رییس سازمان امور مالیاتی در پاسخ به ایلنا:
لابی برای عدم اجرای مالیات بر خانههای خالی وجود ندارد / ۵۰ درصد مشمولان مالیات پرداخت نمیکنند
خانههای خالی مشمول مالیات میشوند / چلوکبابیها و فست فودها مشمول مالیات نیستند / موسسات غیر مجاز مالی یا موسساتی که در بازار غیر متشکل پولی فعالیت میکنند بدون در نظر گرفتن داشتن مجوز از بانک مرکزی باید مالیات بپردازند.
رییس کل سازمان مالیاتی با بیان این مطلب که قانون مالیات بر خانههای خالی جز ۸ بند باقی مانده از اصلاح نظام مالیاتی است، گفت: این بندها امروز به صحن خواهند رفت و هیچ لابی که ممانعت از اجرای قانون کند وجود ندارد همچنین، نظام مالیاتی از بنگاههایی که ضررده هستند مالیات دریافت نمیکند و رشدی که در این مدت بوده است به دلیل شفافیت سازی است حتی در حال حاضر ایران تنها از ۵۰ درصد ظرفیت اقتصادی خود مالیات دریافت میکند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، علی عسکری، رییس کل سازمان مالیاتی در نشست خبری که به مناسبت هفته دولت برگزار شد با بیان این مطلب که درآمدهای مالیاتی در ۵ ماه ابتدایی سال جاری ۴۸ درصدی درشد داشته است، گفت: گفت: درآمدهای مالیاتی ظرف ۵ ماه گذشته به ۲۳ هزار میلیارد تومان رسیده است و این در حالی است که در مدت مشابه سال قبل این میزان ۱۵ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان بوده است و نسبت به بودجه مصوب سال ۹۳، درآمدهای مالیاتی ۹۵ درصد تحقق داشتهایم.
عسکری در پاسخ به سئوال خبرنگار ایلنا، مبنی بر اینکه به نظر برخی نمایندگان دلیل اجرا نشدن قانون مالیات بر خانههای خالی بودن برخی لابیها و منافع شخصی برخی افراد است، گفت: خیر. هیچ لابی وجود ندارد و این بند که یکی از ۸ بند باقی مانده از اصلاح نظام مالیاتی است که تصویب شده است که امروز همراه با دیگر بندها و ۶۴ بندی که مصوب شده است به صحن خواهد رفت.
وی ادامه داد: در اصلاحیهای که تقدیم مجلس شده است هشت بند از ۶۴ بند این قانون باقی مانده است که شامل بحثهای اساسی از جمله تعیین ارزش معاملات املاک، بحثمالیات بر عایدی سرمایه، معافیتها و مشوقهای مربوط به توسعه و سرمایهگذاری در این اصلاحیه مطرح است.
رییس سازمان مالیاتی در خصوص مشوق اعتبار سرمایهگذاری که در لایحه گنجانده شده است گفت: اگر کسی چه در منطقه محروم و چه غیر محروم سرمایه گذاری کند تا معادل سرمایه گذاری که انجام میدهد مشمول این معافیت خواهد شد و تفاوت آنها در میزان امتیاز است که در مناطق محروم امتیاز بیشتر است و در منطقه غیر محروم امتیاز کمتر است که این معافیتها به حملونقل، ساخت بیمارستان و گردشگری نیز توسعه پیدا کرده است.
عسکری با بیان این مطلب که اجرا یطرح جامع مالیاتی در نیمه دوم امسال سرعت بیشتری خواهد داشت افزود: ۳ استان جدید به ۷ استان قبلی که این طرح در آنها اجرا شده است اضافه خواهندت شد همچنین، از پیادهسازی که در ۳ استان داشتیم تجربیات خوبی به دست آمده است و قابلیتهای خوبی را برای نظام مالیاتی کشور داشته است.
وی با اشاره به اینکه پیشنویس اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده آماده شده است افزود: در راستای اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده پیش نویس این قانون هفته گذشته در سازمان مالیاتی تهیه شد و به زودی از صاحب نظران، اقتصاددانان و دانشگاهیان دعوت میشود تا این پیش نویس را نهایی کرده و از طریق دولت تقدیم مجلس شود این قانون در شفاف سازی فعالیت اصناف به ما کمک کرده است همچنین، ۲۳ هزار میلیارد تومان درآمد حاصل از ارزش افزوده بوده است و رقم خوبی است که نمیتوان از آن چشم پوشی کرد.
معاون وزیراقتصاد و دارایی ادامه داد: قانون فعلی مالیات بر ارزش افزوده قانون انسجام یافتهای است و در بخش عمدهای از فعالیتهای اقتصادی اجرا شده ولی در بخشهایی همچون عمده و خرده فروشی با ممانعتهایی مواجه شدهایم و در اصلاحیه قانون تاکید ما این است که حلقههای باقیمانده را نظاممند کنیم.
