خبرگزاری کار ایران

مروری بر ۱۰ رویداد مهم ورزشی ایران؛

تلخ و شیرین ورزش در سالی که گذشت / گوچی، فرشته ی ۹۲

کد خبر : ۱۵۳۸۰۵

۲۸ خرداد ۹۲؛ نظیر ۱۸ خرداد ۸۴ و ۸ آذر ۷۶ برای همیشه در ذهن و خاطره تمامی فوتبالدوستان خواهد ماند. رضا قوچان نژاد هم مثل محمد نصرتی و خداداد عزیزی گل صعود به جام جهانی را زد و تاریخ ساز شد.

سال ۹۲ یکی از بیاد ماندنی ترین سال های ورزش ایران بعد از پیروزی انقلاب بود. سالی که بواسطه پیروزی ها و افتخارآفرینی های متنوع ورزشی کام مردم و دوستداران ورزش بارها با حماسه آفرینی جوانان ورزشکار و غیرتمند ایرانی شیرین شد و رهبر معظم انقلاب از اینکه ورزشکاران ایران دل مردم را شاد کردند از آنها قدردانی کرد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، در سالی که گذشت حوادثتلخ و شیرین بسیاری برای ورزش ایران رقم خورد که ۱۰ گام مهم و سرنوشت ساز ورزش کشور در سال ۹۲ را با هم مرور می‌کنیم:

تحسین والیبال ایران در نخستین حضور جهانی
افتخار آفرینی های ورزش ایران با هنرنمایی والیبالیست های کشورمان و نخستین حضور آنها در لیگ جهانی آغاز شد. خرداد ماه تیم ملی والیبال با هدایت " خولیو ولاسکو " مقابل نامداران والیبال جهان نمایشی فراتر از انتظار داشت بطوری که تحسین تمامی کارشناسان والیبال جهان را برانگیخت. ایران در گروه سوم لیگ جهانی در حالی که با روسیه، صربستان، ایتالیا، کوبا و آلمان همگروه بود توانست در ۱۰ مسابقه رفت و برگشت خود به ۵ برد، ۵ باخت و ۱۵ امتیاز دست یابد و در مجموع در بین ۱۸ تیم حاضر در این رقابتها رتبه ارزشمند هشتمی را بدست آورد.

پیروزی مقابل ایتالیا، کوبا و آلمان ایران را به عنوان شگفتی سازاین مسابقات مطرح کرد. مهرماه نیز در دبی و در کنارآب های خلیج همیشه فارس، تیم ملی والیبال ایران درهفدهمین دوره مسابقات والیبال مردان آسیا برسکوی قهرمانی آسیا ایستاد ومجوز حضور در مسابقات بین قاره ای ژاپن را بدست آورد. این موفقیت ها را باید نقطه عطفی برای والیبال ایران دانست که حالا جایگاهی قابل احترام در بین بزرگان جهان دارد.

حماسه‌آفرینی فوتبال و چهارمین صعود جهانی
۲۸ خرداد ۹۲؛ نظیر ۱۸ خرداد ۸۴ و ۸ آذر ۷۶ برای همیشه در ذهن و خاطره تمامی فوتبالدوستان خواهد ماند. رضا قوچان نژاد هم مثل محمد نصرتی و خداداد عزیزی گل صعود به جام جهانی را زد و تاریخ ساز شد. " گوچی " با چندان سرعت و مهارتی توپ را مدافع کره قاپید و با یک بغل پای فنی توپ را به تور دروازه کره دوخت که تمام کره را بهت زده کرد و ایرانی ها را غرق در شادی! آن روزها جهانی شدن فوتبال خوشحالی مضاعفی به جشن های بعد از انتخابات ۲۴ خرداد بخشید. قوچان نژاد با گل تماشایی خود مرد سال ورزش و فوتبال ایران لقب گرفت و نامش را در تاریخ ورزش ایران جاودانه کرد.
اما به نظر می رسد حالا بخش اصلی ماموریت غیرممکن مردان فوتبال ایران در راه است. نیجریه، آرژانتین و بوسنی سه تیمی هستند که راه صعود به مرحله دوم از ۲۷۰ دقیقه مبارزه سخت و طاقت فرسا با آنها می گذرد. خیلی ها به معجزه کارلوس کی روش خوشبین اند، خیلی ها به اتفاقات فوتبال چشم دوخته اند اما فراموش نکنیم که ایرانی ها همواره مرد روزهای سخت و کارهای دشوار بوده اند. تابستان ۹۳ و آوردگاه برزیل می تواند برای ایران خوش یمن باشد به شرطی که " فوتبال ایرانی " را در معرض دیدگان دنیا قرار دهیم و بدانیم که غیرممکن وجود ندارد.

