دبیر کل بانک مرکزی؛
روزانه بین ۱۷ تا ۲۰ هزار چک برگشت میخورد
در حال حاضر بهطور متوسط روزانه بین ۱۷ تا ۲۰ هزار چک برگشت میخورد.
دبیرکل بانک مرکزی از تعویق ۲ ماهه اجرای چکاوک خبر داد و گفت: در حال حاضر بهطور متوسط روزانه بین ۱۷ تا ۲۰ هزار چک برگشت میخورد.
به گزارش ایلنا، محمود احمدی در جمع خبرنگاران به ارائه توضیحاتی درباره سامانه چکاوک پرداخت و اظهار داشت: با توجه به گستردگی شبکه بانکی اجرایی شدن این طرح در تمام استانها به طور یکجا ممکن نبود و از اول مهرماه امسال در چهار استان به صورت آزمایشی اجرا شده است.
وی ضمن اشاره به اینکه پیش از این بنا بود پردازش کامل چکها در سامانه چکاوک از آذرماه اجرایی شود، گفت: با توجه به تعداد بالای شعب برخی از بانکهای بزرگ، تعدادی از بانک ها درخواست تمدید مهلت را به بانک مرکزی ارائه کردند و بعد از بررسیهای زیاد در نهایت قرار شد که دو ماه دیگر این تصمیم به تعویق بیفتد بنابراین تا بهمنماه و یا اسفندماه سال جاری پردازش کامل چکها در چکاوک انجام خواهد شد.
دبیر کل بانک مرکزی ضمن اشاره به اینکه در حال حاضر بهطور متوسط روزانه بین ۱۷ تا ۲۰ هزار چک برگشت میخورد، ادامه داد: آمار چکهای برگشتی در حالی بالاست که پردازش چکها در چکاوک این اطمینان را به دریافتکننده و ذینفع چک میدهد که بتوانند تشخیص دهند که آیا طرف مقابل پیش از این چک برگشتی داشته و یا خیر. چکهایی که داخل سامانه چکاوک قرار میگیرند در کلیهی شعب بانکها قابلیت نقد شدن دارند.
احمدی همچنین در مورد وضعیت بررسی دریافت کارمزد از کارتخوانها تصریح کرد: این تصمیمی بود که بانک مرکزی مصمم به اجرای آن بود، اما با توجه به حواشی که پیش آمد و طرح موضوع در هیات دولت، مقرر شد که برای بررسی بیشتر به شورای پول و اعتبار منتقل شود.
وی با اشاره به اینکه دریافت کارمزد از کارتخوانها از اول آبانماه اجرایی نمیشود، گفت: باید در مورد تمامی جوانب این مساله همچنین هزینههای شبکه بانکی، امنیت طرح و سایر مسائل مربوط به آن شورای پول و اعتبار به عنوان یک شورای فرادستگاهی تصمیمگیری کند.
احمدی همچنین دربارهی مجموع درآمد بانکها از کارمزدهای دریافتی گفت: با توجه به هزینههای موجود و عدم پرداخت هزینه خدمات درآمد بانکها از کارمزدها کم بوده و قابل اشاره نیست. اصول بانکداری ایجاب میکند تا درآمدها و هزینهها به حوزههای مربوطه منتقل شود، اما ایراد فعلی شبکه بانکی ما این است که بسیاری از خدمات ارائه شده مجانی بوده و این مبالغ در برخی موارد از حوزههای عمومی و اکثرا از تسهیلات پرداختی دریافت میشود. با توجه به هزینهی بسیار بالای بانکداری الکترونیکی هزینه پول نیز بسیار بالا رفته و این تسهیلاتگیرندگان هستند که کل مبلغ و تامین بودجه بانکها را پوشش میدهند.
دبیر کل بانک مرکزی در پاسخ به این سوال که چرا ایرانچکهای ۲۰۰ هزار تومانی منتشر نمیشود؟ گفت: این ایرانچکها به عنوان ذخائر بانک مرکزی چاپ شده و نگهداری میشوند و تصمیمی برای انتشار آنها وجود ندارد. براین اساس ایران چکهای ۲۰۰ هزار، ۱۰۰ هزار و یا سایر اسکناسهای دیگر چاپ و نگهداری میشوند تا مورد لزوم منتشر شود. بهطور کلی در تمامی کشورها ذخائری برای بانک مرکزی وجود دارد بهطوری که در برخی موارد ۳۰۰ درصد اسکناس و سکه در جریان در خزانه نگهداری میشود تا اگر مسائلی نظیر اختلال در تبادلات الکترونیکی پیش آمد بتوان وجه نقد مورد نیاز برای تبادلات مردم را تامین کرد.