پاسخ به پرسشهای مخاطبان «کارگر ایرانی» درمورد مشاغل سخت و زیانآور و دستمزد/ مزد در سال آتی چگونه محاسبه شود؟
برنامه کارگر ایرانی، امروز (یکشنبه/۲۶ بهمن) از طریق اینستاگرام پخش شد. میهمان این برنامه به پرسشهایی در مورد مشاغل سخت و زیانآور، مزد ۱۴۰۰، مستمری ایام بازنشستگی، ایمنی کار و مشکلات حقوقی پاسخ داد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، برنامه «کارگر ایرانی» طبق روال یکشنبههای هر هفته، عصر امروز (۲۶ بهمن ماه) در خانه کارگر برگزار شد.
اکبر قربانی (دبیر اجرایی خانه کارگر غرب تهران) کارشناس مهمان این برنامه در ارتباط با دستمزد کارگران در سال آتی گفت: کمیته مزد شورایعالی کار، دریافتی کارگران را بر اساس ماده ۴۱ قانون کار تعیین میکند. مزد کارگران بر اساس مولفههای «سبد معیشت» و «نرخ تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی» تعیین میشود. من از شورایعالی کار میخواهم با تدبر و اندیشه، دستمزد کارگران را تعیین کند. مزد باید به گونهای باشد که عامل افزایش نرخ تورم نشود. همچنین حقوق کارگران نادیده گرفته نشده و آنها به حق خود برسند.
او در پاسخ به پرسشی مبنی بر داشتن دو شماره بیمه در یک بازه زمانی گفت: اگر یک کارگر به صورت همزمان در دو کارگاه اشتغال داشته باشد و هر دو کارفرما برای او بیمهپردازی کنند، تمام مولفهها مثل بازنشستگی، مقرری بیمه بیکاری و غرامت ایام بیماری او تحت تاثیر قرار میگیرد.
این کارشناس درباره ایمنی محیط کارگاهها توضیح داد: بر اساس ماده ۹۵ قانون کار، کارفرما موظف به فراهم کردن ایمنی محیط کار است. اگر کارگر در حادثه کار آسیب جسمی منجر به قطع عضو ببیند، میتواند با طرح شکایتی از کارفرما درخواست دیه کند. دریافت بیمه مستمری از کارافتادگی با دیه تفاوت دارد.
دبیر اجرایی خانه کارگر غرب تهران درباره دریافتی در ماههای ۳۱ روزه گفت: کارفرما موظف به پرداخت دستمزد ۳۱ روزه در شش ماهه نخست سال است. اگر کارفرما بر خلاف این موضوع عمل کند، عملی غیرقانونی از او سر زده است. همانطور که کارفرما دستمزد کارگران را در اسفندماه بر مبنای ۲۹ روز محاسبه میکند، موظف است دستمزد شش ماه نخست سال را ۳۱ روز در نظر بگیرد.
وی در پاسخ به پرسشی در ارتباط با مشاغل سخت و زیانآور توضیح داد: کارگرانی که میخواهند از امتیازات سختی کار برخوردار شوند، باید محیط کارگاه آنها آلایندهسنجی شود. تمامی مشاغل در ردیف مشاغل سخت و زیان آور، قرار نمیگیرند؛ اما به صورت کلی برخی از مشاغل در گروه (الف) قرار میگیرند و ماهیتا سخت و زیانآور محسوب میشوند. اینگونه مشاغل به سبب ذات خود آسیبهای روحی و جسمی بیشماری را به کارگران وارد میسازند. اما مشاغل گروه (ب) به صورت محیطی سخت محسوب میشوند و میتوان سخت و زیانآور آنها را کاهش داد یا حذف کرد. به هر شکل مرجع تشخیص سخت و زیان آوری یک شغل، کمیتههای مشاغل سخت و زیانآور هستند و کلیه مشاغل از لحاظ قرار گرفتن در ردیف الف یا ب از طریق این کمیتهها تایید میشوند.
قربانی درباره پرداخت حق بیمه کارگران از سوی کارفرما در زمان بازنشستگی گفت: طبق قانون مشاغل سخت و زیانآور، کارفرما باید ۴ درصد از حق بیمه کارگران را هنگام بازنشستگی پرداخت کند. برخی از کارفرمایان به دلیل منافع مالی، حق بیمه را پرداخت نمیکنند. در این شرایط، کارگر هنگام بازنشستگی با مشکلاتی روبرو شود و برای رفع این موارد باید از طریق مراجع ذیصلاح اقدام کند.
دبیر اجرایی خانه کارگر غرب تهران درباره دریافتی مستمری دوران بازنشستگی توضیح داد: درباره دریافتی مستمری دوران بازنشستگی گفت: اگر کارگری سابقه ۳۵ سال بیمهپردازی داشته باشد، در دوران بازنشستگی ۳۵ روز مستمری دریافت خواهد کرد. قانونی در مجلس تصویب شده است، آقایان ۶۰ و زنان ۵۰ساله با ۱۰ سال سابقه بیمه، میتوانند بازنشسته شوند. این افراد به ازای ۱۰ روز در ماه مستمری ماهانه دریافت میکنند. مردان با ۶۰ سال سن میتوانند بازنشسته شوند و در صورتی که آنها ۲۰ سال یا بیشتر سابقه داشته باشند، مستمری کامل را دریافت میکنند. زنان با ۲۰ سال سابقه و ۴۲ سال سن میتوانند تقاضای بازنشستگی بدهند، اما این افراد به ازای ۲۰ روز در ماه حقوق میگیرند.
میهمان برنامه در ارتباط با پیگیری مطالبات کارگری گفت: در هر مقطع زمانی، کارگران میتوانند نسبت به مطالبات کارگری خود اقدام کنند. پس از بررسی مدارک ارائه شده توسط کارگر از سوی کارفرما، هیات اختلاف رای را به نفع کارگر صادر میکند.
او در پاسخ به پرسشی مبنی بر ممانعت از ورود کارگر به کارگاه توسط کارفرما گفت: اگر یک کارگر حکم بازگشت با حقالسعی را گرفته باشد، کارفرما حق جلوگیری از ورود کارگر را ندارد و باید دستمزد او را باید به طور کامل پرداخت کند. کارفرما حتی موظف به پرداخت مزد ماههایی است که از ورود کارگر به کارگاه ممانعت کرده است.