رئیس سابق سازمان امور مالیاتی کشور در گفتوگو با ایلنا مطرح کرد؛
افزایش درآمدها در گرو اتصال سامانه مالیاتی به حسابهای بانکی
متاسفانه دولت بر حساب های بانکی نظارتی ندارد و صرفا میتواند به صورت موردی از اطلاعات حساب افراد مطلع شود. یکی از مسائلی که سیستم و طرح جامع مالیاتی را تحت تاثیر قرار داده، دسترسی به حساب بانکی افراد و اتصال آن به سامانه مالیاتی است.
درآمدهای شرکتها، کارخانهها، مغازهها مشخص است و مالیات را به صورت شفاف پرداخت میکنند و نمیتواند آن را مخفی کند. اما از سوی دیگر برخی از افراد با یک تلفن میلیاردها تومان جابه جا میکنند و به دلیل آنکه تابلویی برای فعالیت خود ندارند، از پرداخت مالیات فرار میکنند.
غلامرضا حیدری کرد زنگنه، رئیس سابق سازمان امور مالیاتی در خصوص بررسی وضعیت بسترهای موجود برای گسترش بازه مالیاتی و افزایش سهم درآمدهای مالیاتی در کشور گفت: طرح جامع مالیاتی از زمان بنده و از شرکت دیلت کانادا آورده شد و ۳۲ پروژه در این راستا تعریف شده است. تعدادی از این پروژهها اجرایی و عملیاتی شده است که تاکنون نیز ادامه داشته است.
کرد زنگنه بزرگترین مشکلی که بر سر راه اجرا و پیاده سازی طرح جامع مالیاتی وجود دارد را نبود زیرساختهای الکترونیکی در کشور عنوان کرد و افزود: در همین زمینه نیز صبح دیروز و در همایش مبارزه با فساد، رئیس جمهور به این مسئله اشاره کرد و از لزوم گسترش دولت الکترونیک در کشور صحبت کردند.
وی در ادامه افزود: تا زمانی که دولت به سمت دولت الکترونیک نرود، این مشکل وجود دارد و با وجود این مسئله اگر کل ۳۲ پروژه و طرح جامع مالیاتی نیز اجرا شود، ما به اهداف مدنظرمان، دست نخواهیم یافت.
خوراک مالیات، اطلاعات است
رئیس سابق سازمان امور مالیاتی خاطرنشان کرد: زیرا این طرح باید بتواند اطلاعات گیری کند، به طور مثال این سامانه باید به گمرک، شهرداریها، اصناف، اتاقهای بازرگانی ثبت اسناد و احوال، املاک و بانکها متصل شود تا بتواند از این طریق اطلاعات مالیاتی مدنظر خود را کسب کند. زیرا خوراک مالیات، اطلاعات است.
وی گفت: حال اگر ما این سیستم را آماده، اما زیرساختهای مناسب آن را ایجاد نکنیم مانند این است که ما قطاری را ساختهایم اما ریلی برای آن تعبیه نکردهایم.
کرد زنگنه در خصوص افزایش درآمدهای مالیاتی در بودجه سال ۹۴ تصریح کرد: با توجه به کاهش سهم درآمدهای نفتی و افزایش سهم درآمدهای مالیاتی و گمرکی در درآمدهای بودجه سال ۹۴، ما باید به این مسئله توجه ویژهای داشته باشیم. زیرا ظرفیتهای مالیاتی ما بسیار بالا است، منتها باید زیرساختهای موجود برای جمعآوری و کسب آن فراهم شود.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به دائمی شدن قانون پرداخت مالیات توسط ستادها و نهادها در کشور، این مسئله کمکی به تحقق هرچه بیشتر درآمدهای مالیاتی توسط دولت میکند؟ گفت: در حال حاضر ستادها و نهادهای کشور که مشغول فعالیتهای مالیاتی هستند کاملتر از باقی مودیان، مالیات خود را پرداخت میکنند. لازم به ذکر است که فرارهای مالیاتی ما در سایر بخشهای دیگر مانند بخش خدمات صورت میگیرد.
وی در ادامه افزود: درآمدهای شرکتها، کارخانهها، مغازهها مشخص است و مالیات را به صورت شفاف پرداخت میکنند و نمیتواند آن را مخفی کند. اما از سوی دیگر برخی از افراد با یک تلفن میلیاردها تومان جابه جا میکنند و به دلیل آنکه تابلویی برای فعالیت خود ندارند، از پرداخت مالیات فرار میکنند.
قانون اجازه دسترسی به حساب افراد را نمیدهد
کرد زنگنه عنوان کرد: متاسفانه دولت بر حساب های بانکی نظارتی ندارد و صرفا میتواند به صورت موردی از اطلاعات حساب افراد مطلع شود. یکی از مسائلی که سیستم و طرح جامع مالیاتی را تحت تاثیر قرار داده، دسترسی به حساب بانکی افراد و اتصال آن به سامانه مالیاتی است.
رئیس سابق سازمان امور مالیاتی در پایان خاطرنشان کرد: در کشورهای دیگر سیستم بانکی به سیستم مالیاتی متصل است. اما در کشور ما، حسابهای سپرده را از پرداخت مالیات معاف کردهایم و جز به صورت موردی و آن هم با اجازه وزیر حق دسترسی به حسابهای بانکی وجود ندارد. مشکل این مسئله عدم اجازه قانون به ورود به این مسئله است که به عقیده بنده باید این مسئله حل و فصل شود.