رییس سازمام امور مالیاتی در خصوص بسته خروج از رکود گفت: در این بسته بخشهای مختلفی به مالیات اختصاص یافته و این سیاستها از طریق دولت قابل عمل است که همچنین دولت برخی از تصمیمات خود را از این طریق ابلاغ کرده و برخی دیگر از موارد نیاز به قانون دارد و علاوه بر حمایت از تولید و بهبود فضای کسب و کار سیاست اقتصاد مقاومتی نیز تدوین شده تا در حوزه تولید فعالیتها را تسهیل کند و با شرایط فعلی اقتصاد را به مسیر رشد بلندمدت خود هدایت کند.
عسکری با بیان این مطلب که از بنگاههای ضررده مالیات اخذ نمیشود گفت: در حال حاضر اقتصاد ایران از ۵۰ درصد ظرفیتهای مالیاتی خود استفاده میکند و مالیاتی که از بنگاهها اخذ میشود از سود است بر اساس بررسیهایی که صورت میگیرد در صورت اینکه سود بنگاه تایید شود مالیات اخذ خواهد شد و این افزایش درآمدی که صورت گرفته است به دلیل شفافسازیها و ابزارهایی است که در چند سال اخیر صورت گرفته است.
رییس کل سازمان امور مالیاتی افزود: اقتصاد کشور بسیار بزرگ است و جزو ۲۰ کشور اقتصادی دنیا است. بنابراین نباید اقتصاد خود را دست کم بگیریم. زیرا هنوز بسیاری از ظرفیتها در اقتصاد وجود دارد که برای دریافت مالیات شناسایی نشدهاند.
عسکری در خصوص نقش بسته خروج از رکود بر فعالیت بورس گفت: در این بسته امکانی فراهم شده است که فعالیت در بورس از معافیت بیشتری برخوردار شود به طوری که در لایحه خروج از رکود قرار است برای کسانی که در بورس بازارگردانی میکنند معافیت مالیاتی برای آنها در نظر گرفته و این معافیت افزایش یابد.
وی یکی دیگر از بندهای مالیاتی را معافیت سرمایه گذاران خارجی دانست و افزود: براساس سیاستهای این بسته قرار است برای سرمایهگذاران خارجی که در ایران سرمایهگذاری میکنند تا ۵۰ درصد معافیت مالیاتی در نظر گرفته شده است.
رییس سازمان امور مالیاتی با اشاره به اینکه متوسط مالیات اخذ شده در کشور ۴۸ درصد بوده است گفت: اینکه اصناف میگویند اخذ مالیات از آنها هزار درصد رشد داشته است صحت ندارد بلکه این موضوع ممکن است به صورت موردی باشد و مربوط به اشخاصی است که ۵ سال مالیات پرداخت نکردهاند متوسط رشد مالیات از اصناف ۳۴ درصد است که از متوسط کل کشور هم کمتر است.
عسکری در خصوص مالیات بر اضافه ارزش ملک گفت: در بسته سیاستی خروج از رکود که به عنوان مالیات بر عایدی از آن یاد میشود، نسبت به املاکی است که قبلا عرضه شدهاند و شامل خانههای جدید نمیشوند همچنین، اگر شخصی برای خودش اقدام به ساختن خانه کند و یا انتقالات قهری(ارث)، اراضی کشاورزی، اراضی کشاورزی بین شرکا مشمول این قانون نخواهند شد.
رییس سازمان مالیاتی با بیان این مطلب که موسسات مالیاتی که از بانک مرکزی مجوز ندارند مشمول پرداخت مالیات میشوند، گفت: عدم مجوز موسسات مالیاتی به این معنا نیست که نباید مالیات پرداخت کنند بلکه به حسابهای آنها طبق قانون رسیدگی میشود و مالیات از آنها اخذ خواهد شد به طور مثال در سال گذشته یکی از موسسات بهنام و معروف ۳۵ میلیارد تومان مالیات پرداخت کرد.
وی با اشاره به اینکه اصناف بر فعالیت زیرمجموعههای خود نظارت دقیقی نمیکند افزودبه عنوان مثال رستوران و تالارهای پذیرایی مشمول مالیات هستند اما چلوکبابیها و فست فودیها شامل مالیات نمیشوند که با این وجود از مردم مالیات ارزشافزوده میگیرند که این بر خلاف قانون و کلاهبرداری است و اصناف نباید تنها برای چانهزنی با سازمان مالیاتی همکاری کند بلکه در چنین مواردی باید ورود پیدا کرده و مجوز فرد خاطیکار را لغو کند.
عسکری درصد مالیاتی که توسط حقوق بگیران پرداخت میشود را ۷ تا ۶ مالیات کل کشوردانست و افزود: ۹۴ درصد مالیات را مابقی افراد فعال در اقتصاد پرداخت میکنند و ۵۵ درصد نیز توسط اشخاص حقوقی است.
وی با بیان این مطلب که رابطه معناداری بین بدهکاران بانکی، بیمهای و مالیاتی وجود دارد تصریح کرد: کسانی که بیشترین اعتراض را به پرداخت مالیات میکنند کسانی هستند که کمترین مالیات را پرداخت کرده و غیر شفاف عمل میکنند و اصولا افراد بدحسابی هستند که به کلیه دستاهها بدهی دارند.