یاددشتی از حسن صادقی؛
بازتاب جراید و سکوت معنادار طلایه داران در مقابل حقطلبی بازنشستگان تأمین اجتماعی
حسن صادقی در یادداشتی به بررسی سکوت برخی مدعیان دفاع از حقوق بازنشستگان در مقابل مطالبات آنها پرداخت.
برای دومین بار در دی ماه سال جاری، تجمع حداکثری بازنشستگان و مستمری بگیران سازمان تأمین اجتماعی در روز یکشنبه مورخ ۲۶ دی ماه ۱۴۰۰ با فراخوان اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری برگزار شد و کماکان آنها بهعدم تخصیص بودجه برای سازمان تأمین اجتماعی معترض بودند. چنین تجمعات مشابهی در ابتدای امسال و حتی سالهای قبل با هدف رفع تبعیض بین شاغلین و بازنشستگان تأمین اجتماعی و شاغلین و بازنشستگان کشوری و لشکری برگزار شد. برگزاری چنین تجمعاتی در سال ۱۳۹۹ منجر به متناسبسازی حداقلی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی شد. اما به دلیل عدم پرداخت بدهی دولت به سازمان تأمین اجتماعی و بودجه ۸۹ هزار میلیارد تومانی سازمان، اعمال معوقات متناسبسازی حداقل بگیران میسر نشد.
سازمان برنامه و بودجه کشور در لایحه بودجه ۱۴۰۱ برای بازنشستگان صندوقهای کشوری و لشکری ردیفهای بودجه جداگانهای تعریف کرده است. درحالیکه برای قشر مظلوم و زحمتکش جامعه یعنی کارگران شاغل و بازنشسته تأمین اجتماعی سهمی تعریف نکرده است. حتی قصد دارد از آنها مالیات نیز کسر کند. این حجم از تبعیض، سبب برگزاری دومین تجمع پیاپی بازنشستگان تأمین اجتماعی با فراخوان اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری در مقابل مجلس شده است.
انتقاد و مخالفت بازنشستگان تأمین اجتماعی به حدی بود که در مقابل مجلس شورای اسلامی حدود چهار هزار نفر از جامعه کارگری بازنشسته، تجمعی مسالمتآمیز داشتند و خواستار تخصیص ردیفی برای سازمان تأمین اجتماعی در لایحه بودجه ۱۴۰۱ جهت اعمال ۲۵ درصد معوقه متناسبسازی حقوق بازنشستگان و مستمری بگیران حداقل بگیر و همچنین تصویب لایحه دائمی شدن آن، شدند.
اعضای اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری و بازنشستگان تأمین اجتماعی که از تبعیضهای اخیر به سطوح آمده بودند، با شعارهایی مانند «کمیسیونِ تلفیق/ حمایت، حمایت»، «کمیسیونِ تلفیق/ بودجه ما کجا رفت؟» و «وای به حال مجلس/ بودجه ما حذف بشه» مطالبات خود را فریاد میزدند و از کمیسیون تلفیق بودجه خواستار حمایت و تعریف سهمی برای تأمین اجتماعی در بند «و» تبصره ۲ و اضافه شدن قیدی در سطر اول بند «ز» تبصره ۱۹ لایحه بودجه ۱۴۰۱ کل کشور و آوردن نام سازمان تأمین اجتماعی پس از واژه لشکری شدند.
برخی روزنامههای روز دوشنبه مورخ ۲۷ دی ماه ۱۴۰۰ نیز از جمله اعتماد، جمهوری اسلامی ایران، اقتصاد مردم و کار و کارگر و همچنین چندین خبرگزاری رسمی کشور به نشر خبر اجتماع تعداد کثیری از بازنشستگان مقابل مجلس شورای اسلامی پرداختند. این در حالی است که مدعیان، سردمداران و طلایه داران دفاع از حقوق جامعه کارگری بازنشسته، حتی تاکنون مصاحبه و عکس العملی نسبت بهعدم تخصیص بودجه برای سازمان تأمین اجتماعی نداشتند. چگونه شده است که این قدرتطلبان که داعیه دفاع از حقوق کارگران بازنشسته را در سر میپرورانند، اکنون سکوت اختیار کردهاند و به گونهای رفتار میکنند که گویا اوضاع مطابق میل قشر مظلوم و محروم جامعه کارگری پیش میرود. البته سکوت اختیار کردن این افراد طبیعی است؛ چراکه شاید منافع حاصل از سکوت در برابر مظلومیت قشر کارگر، بسیار بیشتر از سر دادن فریاد عدالتخواهی است. این گونه افراد آگاه باشند که روزی تشت رسوایی آنها خواهد افتاد و صدای ناهنجار و تحمل ناپذیر آن گوش آنها را ناشنوا خواهد کرد.
جامعه کارگری بازنشسته در مسیر تحقق مطالبات، گوی و میدان را از افرادی که داعیه دفاع از حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی را در سر میپروراندند، ربودند و از آنها پیشی گرفتند. جامعه کارگری بازنشسته به تنهایی فریاد حق طلبی خود را در جلوی مجلس به گوش اعضای کمیسیون تلفیق رساندند و خوشبختانه اعضای محترم و فهیم این کمیسیون با درک درست و هوشیاری کامل به فریاد عدالت خواهی بازنشستگان در جلوی مجلس پاسخ مثبت دادند و ردیف بودجهای به میزان ۹۰ هزار میلیارد تومان برای سازمان تأمین اجتماعی، تصویب کردند. حداقل انتظار بازنشستگان از کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ در سایه حضوری پرشور و مطالبه گرایانه این قشر زحمتکش و غیاب مدعیان پرچمداری دفاع از حقوق جامعه کارگری بازنشسته، محقق شد! امید است روزی فرا برسد که فریاد حقطلبی جامعه کارگری بازنشسته از طریق این مدعیان دفاع از حقوق بازنشستگان به گوش مسؤولین مربوطه برسد و شاهد بهبود معیشت جامعه کارگری باشیم.
در پایان جای دارد مراتب تشکر و سپاسگزاری خود را از کلیه تلاشهای صادقانه مدیریت و معاونت پارلمانی سازمان تأمین اجتماعی و ریاست محترم کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ و تمام اعضای ۴۵ نفره فهیم و عزیز این کمیسیون که با تمام وجود فریاد حق طلبی بازنشستگان را در جلوی مجلس شنیدند و ردیف بودجهای به میزان ۹۰ هزار میلیارد تومان برای سازمان تأمین اجتماعی، تصویب کردند، به عمل آوریم و قدردان این نگاه مثبت آنها نسبت به سازمان تأمین اجتماعی که همانا متعلق به کارگران است، باشیم. امید است شاهد تصویب نهایی این مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه در صحن علنی مجلس به دست با کفایت همه نمایندگان عزیز مردم، باشیم. ان شاء الله.
اللّهُمَّ اجْعَلْ عَواقِبَ امُورِنا خَیْراً.