آسمانخراش‌های بسکتبال ایران بر بام آسیا
تیم ملی بسکتبال ایران سومین رشته تیمی بود که با ایستادن بر سکوی قهرمانی آسیا سهمیه جام جهانی ۲۰۱۴ را بدست آورد. بلند قامتان ایران ۲۰ مرداد ماه و پس از غلبه بر تیم های مالزی، کره جنوبی، چین، هند، بحرین، قزاقستان، اردن و چین تایپه در فینال به دیدار فیلیپین میزبان رفتند و با وجود حمایت ۱۵ هزارتماشاگر فیلیپینی با اقتداربرای سومین بار قهرمان آسیا شدند.
شاگردان " مهمد بچیروویچ " سرمربی اسلواک تیم ملی پس از چهارسال واینبار بدون شکست جام قهرمانی بیست و هفتمین دوره جام ملتهای آسیا را بالای سر بردند ضمن اینکه از سوی کمیته فنی بازیها " جابر روزبهانی " و " اوشین ساهاکیان " دو بازیکن ایران در تیم منتخب آسیا قرار گرفتند. بسکتبال ایران که به گفته محمود مشحون از ۱۲ سال پیش در آسیا قدرت نمایی می کند، سالهاست به استیلای شرق آسیایی ها و چینی ها پایان داده و حالا خود قدرت بلامنازع بسکتبال قاره است.
بسکتبال در بازیهای آسیایی اینچئون کره جنوبی یکی از امیدهای کسب مدال طلاست و با وجود ستاره های نامدار قاره آسیا در ترکیب تیم ملی بسکتبال، دستیابی به این مهم دور از دسترس بلند قامتان ایران و فدراسیون محمود مشحون نیست.

وداع ۷ آبی‌ها در میان بهت و حیرت
دقیقه ۸۸ دیدار استقلال و مس کرمان است. تابلوی تعویض بالا می رود. نیکبخت واحدی به جای فرهاد مجیدی وارد زمین می شود و این پایان حضور کاپیتان وفادار آبی ها در مستطیل سبز است. ۷ آبان ۹۲ " هفت " دوست داشتنی استقلال درمیان بهت و حیرت تماشاگران آبی با دنیای فوتبال خداحافظی کرد. البته او پیش از این یکبار در هفتم مهرماه ۱۳۹۱ با انتشار نامه ای از فوتبال کناره گیری کرده بود اما دست تقدیر چنان رقم زد که او ۲۸ آذر ۹۱ با قراردادی یکساله و نیمه بار دیگر به استقلال بیاید ولی ۷ آبان ۹۲ برای همیشه از فوتبال خداحافظی کند. فرهاد مجیدی درطول ۲۳ سال حضورش در صحنه فوتبال پیراهن تیم های بهمن کرج، الوصل امارات، الاهلی امارات، النصر امارات، العین امارات، الغرافه قطر، راپیدوین اتریش را برتن کرد و همراه العین قهرمان باشگاههای آسیا شد. او نخستین بار در۲۰ سالگی در جام ملت های آسیا ۱۹۹۶ امارات از سوی محمد مایلی کهن به تیم ملی دعوت شد و نخستین بازی خود را برابر کویت در سال ۷۵ انجام داد. ۲۶ شهریور ۸۹ و در زمان افشین قطبی از تیم ملی خداحافظی کرد اما شهریور ۹۰ کی روش او را دوباره دعوت کرد ولی ۵ مهر ۹۰ با نوشتن نامه ای خطاب به کفاشیان خداحافظی اش از تیم ملی را اعلام کرد.

