دکتربیژن بیدآباد در گفتگو با ایلنا مطرح کرد:
بانکداری راستین، سیستم نوین بانکداری اسلامی
اقتصاددانان بسیاری در سراسر جهان همّ خود را مصروف حذف ربا از عملیات بانکی نمودهاند ولی در عمل موفقیت زیادی نصیب نشده است. در این راستا بانکداری راستین منطبق بر احکام شرع مطهر و تأمین نظر شارع مقدس تدوین گردید تا نه تنها منجر به حذف ربا گردد بلکه وجوه مختلف آموزههای عدالت و اخلاق اسلامی را نیز در وجوه مختلف عملیات بانکی نهادینه سازد.
اقتصاددانان بسیاری در سراسر جهان همّ خود را مصروف حذف ربا از عملیات بانکی نمودهاند ولی در عمل موفقیت زیادی نصیب نشده است. در این راستا بانکداری راستین منطبق بر احکام شرع مطهر و تأمین نظر شارع مقدس تدوین گردید تا نه تنها منجر به حذف ربا گردد بلکه وجوه مختلف آموزههای عدالت و اخلاق اسلامی را نیز در وجوه مختلف عملیات بانکی نهادینه سازد.
دستیابی هرچه بیشتر به یک نظام بانکی مبتنی بر صدق و راستی و عملیات مالی سالم و همچنین کمک به شکوفایی اقتصاد، توزیع عادلانه امکانات و فرصتها و ایجاد اشتغال و تولید و افزایش رفاه جامعه، از اهداف سیستم بانکداری راستین است. بانکداری راستین بر مبنای اصول عملیاتی، مالی، اقتصادی، اخلاقی، اجتماعی، حقوقی، بینالمللی و سازمانی خاصی است که همگی منتج از آموزههای عقلی، انسانی، اسلامی و اخلاقی و مبتنی بر آخرین دستآوردهای علمی بشر در زمینههای علوم و فناوری و با هدف توسعه و رشد اقتصاد و بانکداری کشور طراحی شده است.
محاسن بانکداری راستین در همه زمینههای عملیات بانکی، مالی، اقتصادی، اخلاقی، اجتماعی و بینالمللی آنقدر گسترده است که به عنوان مولفه اساسی در اصلاح ساختار بانکی کشور مدّ نظر قرار گرفت.
بیژن بید آباد، کارشناس امور بانکی در گفت و گو با خبرنگار ایلنا در این خصوص، گفت: برای تسهیل امور حقوقی عملیات بانکداری راستین اصلاحاتی بر عقود معین مطرح شد. لذا برخی از عقود معین که با توجه به شرایط کسب و کار و تولید امروزی متروکه شده بودند اصلاح شدند. عقود جدیدی نیز تحت عنوان مواسطه؛ مقاسطه، مبادله و مغارسه در لایحه بانکداری راستین تعریف شدهاند. برای رفع نیازهای حقوقی عملیات مشارکت بانکی، صندوقهای مشاع سرمایهگذاری و تسهیل عملیات بیمههای اجباری و اختیاری تأمین اجتماعی چند نهاد حقوقی جدید صندوق با سرمایه متغیر، صندوق مستمری(صندوق تأمین و صندوق بازنشستگی) در بانکداری راستین تعریف شدهاند.
وی ادامه داد: به منظور اصلاح الگوی مصرف منابع بانکی و تولید محصولات و سرمایهگذاری در جهت منع اسراف و تبذیر و جلوگیری از اتلاف منابع که تبعات زیانبار اقتصادی و اجتماعی آن بیش از ربا است و همچنین افزایش بهرهوری، بانک مکلف به رعایت موارد مشخص در عملیات بانکی میشود.
بنا به گفته این کارشناس اقتصادی، بانک میتواند طرحهایی که به منظور احیای اراضی موات ارائه می شود را تأمین مالی کند.
بیدآباد اظهارداشت: بانک و اطراف قراردادهای منعقده با بانک در اجرای بانکداری راستین باید مقررات نظارتی بانک مرکزی و سازمان بورس اوراق بهادار در ارتباط با شفافیت مالی، افشای اطلاعات و حکمرانی را رعایت نمایند. تمامی قراردادهایی که در بانکها و در اجرای بانکداری راستین بین طرفین منعقد و مبادله میگردد از طریق واحد جدیدی به نام اجرای اسناد بانک و توسط مأمورین اجرای مربوط به اجرا گذارده میشود.
بانکداری مشارکت در سود و زیان راستین
وی تصریح کرد: بانکداری مشارکت در سود و زیان راستین یکی از بخشهای اصلی بانکداری راستین است. بانک به نمایندگی از طرف سپردهگذار برای تأمین تمام یا قسمتی از منابع مالی مورد نیاز طرح سرمایهگذاری مجری، منابع سپردهگذار را طبق ضوابط مدون در اختیار مجری قرار میدهد تا مجری با استفاده این منابع نسبت به اجرای طرحنامه خود اقدام و سود یا زیان ناشی از اجرای طرح به نسبت سرمایه و مدت مشارکت بین طرفین تقسیم شود. در بانکداری مشارکت در سود و زیان راستین نرخ بازدهی حاصل از سرمایهگذاری منابع سپردهگذاران با حذف سود ثابت و بر اساس سود مبتنی بر بازدهی بخش حقیقی اقتصاد محاسبه و تعیین می شود.
گواهیهای راستین
این کارشناس اقتصادی در خصوص گواهی های راستین نیز گفت: گواهیهای راستین نام مجموعه گواهیهای طراحی شده در بانکداری مشارکت در سود و زیان راستین است که در سیستم پایه یا زیرسیستمهای مالی آن طبق ضوابط بانکداری مشارکت در سود و زیان راستین تعریف و صادر میشوند. این گواهیها برگههایی با نام و یا بی نام و قابل انتقال به غیر و قابل خرید و فروش از طریق وب سایت بانک بوده و به قیمت اسمی و برای مدت انجام طرح منتشر میشوند. دارندگان گواهی راستین به نسبت قیمت اسمی و مدت زمان مشارکت در سود یا زیان حاصل از اجرای طرح مربوط شریک است. تعیین قیمت معاملاتی این گواهیها برحسب مکانیزم عرضه و تقاضا در بازار گواهی راستین است.
وی در پایان خاطر نشان کرد: اما باید توجه داشت که بانکداری راستین بانکداری نوین اسلامی است که معضلات نظری و اجرائی بانکداری ایران را بررسی و برمبنای آخرین دستآوردهای علمی و فنی راهحلهای قانونی و اجرائی برای آنها ارائه میدهد. هرکدام از زیرسیستمها، ابزارها، ابداعات، و رویههای عملیاتی بانکداری راستین مشخصاً برای رفع معضلی طراحی شدهاند.