به همراه هیئت مدیره نظام پرستاری مشهد، کارگروهی برای پیگیری مطالبات تشکیل شد.
آریا مقدم افزود: متأسفانه، با وجود برگزاری چندین جلسه عمومی و تخصصی و بازدیدهای متعدد از بیمارستانها، هیچ بازدیدی از اورژانس ۱۱۵ انجام نشد. گزارشات مربوط به مطالبات و مصوبات در کانال نظام پرستاری مشهد منتشر شده که متأسفانه بیش از ۸۰ تا ۹۰ درصد آنها اجرایی نشده است. البته ریاست دانشگاه در این مدت در کنار ما بودند و در حد توان حمایت کردند اما مشکلات مالی دانشگاه را مطرح کردند که از جمله این مشکلات میتوان به افزایشِ بدهیهای بیمهها به دانشگاه اشاره کرد که این موضوع دست و بالِ دانشگاه برای پرداخت مطالبات پرستاران را بسته است.
رئیس انجمن فوریتهای پزشکی خراسان رضوی گفت: قوانین و دستورالعملهای وزارت بهداشت به گونهای هستند که کارکنان را به دو گروه پزشک و غیرپزشک تقسیم میکنند و ریشه همه تبعیضها در همین دستورالعملهای دوگانه است که متأسفانه، خواستهی پرستاران و پرستاران پیش بیمارستانی به درستی دیده نمیشوند.
آریا مقدم بیان کرد: اعتراض ما به توزیع ناعادلانه درآمدهای اختصاصی و مزایای رفاهی و دستورالعملهای تبعیضآمیز است. ما از دانشگاه مشهد خواستهایم که بر اساس این دستورالعملها، میانگین پرداختی به گروههای مختلف را ارائه دهد تا بتوانیم از وزارتخانه پیگیری کنیم تا دستورالعملها اصلاح شود. اما آنها حاضر به ارائه این اطلاعات نشدهاند. ما درخواستی برای ارائه جدول میانگین پرداختی به گروههای پزشکی و پرستاری و پشتیبان و پیش بیمارستان داشتهایم، اما متأسفانه این اطلاعات به ما ارائه نشده است.
رئیس انجمن فوریتهای پزشکی خراسان رضوی افزود: همچنین به طور کلی، پرستاران به نحوهی اجرای قانون تعرفهگذاری معترض هستند. تعریف بسته خدمتی برای پرستاران پیش بیمارستانی هنوز انجام نشده است و در بازتوزیع نیز تنها سه درصد از درآمد حاصل از تعرفه پرستاران بیمارستان به پرستاران پیش بیمارستانی اختصاص یافته که این مبلغ بسیار ناچیز است. براساس بررسی انجام شده در دانشگاه مشهد اگر سهم اورژانس پیش بیمارستانی از جز حرفهای و تعرفه پرستاری چهار برابر میزان فعلی شود، همانطور که رئیس دانشگاه در این مدت در چارچوبِ اختیاراتِ خود پرداخت کردند، تازه به میانگین پرداختی بیمارستانها میرسیم. این مسئله البته باید به صورت قانونی مورد تصویب قرار گیرد. یعنی یا بسته خدمتی برای پرستاران پیش بیمارستانی تعریف شود و یا این ۴ برابر قانونی شود.
وی همچنین به وعدههای محقق نشده اشاره کرد و گفت: در تاریخ ۲۶ شهریور ۱۴۰۲، دکتر عیناللهی، وزیر بهداشت سابق، در روز فوریتهای پزشکی اعلام کردند که امتیاز سختی کار فوریتهای پزشکی از ۱۵۰۰ به ۳۰۰۰ امتیاز افزایش مییابد. این تصمیم در شورای عالی سلامت به تصویب رئیسجمهور رسید، اما متأسفانه هنوز در احکام ما اجرا نشده است.
آریا مقدم افزود: اجرای کامل قانون ارتقای بهرهوری برای همکاران دیسپچ و مرکز ارتباطات اورژانس پیش بیمارستانی مانند همکاران آزمایشگاه و درمانگاههای شبانه روزی از دیگر خواستههای پرستاران اورژانس است. همچنین برقراری فوقالعاده خاص با ضریب ۳ برای گروه پرستاری از محل بودجه عمومی و درج آن در احکام کارگزینی و اجرای کامل دستورالعمل مزایای جانبی و رفاهی برای کارکنان وزارت بهداشت و اورژانس کشور از محل بودجه عمومی و بدون نیاز به تأیید هیئت امنا مثل سایر کارکنان دولت از دیگر خواستههای مهم پرستاران اورژانس پیش بیمارستانی است.
رئیس انجمن فوریتهای پزشکی خراسان رضوی همچنین به فرسوده بودن ناوگان آمبولانسی و تجهیزات فوریتهای پزشکی اشاره کرد و گفت: در بیانیه پایانی پرستاران اورژانس به اختصاص ردیف بودجه مستقل در بودجه سال ۱۴۰۴ جهت خرید آمبولانس جدید و تعمیر و نگهداشت آمبولانسهای موجود اشاره شده است. فرسودگی شدید ناوگان آمبولانس جان پرسنل و بیماران را به خطر انداخته است.