رییس کل بانک مرکزی:
تزریق۲۲ میلیارد دلار ظرف یکسال و نیم برای تنظیم بازار ارز بیفایده بود
نابسامانیهای ارزی هنگامی رخ داد که دو نرخ رسمی - نرخ مبادلهای و نرخ بازار آزاد - شکل گرفت ولی بانک مرکزی مسئولیتی نسبت به بازار آزاد نپذیرفت. در حقیقت، بانک مرکزی با هدف تجدید مسئولیتش، مرکز مبادلات ارزی را پایه ریزی کرد تا بگوید این مسئولیت بانک مرکزی است و همه کالاهای مورد نظر باید از طریق مرکز مبادلات تامین ارز شوند و منابع ارزی خود را نیز در آنجا عرضه کرد.
ریییس کل بانک مرکزی از کاهش ۶۰ درصدی دامنه نوسانات قیمت ارز در طول فعالیت دولت یازدهم خبر داد و گفت: تزریق۲۲ میلیارد دلار ظرف یکسال و نیم به منظور تنظیم بازار ارز و کنترل قیمت ارز بی فایده بوده است و عملا «هیچ توفیقی در بر نداشت چون به محض تحلیل توان عرضه ارز بیشتر به بازار، در طول یک هفته قیمت ارز سه برابر شد!
به گزارش ایلنا و به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی ولی اله سیف که همراه هیات دولت به زنجان سفر کرده بود، با بیان این مطلب، گفت: بانک مرکزی و نظام بانکی در این دستاوردها سهم بسزایی داشتهاند و دولت و بخش اقتصادی به عنوان یکی از شاخصترین عملکردها، به آن افتخار میکنند.
رییس کل بانک مرکزی افزود: تلاطمهای بازار ارز و تورم شتابنده در زمان روی کار آمدن دولت یازدهم، اکنون دیگر رخت بر بسته و نرخ متوسط ارز در یکسال گذشته نسبت به دوره مشابه سال قبل، حدود ۷.۵ درصد کاهش پیدا کرده است.
رییس شورای پول و اعتبار سپس به کاهش متوسط نرخ ارز اشاره کرد و خاطرنشان نمود: دامنه نوسانات قیمت ارز حدود ۶۰ درصد پایین آمده که نشان دهنده حاکمیت ثبات و آرامش در بازار است. هیچکس نوسانات ارزی شدید گذشته را فراموش نمیکند. خوشبختانه اکنون ثبات نسبی مطلوب حاکم شده است.
وی همچنین به فلسفه شکل گیری مرکز مبادلات ارزی پرداخت و گفت: نابسامانیهای ارزی هنگامی رخ داد که دو نرخ رسمی - نرخ مبادلهای و نرخ بازار آزاد - شکل گرفت ولی بانک مرکزی مسئولیتی نسبت به بازار آزاد نپذیرفت. در حقیقت، بانک مرکزی با هدف تحدید مسئولیتش، مرکز مبادلات ارزی را پایه ریزی کرد تا بگوید این مسئولیت بانک مرکزی است و همه کالاهای مورد نظر باید از طریق مرکز مبادلات تامین ارز شوند و منابع ارزی خود را نیز در آنجا عرضه کرد.
سیف به تلاشهای نافرجام تزریق۲۲ میلیارد دلار ظرف یکسال و نیم به منظور تنظیم بازار ارز اشاره و تصریح کرد: این اقدامات برای کنترل قیمت ارز صورت گرفت ولی عملا «هیچ توفیقی در بر نداشت چون به محض تحلیل توان عرضه ارز بیشتر به بازار، در طول یک هفته قیمت ارز سه برابر شد!
رییس شورای پول و اعتبار سپس با اشاره به دستاوردهای بانک مرکزی در مهار تورم، خاطرنشان ساخت: طبق آمار شهریور ماه، نرخ متوسط تورم ۲۱.۱ درصد و نرخ تورم نقطه به نقطه ۱۴.۴ درصد است در حالی که در طول سال ۹۲ نرخ متوسط آن ۳۵.۴ درصد بوده است.
