وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی:
افزایش دستمزد کارگران منجر به تورم نمی شود/ پیگیر امنیت شغلی زنان کارگر هستیم
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: بدنبال ایجاد کمیتهای ویژه برای رفع مشکلات زنان کارگر و امنیت شغلی سایرکارگران هستیم تا به رفاه و امنیت شغلی برسند.
به گزارش ایلنا، «حجت الله عبدالملکی» روز پنجشنبه در آیین تجلیل از بانوان کارگر که بصورت ویدئو کنفرانس همزمان با سایر ادارات کل کار استانها برگزار شد اظهار داشت: این کمیتهها با حضور نخبگان، تشکلهای کارگری و متخصصان برای بررسی موضوعات ویژه زنان کارگر در موضوعات مربوط به مساله فرهنگی، رفاهی و مهدهای کودک تشکیل شود تا اگر نیاز به قانون و لایحه یا مصوبه هیات وزیران بود، پیگیری شود.
او با بیان اینکه وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی به عنوان اجتماعیترین وزارت خانه کشور چهار محور اصلی «کار»، «آتیه»، «رفاه» و« اموال» از عرصههای اصلی زندگی مردم را پی گیری میکند، گفت: محور اول که در وزارت کار پیگیری میشود، کار است که شامل «کمیت» و«کیفیت اشتغال» می شود. محور دوم «آتیه مردم» که بازنشستگی و تامین اجتماعی است و سومین محور مسئله رفاه مردم است که بر رفع فقر در سطح مطلق و نسبی تاکید دارد و مسئله آخر موضوع «اموال مردم» است که امانت داری و نگهداری از بیش از ۴۰۰ شرکت و واحدتولیدی وصنعتی که متعلق به مردم و ذیل صندوقهای بازنشستگی و تامین اجتماعی است را شامل میشود و ما مجموعه وزارت کار و تامین اجتماعی به عنوان امانت داران مردم آن را مدیریت میکنیم
او افزود: در حوزه اول که مسئله کار مردم است مسئله کار وکارگر، تلاش و تولید یک ویژگی خیلی ممتاز نسبت به سایر محورها است و طبیعتا بیش از نیمی از مردم عزیز کشور ما در خانواده کارگری زندگی میکنند.
به گفته عبدالملکی، بیش از ۱۵ میلیون کارگر بیمه شده تامین اجتماعی در کشور وجود دارند که با خانوادهایشان به ۴۵ میلیون نفر میرسند که با کارگران غیر رسمی (که کار میکنند اما بیمه نیستند)، بیش از ۵۰ درصد جمعیت کشور را تشکیل میدهند. بنابر این توجه کردن به کارگران عملا یعنی نگاه کردن به بیش از نیمی از جمعیت کشور. لذا من به عنوان خادم جریان کارگری کشور اصلا نمیپسندم که موضوعات کارگری در کنار سایر اصناف و اقشار دیده شود.
او گفت: کارگری از صنف اکثریت مردم کشور است وتوجه ویژه به این قشر کاملا بجاست. متاسفانه گاهی برخی افراد به بعضی تصمیمات در حوزه کارگری ایراد میگیرند به عنوان نمونه در بحث افزایش حقوق کارگران برخی مدعیاند که این موضوع باعث افزایش تورم خواهد شد که کاملا غلط است و ما با این کار رفاه نسبی بیش از ۵۰ درصد از مردم کشور را تامین کرده ایم.
به گفته وی، به فرض محال اگر هم تورم ۴ تا ۵ درصدی هم صورت گرفته این موضوع در مقابل، رفاه اجتماعی بیش از ۵۰ درصد از جمعیت کشور دارای اهمیت نیست و هزینه قابل قبولی است.
طبق اظهارات عبدالملکی، مهمترین جامعه مخاطب وزارت کار، جامعه کارگری است و مجموعه وزارت کار به عنوان وکیل وخدمت گذار این جامعه بزرگ در دولت و مجلس ایفای نقش و احساس مسئولیت میکند.
