اخلاق پهلوانی باید ترویج شود؛
ولایتی: ورزش باستانی باید بیشتر از گذشته تقویت شود
امیدوارم نهادهای فرهنگی کشور پشتیبان فرهنگ پهلوانی باشند، همچنان که از دیر باز تا کنون چنین بوده است.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد که ورزش باستانی باید بیش از گذشته تقویت شود.
به گزارش ایلنا، علی اکبر ولایتی در دیدار با اعضای ستاد ترویج فرهنگ پهلوانی گفت: امیدوارم نهادهای فرهنگی کشور پشتیبان فرهنگ پهلوانی باشند، همچنان که از دیر باز تا کنون چنین بوده است.
متن صحبت های ولایتی را در ادامه بخوانید: از آغاز، فرهنگ و تاریخ ایران با پهلوانی و جوانمردی امیخته بوده است. بسیاری از افراد بوده اند که دارای قدرت و قوای جسمانی بالایی بوده اند اما چون از فرهنگ ایثار بهره ای نبرده اند، نامی از انان در تاریخ دیده نمی شود. در کتاب ارزشمند شاهنامه فردوسی، شخصیت اصلی و محوری((پهلوان رستم)) است، نه شاهان. حکیم بزرگ مان فردوسی، در برابر کی کاووس، جانب رستم را گرفته است، چون این پهلوان دفاع از کشور را با همه وجود در سر لوحه زندگی خود قرار داده بود.
اسلام هم به لحاظ مبنایی و اعتقادی و عرفانی، فرهنگ پهلوانی را در نزد ایرانیان نهادینه کرد. زیست توام پهلوانان و عارفان در هیچ جای گیتی، غیر از ایران رخ نداده است.
عرفان اسلامی شامل ایثار، از خود گذشتگی، فتوت و جوانمردی است. اخرین سیر و سلوک در عرفان اسلامی،((فنا فی الله)) یعنی از خود گذشتن و در خدا ذوب شدن است.
در روایتی که از پیامبر گرامی اسلام(ص) پس از نبردی سخت نقل شده است، ایشان به یاران خودشان که پس از جنگ گشته بودند، فرمودند:((آماده باشید که جهاد اکبر(مبارزه نفس) را باید در پیش بگیرید.))
بسیاری از افراد در جنگ خندق و احزاب به شکم شان سنگ می بستند تا از گرسنگی در امان بمانند و به سختی در نبرد با دشمنان مبارزه میکردند اما در مبارزه با نفس، خیلی از همان مبارزان در حوادثتاریخی شکست خوردند. بزرگان تاریخی مان در عرصه پهلوانی، کسانی بودند که در عرصه جوانمردی سرامد روزگار خود بودند. در روزگارمان افرادی هم چون زنده یاد جهان پهلوان تختی وجود دارد. با انکه کسانی بودند که در عرصه قهرمانی بیش از تختی، مدال گرفتند اما این تختی بود که در ذهن مردم و در تاریخ این سرزمین ماندگار شد.
در دوران دانشجویی یادم هست که حتی اگر تختی در مسابقه ای در اوردگاه جهانی شکست هم میخورد، مردم به همان اندازه که او پیروز میدان میشد به استقبال او میرفتند. در سال سوم پزشکی بودم و به خوبی یادم هست، هنگامی که خبر کشته شدن تختی که شایع بود به وسیله ساواک صورت گرفته اعلم شد. از دانشگاه تهران به سمت ابن بابویه در شهرری، سف چندین کیلومتری به صورت تظاهرات مردمی انجام گرفت که بعدها یکی از نمادهای انقلاب اسلامی ایران شد. تختی فرزند زورخانه بود، او به عنوان نماینده مبارزه با ظلم و دستگیری از مظلوم در زلزله بوئین زهرا در میان مردم شناخته شده. هرجا که فرهنگ ایرانی حضوردارد - از کاشغر تا صلب و از جنوب سیبری تا جنوب حجاز امروزه به آن، ایران فرهنگی گفته می شود.
در شهر سارایوو در بوسنی، کتابخانه ای به نام «غازی ضروبیک» وجود دارد که میراثمکتوب کشورهای اسلامی و فرهنگ ایرانی در آن جا اگهداری می شود، جالب توجه است که غازی هم یعنی پهلوان، رزم آور و جنگجو که ضروبیک به این لقب در بسنی شناخته می شد. در ضیافت شامی که وزیر وقت امورخارجه یوگوسلاوی در مرکز غازی ضروبیک داشتیم، برادر وی به عنوان خوش آمد گوئیف شعری از دیوان حافظ را خواند. این بدان معناست که قلمرو ایرانیف گستره وسیعی دارد.
به همین روی هرجائی که فرهنگ ایرانی در آن حضوردارد، فرهنگ پهلوانی هم حضور داشته است که ما به این آئین اسلامی و ایرانی خودمان افتخار می کنیم.