وی همچنین با اشاره به نرخ تورم ۱.۴ درصدی شهریورماه افزود: در ۲۴ سال گذشته نرخ متوسط تورمهای ماهیانه ۱.۵۴ درصد بوده است. این رقم در یک ساله منتهی به آخر مردادماه گذشته، ۱.۱۴ است در حالی که این رقم در یک سال منتهی به مردادماه سال گذشته ۵۴.۳ درصد بوده است.
سیف، مهمترین عامل تحقق رشد اقتصادی سه ماه اول سال ۹۳ را حاکمیت نظم و آرامش در بازار خواند و افزود: این حرکت اقتصادی؛ همراه با استقرار نظم وانضباط و آرامش و پذیرش واقعیتهای علمی توانست چنین تفاوتهای بارزی را به وجود آورد.
رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: رشد اقتصادی ۴.۶ درصد برای بسیاری، تعجب آور بود و لذا مجبور شدیم بارها دراین باره توضیح دهیم.
وی افزود: رشد ۴.۶ درصدی فقط بخاطر این حاصل شد که فرآیند تولید، حرکت خود را آغاز کرد و امیدواریم این شرایط همچنان استمرار داشته باشد و تحلیلهای محافظه کارانه بانک مرکزی نیز حاکی از آن است که در سال جاری، رشد اقتصادی سه درصدی یا افزونتر از آن میتواند محقق شود.
وی گفت: متوسط نرخ تورم شاخص تولید در پایان شهریور ماه گذشته ۲۰.۴ و شاخص نقطه به نقطه ۱۵.۴ است یعنی نسبت به شهریور سال قبل، ماهیانه ۰.۷ درصد است که این نشان میدهد در ماههای آینده نیز شاهد استمرار روند منطقی کاهش تورم خواهیم بود.
چرییس شورای پول و اعتبار خاطرنشان ساخت: نرخ یادشده در مقایسه با ۳۳ ماه گذشته، یعنی از ابتدای اجرای هدفمندی یارانهها که به اقتصاد شوک وارد آمد، در کمترین سطح قرار دارد.
رییس کل بانک مرکزی رسیدن به این شاخصها را نتیجه انتظارات روانی و نظم و انضباط ایجاد شده در جامعه، دانست و گفت: مردم به آینده امید پیدا کردند چون حرکتی شکل گرفت تا اقتصاد را سامان دهد.
وی همچنین در زمینه سیاست خروج از رکود دولت یازدهم افزود: در خصوص برون رفت از رکود نظام بانکی، با همکاران بانک مرکزی جلسات زیادی داشتیم و تصمیم گرفتیم حرکتمان را طوری سامان دهیم که در وضعیت رکود کاهنده با هدف خروج از رکود، بار دیگر به تورم دامن نزنیم.
رییس شورای پول و اعتبار با توجه به ظرافتهای لازم برای عبور از شرایط رکود تورمی تاکید کرد: در شرایط رکود با اعطای تسهیلات بیشتر و تزریق رشد نقدینگی، میتوان اقتصاد را به حرکت درآورد. در زمان تورم نیز با اتخاذ سیاست انقباضی و کند کردن رشد نقدینگی میتوان به هدف نائل شد.
وی ادامه داد: در هنگام رکود تورمی باید ملاحظات خاصی مد نظر قرار گیرد و بانک مرکزی باید به انضباط پولی اهتمام بیشتری داشته باشد و تسهیلات را هدف دار پرداخت نماید.
سیف گفت: برای خروج از تورم، جمع بندی ما این بود که به سمت تامین سرمایه در گردش حرکت کنیم و این بدان معنی بود که از طریق شورای پول و اعتبار، تکالیف جدیدی را برای نظام بانکی تعریف کنیم.
