یک کارشناس حقوقی مطرح کرد:
حذف مرخصی دو هفتهای پدران در بخش خصوصی/ «فرزندآوری» با شعار ممکن نمیشود!
آرمین خوشوقتی گفت: متاسفانه در تنظیم دستورالعملها و قوانین، جای خالی یکپارچهنگری و همسویی احساس میشود؛ امیدواریم در این رابطه توضیح بدهند و اگر هیچ توضیح قانعکننده و راهکار جایگزینی ندارند آن مرخصی دو هفتهایِ پدران را برگردانند.
آرمین خوشوقتی (کارشناس ارشد حقوق و روابط کار) در گفتگو با خبرنگار ایلنا، اظهار داشت: به نظر میرسد گاها در تصویب برخی قوانین، به نوعی قصد ناامید کردن کارکنان و کارگران را دارند یا اینکه درایت کافی وجود ندارد. یکی از این بیدرایتیها در تنظیم قوانین فرزندآوری دیده میشود.
او اضافه کرد: در خرداد ماه ۱۳۹۲ قانون تنظیم جمعیت و خانواده به موجب یک ماده واحده اصلاح شد؛ در تبصره ۲ این ماده واحده، علاوه بر افزایش مرخصی زایمان مادران به ۹ ماه، مقرر شده بود همسر این مادر یا پدر فرزند نیز از دو هفته مرخصی اجباری تشویقی برخوردار شود و بار مالی این مرخصی برعهده کارفرما قرار گرفت.
وی افزود: از سال ۹۲ که این قانون تصویب شد، به آرامی در کارگاههای مشمول قانون کار تسری یافت و استفاده شد به گونهای که پدران از زمان تولد فرزند، دو هفته مرخصی تشویقی داشتند؛ اما متاسفانه در آبان ۱۴۰۰ به اسمِ «جوانی جمعیت» و حمایت از فرزندآوری که جزو سیاستهای کلی کشور است، قانونی به نامِ حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به تصویب رسید. در کمال ناباوری، در ماده ۷۳ این قانون به اسم حمایت از جوانی جمعیت، قانون تنظیم خانواده و جمعیت مصوب ۱۳۷۲ و الحاقات بعدی آن که یکی از آنها اصلاحیهی مصوب ۹۲ بود را نسخ کردند و در نتیجه، به دلیل بیاطلاعی و ناهماهنگی، مرخصی تشویقی پدران حذف شده است.
به گفتهی این کارشناس حقوقی، این نوع برخورد با مسائل موجب تحیر است، به اسم حمایت از جوانی جمعیت و افزایش فرزندآوری، مرخصی تشویقی پدران را حذف میکنند!
خوشوقتی با بیان اینکه «اگر حمایت از جوانی جمعیت یک سیاست کلی و راهبردیست همه اقدامات باید در راستای آن تنظیم شود» ادامه داد: نباید به شعار و حرف اکتفا کنیم و بگوییم فرزند بیاورید اما مرخصی تشویقی دوهفتهایِ مشمولان قانون کار را بعد از ده سال اجرا برداریم! این رویکرد، تضعیف مشوقهای فرزندآوری است و معنای حمایت نمیدهد.
او میافزاید: در ماده ۷۳ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت اینطور گفته شده که به موجب این قانون، قانون تنظیم خانواده و جمعیت مصوب ۲۶ اردیبهشت ۱۳۷۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی آن نسخ میگردد که یکی از این اصلاحات، ماده واحده قانون تنظیم خانواده مصوب بیست خرداد ۹۲ بوده که در تبصره ۲ آن، به همسران مادران در بخش خصوصی دو هفته مرخصی تشویقی اعطا شده؛ باید پرسید اگر هدف حمایت از خانواده و جوانی جمعیت است، چرا این مرخصی را حذف کردید و اگر نیست، چرا شعارش را میدهید؛ به راستی نمیشد یکبار این الحاقات را میخواندند و مرخصی را در قانون جدید تکرار میکردند؟
این کارشناس روابط کار نتیجه میگیرد: متاسفانه در تنظیم دستورالعملها و قوانین، جای خالی یکپارچهنگری و همسویی احساس میشود؛ امیدواریم در این رابطه توضیح بدهند و اگر هیچ توضیح قانعکننده و راهکار جایگزینی ندارند آن مرخصی دو هفتهایِ پدران را برگردانند.