پیامبر گرانقدر اسلام(ص) می فرماید: «اگر کسی صبح کند و به امور مسلمانان اهتمام نداشته باشد، مسلمان نیست.»
ایرانیان هرجای دنیا مظلومی بوده و مسلمان مستضعفی وجود داشته از او پشتیبانی کرده اند. پشتیبانی از مردم مظلوم فلسطین، نمادی از نهضت جوانمردی است که اکنون هم در جمهوری اسلامی نهادینه شده است. خوشبختانه آئین پهلوانی از دیرباز در ایران دارای پیشینه بوده است و هم چنان این فرهنگ در ایران پابرجا و باقی مانده است.
اگر فرهنگ پهلوانی در همه ورزش هائی که در ایران انجام می شود، نهادینه بشود؛ دیگر شاهد همان اندک کارهای غیراخلاقی در آوردگاه های ورزشی هم نخواهیم بود.
در زورخانه ها، احترام به بزرگان و سادات و تواضع با سرخم کردن در آغاز ورود به زورخانه تا بوسه زدن بر خاک گود و بدون وضو در گودزورخانه وارد نشدن، برگرفته ازآموزه های اخلاقی اسلامی است، چون محبت اهل بیت(ع) با شیر به رگهای مردم ایران تزریق شده است.
پدر آقای دکتر خرازی، وزیر پیشین امورخارجه کشورمان از پیش کسوتان ورزش زورخانه ای بود. ایشان در زورخانه بازار به همراه ورزشکاران و پهلوانان در داخل گود پیش از ورزش زیارت عاشورا می خواندند.
مرشد زورخانه به معنی راهبر معنوی، سخنان ساده و سطحی بر زبان جاری نمی کند. او از اشعار حافظ، سعدی و فردوسی بهره میگیرد و چون مرشدان، عارف بوده اند و عارفان ایرانی تا عمق جان شان، اسلام و محبت اهل بیت نفوذ کرده است از اشعار ستایش آمیز خاندان عصمت و طهارت(ع) در زورخانه می خواندند.
مرشدان چون هدایت کننده ورزشکاران بودند، ذکر پیشوای پهلوانان امام علی(ع) و اشعاری در ستایش ایشان را می خواندند.
ستایش شاعران بزرگ ایرانی هم چون سعدی، نظامی گنجوی، حافظ، خاقانی، مولوی و فردوسی بسیار مطرح و مشهور بوده است. ادیبان و مفاخر ایرانی، امام علی(ع) را با لقب «لشکرکش فتوت» و «سردار اتقیاء» می خواندند.
امام علی(ع) پشت به دشمن نمی کردو در تاریخ آمده است که زره ایشان فقط یک طرف داشت چون ایشان می فرمودند که: «هیچ گاه پشت به دشمن نکردند و همیشه رویاروی دشمنان با رشادت نبرد کرده اند». البته همین مبارز بی هماورد در خانه های مستمندان با کورکان با محبت بازی می کردند تا دل آنان را شاد کنند. فتوت اسلامی و آئین پهلوانی، سرمایه ای معنوی است که هیچ ملتی در دنیا به جز ایرانیان دارای این سرمایه ارزشمند نیستندوسنت جوانمردی و مبارزه حق طلبانه امام حسین(ع) با همراهی ۷۲ تن یاران ایشان در کربلا نمادی از فرهنگ پهلوانی است. کشور ایران را ایثارگران و جوانمردان تاکنون حفظ کرده اند، دفاع در برابر بیگانگان به ویژه در نبرد نابرابر هشت ساله اخیر ایرانیان، نشان داد که جوهر جوانمردی هم چنان در نهادمان پاسداری شده است.
به همین خاطر ایرانیان، همواره فریاد رس مظلومان جهان، هم چون مردم مظلوم فلسطین، شیعیان عراق و لبنان و همه مسلمانان و حتی مظلومان غیرمسلمان در سراسر جهان بوده اند. این گامی که در راستای ترویج فرهنگ پهلوانی با راه اندازی ستادی به همین نام در کشور شده است، امیدوارم توسعه و استمرار پیدا کند و در آوردگاه های ورزشی جهانی از سوی ایران معرفی شده و گسترش یابد.
خیلی سخت است که انسانی از قهرمانی خود بگذرد و در مقابل ورزشکاران رژیم اشغالگر قدس به عنوان نهاد مبارزه با ظالم مبارزه نکند با آن که می تواند قهرمان جهان شود، این مرام جوانمردانه ورزشکاران ایرانی، نماد دیگری از آئین پهلوانی ایرانی در سطح جهان است که حمایت ایرانیان از مظلومان را به خوبی به جهانیان نشان داده است.
۱۴ Attachments