جزئیات محاسبه سبد معیشت/ دستمزد براساس نرخ سبد تعیین شود تا «فرار نیروی کار» اتفاق نیفتد
آیت اسدی، جزئیات محاسبات سبد معیشت خانوار را تشریح کرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، در جلسه شورایعالی کار شانزدهم بهمن ماه، رقم سبد معیشت خانوارهای کارگری ۸ میلیون و ۹۷۹ هزار تومان تعیین شد؛ این در حالیست که بسیاری از کارگران و فعالان کارگری معتقدند؛ هزینههای واقعی زندگی بسیار بیشتر از این رقم است.
آیت اسدی (عضو کارگری شورایعالی کار) در ارتباط با محاسبات سبد میگوید: در شورایعالی کار، نرخ سبد خوراکیها ۳۲۸۶۶۱۴۳ ریال و نرخ اقلام غیرخوراکی، ۵۶۹۳۲۰۶۲ ریال تعیین شد که محاسبات برای خانوار متوسط ۳.۳ نفره و بر مبنای تورم دیماه صورت گرفته است. اطلاعات مبنا را مرکز آمار ایران ارائه داده و جداول سبد توسط وزارت اقتصاد اماده شده است.
این نماینده کارگری افزود: یکی از پایههای اصلی مذاکرات مزدی، همین سبد معاش خانوار است و امیدواریم در جلسات بعدی شورایعالی کار، مزد سال آینده با استناد به رقم سبد حداقلی تعیین شود؛ ضمن اینکه تورم نقطه به نقطه بانک مرکزی نیز مورد توجه خواهد بود.
اسدی در پاسخ به این سوال که آیا رقم سبد رضایتبخش است یا خیر؛ میگوید: این سبد، سبدی رسمی است که براساس جدول میانگین قیمتی مرکز آمار ایران و براساس دستورالعملهای این نهاد تهیه شده است؛ رقم ها، رقمهای رسمی هستند و پیشنهاد کارگران، کارفرمایان و یا حتی دولت نبوده اند. اما مساله اینجاست که باید به رقم سبد در مذاکرات مزدی توجه شده و مزد براساس آن تعیین شود.
نماینده کارگران در شورایعالی کار، معتقد است؛ ناکافی بودن دستمزد منجر به فرار نیروی کار و از دست دادن سرمایه اجتماعی میشود: «حتی در شرکتهایی که ۳۰ یا ۴۰ درصد بالاتر از حداقل مزد، حقوق میدهند، کارگران متخصص حاضر به کار کردن نیستند؛ تا زمانی که دستمزد واقعیسازی نشود و براساس هزینههای واقعی زندگی تعیین نگردد، کارگران متخصص دلگرم نمیشوند و بنابراین بحران نیروی کار پیش میآید. اگر در شورایعالی کار، دستمزد ۱۴۰۱ عادلانه و مکفی تعیین نشود، بحران نیروی کار در سال آینده تشدید خواهد شد؛ لذا دستمزد باید به گونهای تعیین شود که باعث ابقای نیروی کار شود و از منفک شدن نیروها جلوگیری نماید.»
رئیس کانون شوراهای اسلامی کار استان قزوین اضافه میکند: در استان قزوین شرکتهای تولیدی هستند که به دنبال نیروی کار متخضصص میگردند اما با این دستمزدها، نیروهای پرتوان و متخصص دیگر حاضر به کار نیستند؛ کارگران باسابقه و متخصص، وقتی نتوانند با مزد ماهانه اجاره خانه بپردازند، چطور باید تمایل به فعالیت و کار کردن داشته باشند.
اسدی در پایان تاکید میکند: پدیدهی فرار نیروی کار، پدیدهای است که باید در شورایعالی کار امسال به آن توجه شود؛ کارگران باید دستمزد مکفی، عادلانه و براساس تجربه و تخصص خود دریافت کنند.