دبیر خانه پرستار مطرح عنوان کرد:
مسئولان فقط با آمار و ارقام بازی میکنند/ قدرت خرید پرستاران کاهش یافته/ آیا کارانه مانند حقوق افزایش یافته است؟
حقوق پرستاران باید بر مبنای دلار سال ۹۲ ارزیابی و با این روزها مقایسه شود. واضح و روشن است که قدرت خرید همه اقشار جامعه کم شده است. مسئولان افزایش درآمد را گزارش میکنند اما افزایش نرخ تورم را نادیده میگیرند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، خبرهای افزایش دستمزد پرستاران در سالهای اخیر و در روزهای کرونایی به شدت مورد توجه قرار گرفته و افزایش دستمزد پرستاران از زبان مسئولان بهداشت کشور با بهانههای مختلف شنیده میشود. در آخرین اظهارات مقامات بهداشت و درمان کشور، کمال تقوینژاد (معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامهریزی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی) گفت: از سال ۹۲ تاکنون، درآمد گروه پرستاری ۶ و نیم برابر شده، این در حالی است که شاخص قیمت مصرف کننده، افزایش چهار برابری داشته است.
مسئله فقط پرداخت یاعدم پرداخت فوقالعاده ویژه نیست. البته که پرداخت و تعلق آن به همه پرستاران یک گام مثبت است اما مشکل دیگر و مهمتر پرستاران، وجود تبعیض ساختاری در نظام سلامت کشور بین پزشکان و پرستاران است.
بر اساس قانون، دستگاههای دولتی میتوانند حقوق ۳۵ درصد از کارکنان خود را تا سقف ۵۰ درصد افزایش دهند. بار دیگر، پرستاران شاهد تبعیض و نابرابری بودند. افزایش فوقالعاده ویژه برای کارکنان ستادی و اداری وزارت بهداشت در نظر گرفته میشد اما پرستاران از این امتیاز بیبهره بودند. علت اصلی این تبعیض نیز روابط نابرابر موجود در نظام سلامت و درمان کشور است. مدیران و روسای بیمارستانها و دانشگاهها، همان اعضای هیات علمی هستند. اعضای هیات علمی به طور متوسط حدود ۲۰ میلیون تومان در ماه حقوق میگیرند و در کنار آن، مزایایی مثلکارانه به آنها تعلق میگیرد.
افزایش دستمزد پرستاران نسبت به گروههای شغلی دیگر بیشتر نیست
محمد شریفیمقدم (دبیر خانه پرستار) در ارتباط با افزایش حقوق سفیدپوشان جامعه سلامت گفت: روز پرستار، آقای تقوینژاد در حضور رئیسجمهور و معاونان وزارت بهداشت درباره حقوق پرستاران سخنرانی کردند. رئیسجمهور در این نشست درباره افزایش دستمزد پرستاران از سال ۹۶ تا ۹۹ پرسشی مطرح کرد و معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه ریزی وزیر بهداشت، در پاسخ گفت: اگر افزایش حقوق ۵۰ درصدی اخیر پرستاران را در نظر بگیریم، حقوق آنها ۲.۵ برابر شده است.
این عضو جامعه سلامت افزود: اگر بهترین شرایط را تصور کنیم، یک پرستار حدود ۳ میلیون ۸۰۰ هزار تومان در سال ۹۶ به عنوان دستمزد دریافت میکرده است. در این برهه زمانی یعنی سال ۹۶، متوسط قیمت دلار حدود ۴ هزار تومان بوده که بر همین مبنا، یک پرستار استخدام رسمی، حدود ۹۰۰ دلار درآمد داشته است.
دبیر خانه پرستار توضیح داد: در حال حاضر، قیمت دلار حدود ۲۲ هزار تومان است که نسبت به ماههای گذشته روند نزولی داشته و ارزانتر شده است. اگر درآمد فعلی پرستاران را بر اساس دلار محاسبه کنیم، درآمد تقریبی یک پرستار حدود ۳۲۰ دلار است. در چهار سال گذشته، پرستاران در بهترین حالت حدود ۹۰۰ دلار درآمد داشتهاند ولی این روزها درآمد آنها ۶۰۰ دلار کاهش یافته است. این موضوع به این معناست که قدرت خرید پرستاران مثل کارگران و اقشار عادی جامعه کمتر شده است.
او تصریح کرد: در سه سال گذشته، حقوق پرستاران دو و نیم برابر شده اما این موضوع به این معنا نیست که افزایش حقوق کادر سلامت از دیگر مشاغل دولتی بیشتر است. از اسفندماه سال ۹۸ تا به امروز، حقوق پرستاران استخدام رسمی در سه مرحله افزایش یافته است.