او گفت: اسلام به کار و کارگر ارزش بسیار والایی داده است، به گونهای که کار کردن را از بزرگترین عبادتها و وسیلهای برای تقرب به پروردگار شمرده است. در اسلام کارگر، شهید زنده و کارگری شغل انبیاست. به نحوی که شخص پیامبر بر دستان پینه بسته کارگر بوسه میزدند.
عبدالملکی با بیان اینکه اهمیتی که اسلام برای کار به عنوان مهمترین عامل تولید قائل است تا زمان انقلاب اسلامی و تاکیداتی که حضرت امام خمینی (ره) نسبت به جامعه کارگری و کارگران داشتند و تعابیری که ایشان برای مقام کارگر استفاده کردهاند اعجابانگیز است. به عنوان نمونه یک جا از کار با عناوینی مثل نور استفاده میکنند و در جایی دیگر از کلمه وجود به عنوان وصفی برای عنصر کار استفاده کردهاند و حتی در بیانهای از حضرت امام، ایشان کارگران را خزائن زمین مینامند که مسئولیت آبادانی زمین را بر عهده دارند.
او در این زمینه اضافه کرد؛ مقام معظم رهبری هم درباره مقام کارگر فرمودهاند که کارگران ستون فقرات جامعه هستند و این ارزش و ارج ویژه کارگر در ادبیات انقلاب واسلام است که اصطلاح قابل مقایسه با سایر مکاتب نیست به عنوان نمونه در نظام لیبرالیسمی کارگر عنصر ی برای بهره کشی سرمایه دار است که در آن حقوق کارگر مفهموم ندارد چون کارگر هم مثل سایر ابزار کار در اختیار سرمایه داران بزرگ است تا به منافع بیشتری برسد. در مکاتب دیگر هم عملا یک نگاه عالی به جنس بشر وانسان ندارند. در اسلام و انقلاب اسلامی یک نگاه عالی و ممتاز به موضوع کارگر وجود دارد.
عبدالملکی درباره ویژگیهای جنس زن در کار گفت: جنس زن ویژگیهای بسیار ممتازی در دین و ادبیات انقلاب اسلامی دارد. بطوری که دو مسئولیت در حوزه خانواده و جامعه دارد. این دو مسئولیت قابلیت نفی و قربانی شدن برای همدیگر نیستند. برخی افرادی که مدعیاند زن باید در خانه باشد و به خانواده رسیدگی کند به مقام و اهمیت زن وجایگاهش پی نبردهاند هر چند نمونههای عینی وجود دارد که برخی زنان در بالاترین سطح دینی همانند حضرت زهرا (س) وحضرت زینب کبری (س) که میتوانستند در امور اجتماعی و سیاسی حضور پیدا نکنند اما به عنوان الگو به ایفای مسئولیت میپرداختند و از این جهت نقش زنان طبیعا نقش ممتازی است.
او درباره نقش زنان در بهربرداری تولید گفت: برخی کارفرمایان وجود دارند که حقوق زنان کارگر را در محیط کار نادیده میگیرند. این افراد موظفند از آن جهت که زنان در ارتقای بهره وری تولید نقش بسزایی دارند به آنها توجه بیشتری داشته باشند.
به گفته وی، نمونه بارز آن نظم وانضباط زنان است که به نسبت آقایان بیشتر است. زنان در فضای کار وتولید حتی اداری خیلی منظمتر از آقایان فعالیت دارند و دقیقتر کار انجام میدهند. بنابراین، این باید برای یک کارفرما مهم ومحترم شمرده شود که عنصر انضباط در وجود کارگر زن بسیار است.
او گفت: امتیاز دوم زنان کارگر سلامت کاری آنان به نسبت به آقایان است و بسیار سالم کار انجام میدهند و در عرصه تولید هم وجدان کاری داشته و برای کار خود اهمیت قائلند. بنابراین با توجه به این دومقوله، زنان عامل بهره وری در محیط کار هستند و باید کارفرمایان برای حقوق کارگران زن خود به صورت ویژهتری ارزش قائل شوند.