رییس کل بانک مرکزی افزود: پیش بینی کردیم کل ظرفیت تسهیلات نظام بانکی ۲۴۰ هزار میلیارد تومان است و این میزان میتواند به سطح ۲۸۰ هزار میلیارد تومان نیز برسد.
وی همچنین ابراز خوشنودی کرد: خوشبختانه طی ۶ ماه گذشته ۵۹.۷ درصد سرمایه در گردش تامین شده و مهمتر اینکه در بخش صنعت و معدن ۸۰ درصد سرمایه در گردش است و این یعنی حرکت منظم نظام بانکی.
رییس کل بانک مرکزی ضمن افتخار به عملکرد نظام بانکی در سامان بخشیدن به اقتصاد ملی گفت: به عملکرد همکارانم در نظام بانکی افتخار میکنم و معتقدم نظام بانکی در حصول این دستاورد درخشان سهمی بسیار چشمگیر دارد.
وی جهت دار بودن تسهیلات نظام بانکی به منظور تامین سرمایه در گردش مورد نیاز برای خروج از رکود را بسیار مهم دانست و تصریح نمود: این امر با کمترین نقدینگی بیشترین تاثیر را در خروج از رکود داشته و در نیل به رشد ۴.۶ درصدی نقش بسیار موثر بوده است.
رییس کل بانک مرکزی در ادامه تاکید کرد: اگر نظام بانکی منضبط حرکت نماید، اعضایش میتوانند در جامعه احساس سربلندی کنند.
سیف ابراز خوشحالی کرد: ریاست محترم جمهور هنگام ارائه گزارش از عملکرد دولت به دو دستاورد بزرگ مهار تورم و خروج از رکود اشاره داشتهاند.
وی همچنین با اشاره به نگاه منطقی دولت یازدهم به نظام بانکی و تفاوت آن با رویکرد بانک ستیز دولت قبل گفت: بهترین، دقیقترین، مثبتترین و کاربردیترین نگاه به سیاست پولی، نگاهی است که آقای دکتر روحانی دارند.
رییس شورای پول و اعتبار به شبکه بانکی توصیه نمود: رقابتهای غلط و افراطی، نظام بانکی را به بن بست خواهد کشاند. پس رقابت سازنده و منطقی داشته باشید چون نتایج ناگوار چنین رقابتی را به هنگام تعیین نرخ سود سپردهها شاهد بودهایم.
وی همچنین خاطرنشان ساخت: نظام بانکی زمانی میتواند در اقتصاد تاثیرگذار باشد و وجههاش را ترمیم نماید که حرکتش منضبط و در چارچوب هدفگذاریهای اقتصادی کلان باشد.
سیف با اشاره به تبلیغات مسموم و منفی بر علیه نظام بانکی گفت: مهم نیست به کدام بانک تعلق داریم. مهم این است که در مورد نظام بانکی چنین حرفهایی زده میشود. گرچه بعضی همکاران توجه نمیکنند ولی اغلب بانکها به شدت به قواعد مقید هستند پس همه را نباید به یک چشم نگریست.
ییس کل بانک مرکزی در این رابطه افزود: در برابر چنین نگاه حمایتگرانهای باید وظایف محوله را به نحو مطلوبتر انجام دهیم.
رییس شورای پول و اعتبار از بانک مرکزی و شبکه بانکی خواست قدرشناس این نگاه بوده و کارشان را اصولی پیش ببرند.
سیف در پایان نظام بانکی را به رعایت انضباط فراخواند و با انتقاد از همکاری برخی بانکها با موسسات فاقد مجوز گفت: مقرر شده بود بانکها به موسسات، خدماتی ارائه ننمایند ولی بازرسیهای ما از همکاری برخی بانکها با این موسسات پرده بر داشت! این کارها به نظام بانکی لطمات جبران ناپذیری وارد میکند.