وی در ارتباط با افزایش دستمزد شرح داد: اسفند سال گذشته، بر اساس فصل دهم مدیریت خدمات کشوری، حقوق پرستاران حدود ۵۰ درصد افزایش یافت. فصل دهم مدیریت خدمات کشوری به برنامه پنجم توسعه تعلق دارد و مربوط به سالهای ۹۰ تا ۹۴ است. تمام کارمندان دولت، افزایش حقوق ۵۰ درصدی قبل از سال ۹۵ را تجربه کردند اما دو وزارتخانه آموزش و پروش و بهداشت، دستمزد کارکنان خود را در اسفند ماه افزایش دادند. حقوق تمام کارمندان دولت، در سال جدید حدود ۱۵ درصد افزایش یافت و به تبع این موضوع، دریافتی پرستاران نیز بیشتر شد.
شریفیمقدم در ارتباط با افزایش حقوق «فوقالعاده ویژه» پرستاران افزود: در سال جاری، حقوق پرستاران در طرحی با عنوان «فوقالعاده ویژه» افزایش یافت. کانون توجهات به این موضوع جلب شد و بسیاری از مسئولان با این طرح موجسواری کردند.
درآمد پرستاران شرکتی ناچیز است
این عضو جامعه سلامت ادامه داد: پیش از این طرح، حقوق اعضای هیات علمی حدود ۵۰ درصد افزایش یافته بود. اگر یک عضو هیات علمی، ۲۵ میلیون تومان دریافتی داشته با افزایش ۵۰ درصدی حقوق، دریافتی او ۳۷ میلیون تومان شده است. با اجرای این طرح، حقوق یک پرستار استخدام رسمی با سابقه زیاد، حدود ۳ میلیون تومان و دریافتی یک پرستار شرکتی حدود ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان افزایش یافته است. یک عضو هیات علمی ۵ برابر یک پرستار کشوری دریافتی دارد، چرا در رسانهها صحبتی از این اختلاف نمیشود؟
وی توضیح داد: حدود ۳۰ هزار پرستار شرکتی در بیمارستانهای کشور شاغل هستندکه از حداقل دستمزد قانونی برخوردار هستند. هنگامیکه مسئولان وزارت بهداشت گزارشی ارائه میدهند، بیشترین دریافتی را ملاک قرار میدهند و توجهی به حداقلبگیرها نمیکنند. سنگ بنای استخدام پرستاران شرکتی در دولت آقای روحانی گذاشته شد و به شدت رشد کرد.
قدرت خرید پرستاران مثل همه اقشار جامعه کم شده است
شریفی مقدم افزود: حقوق پرستاران باید بر مبنای دلار سال ۹۲ ارزیابی و با این روزها مقایسه شود. واضح و روشن است که قدرت خرید همه اقشار جامعه کم شده است. مسئولان افزایش درآمد را گزارش میکنند اما افزایش نرخ تورم را نادیده میگیرند. تمام اقشار جامعه این کاهش قدرت خرید و افزایش فشار بر خود را احساس میکند. اگرچه پرستاران بسیار مورد توجه هستند اما افزایش دریافتی ما مثل دیگر مشاغل است.
دبیر خانه پرستار در پایان گفت: دکتر جهانپور معتقد است که رسیدگی به مطابات کم شده و معوقات کاهش یافته است. معوقات مزدی پرستاران از یک سال به دو ماه کاهش یافته است. در سال ۹۳، متوسط مبلغکارانه یک پرستار، حدود یک میلیون تومان بود اما در این روزها، متوسطکارانه حدود ۸۰۰ هزار تومان کاهش یافته و به مبلغ ۲۰۰ هزار تومان رسیده است. معوقات پرستاری کاهش یافته یعنی اینکه یک میلیون تومان به عنوانکارانه ۵ ماه به پرستار پرداخت میکنند. مسئولان با آمار و ارقام به این شکل بازی میکنند.
اگرچه دستمزد پرستاران در سالهای اخیر افزایش یافته است اما افزایش افسارگسیخته نرخ تورم سبب شده است که این افزایش دستمزد در زندگی پرستاران مشهود نباشد. فعالان حقوق پرستاران معتقدند که کاهش قدرت خرید مردم سبب میشود که پرستاران در برخی از امور با مشکلاتی روبرو شوند. وضعیت پرستاران شرکتی نیز نسبت به پرستاران رسمی به هیچ وجه قابل مقایسه نیست. تفاوت حداقل ۵۰ درصدی حقوق، یکی از رایجترین تفاوتهای بین این دو گروه است.
گزارش: علی خسروجردی