عبدالملکی در ادامه با بیان اینکه ضعفهایی در بندهایی از قانون کار درباره حقوق زنان در محیط کار وجود دارد، گفت: به دنبال تشکیل کمیتهای برای بررسی موضوعات و مشکلات ویژه زنان کار هستیم تا به مرور با کمک مجلس و دولت مرتفع شوند.
وزیر کار در ادامه سخنان خود به موضوع رعایت نشدن حقوق زنان در مرخصی زایمان اشاره کرد و گفت: پیش از این یکی از مشکلاتی که زنان کارگر با آن مواجه بودند پرداخت حقوق بعد از ۹ ماه مرخصی زایمان بود که بعد از اطلاع از این موضوع ظرف چند هفته این مشکل برطرف شد و در حال حاضر حقوق این دسته از کارگران در هر ماه پرداخت میشود.
وی با تاکید بر اینکه هر چه سریعتر باید کمیته تخصصی برای پیگیری مشکلات زنان کارگر تشکیل شود تا رفاه آنان بیشتر شود، گفت: بدنبال افزایش خدمات رفاهی، اجتماعی و فرهنگی بیشتری برای زنان کارگر با تشکیل این کمیته هستیم که به راحتی موضوعات آنها قابل حل است و اگر برخی از این مشکلات نیاز به مصوبه دولت وهم مجلس دارد قابل پیگیری ومرتفع شدن است.
عبدالملکی در ادامه با اشاره به دستور العمل مشاغل سخت و زیانآور زنان کارگر که در ماده ۷۵ قانون کار به اجرای آن تاکید شده است، گفت: دستورالعمل قانون مشاغل سخت و زیان آور زنان کارگر از سی سال پیش تصویب و اجرایی شده است که در صورت وجود مشکل امکان بازنگری وجود دارد.
وزیر کار همچنین درباره بازرسی ویژه از محیط کار گفت: بازرسی از واحدهای تولید و صنعتی بصورت روتین در حال انجام است اما باید بصورت ویژهتری دنبال شود.
وی درباره تاکید رئیس جمهور به پرداخت به موقع حقوق کارگران گفت: هیچ کارفرمایی حق ندارند برای رفع مشکلات مالی خود از پرداخت حقوق به کارگران خوداری کند بنابر این یکی از محورهای اصلی وزارت کار پیگیری حقوق عقب افتاده کارگران است که شخص رئیس جمهور دستور پیگیری آن را صادر کرده اند.
عبدالملکی اضافه کرد: ایمنی و سلامت کارگران یکی دیگر از محورهایی است که وزارت کار بر اجرای آن تاکید داشته و جدیتر از قبل آن را دنبال میکند
به گفته وی، مهمترین و ارزش مندترین عامل تولید کارگر است بنابراین برخی کارفرمایان سهوا آن طور که از تجهیزات وماشین آلات خود محافظت میکنند از نیروی کار حفاظت نمیکنند. بنابر این برای کارگری که این همه سرمایه برای تجربه اندوزی آن هزینه شده اگر حادثه اتفاق بیفتد علاوه بر اینکه خانواده آن آسیبپذیر میشوند تولید هم لطمه خواهد دید.
عبدالملکی با بیان اینکه سومین مسئله، امنیت شغلی کارگران است، گفت: دستور رئیس جمهور است که به دغدغههای شغلی کارگران توجه ویژه شود تابه امنیت شغلی برسند.
او افزود: در حال حاضر برخی کارفرمایان با عقد قراردادهای کوتاه مدت و یا سفید امضاء امنیت شغلی کارگران خودرا به خطر میاندازند که با تشکیل کمیته ویژه ای که قرار است از سوی معاونت روابط کار ایجادشود این مشکلات بصورت ویژه پیگیری ودر صورت لزوم برای آنها چاره اندیشی خواهدشد.