یاغی‌گری المپیکی‌های وزنه‌برداری
سال ۹۲ یکی از پرحاشیه ترین سال‌های ورزش کشور در رشته وزنه برداری بود. ماجرا بعد ازالمپیک ۲۰۱۲ لندن آغازشد. تیم وزنه برداری کشورمان با یک برنز، دو نقره و یک طلا در این پیکارها یکی از بهترین نتایج تاریخ این رشته را با سرمربیگری کوروش باقری کسب کرد. این موفقیت آغازی بر حاشیه های تیم ملی وزنه برداری بود، چرا که پنج ملی پوش که بعد از این به آنها المپیکی ها اطلاق شد، دست رد به دعوت سرمربی تیم ملی برای حضور در اردو زدند. آنها اعتقاد داشتند که سرمربی تیم ملی برخورد خوبی با آنان ندارد و در تمرینات به آنان ناسزا می گوید. البته کوروش باقری سرمربی اسبق تیم ملی هرگونه اتهام بدرفتاری و بد اخلاقی را رد کرد و اعتقاد داشت پنج المپیکی می توانند به اردوی تیم ملی بازگردند اما شرایط کار همان است که در گذشته بود، المپیکی ها هم تنها راه حضور خود در تیم ملی را نبودن کوروش باقری عنوان کردند. بعد از رقابت های جهانی ۲۰۱۳ لهستان که تیم کشورمان همانند سال ۲۰۱۱ عنوان سومی را کسب کرد منتقدان از نتایج ابراز نارضایتی کردند چرا که در این رقابت ها تیم کشورمان تنها با یک مدال طلا، دو نقره و یک برنز و با کسب امتیاز تیمی عنوان سومی را بدست آورد.
بعد از رقابت های جهانی لهستان کوروش باقری از سرمربیگری تیم ملی استعفا داد و این امر با مخالفت رفیق چندین ساله وی یعنی حسین رضازاده مواجه شد. در اوایل آبان ماه سال جاری اتفاقی غیرمنتظره در یکی از شبکه های تلویزیونی رخ داد و سبب شد که ملی پوشان وزنه برداری ایران که از تیم ملی دور مانده بودند، بزودی به این تیم بازگردند. آشتی کنان وزنه برداران ایران با حضورحسین رضازاده رییس فدراسیون در برنامه ورزش از نگاه دو انجام گرفت و به ابتکار این برنامه وزنه برداران المپیکی دور هم جمع شده و لبخند بر لب قول دادند که متحد برای سرفرازی بیشتر تلاش کنند. در نهایت کوروش باقری اعلام کرد که به خاطر موفقیت پنج ملی پوش المپیکی هیچگاه به تیم ملی بازنخواهد گشت. این امر سبب شد پروسه انتخاب سرمربی تیم ملی در ماه های پایانی سال وارد مرحله جدیدی شود.
بعد از استعفای باقری از سرمربیگری تیم ملی وزنه برداری، گزینه های مختلفی برای این پست مطرح و سرانجام بهمن زارع و سید هادی پانزوان به عنوان مربیان تیم ملی منصوب شدند تا داستان یاغی های المپیکی و فدراسیون وزنه برداری ختم به خیر شود.

بازگشت شهریار به پرسپولیس

همه چیز با استخاره دوم علی دایی در ۳۰ دقیقه بامداد یکشنبه ۲۹ اردیبهشت بهم ریخت تا با پیغام علی دایی به محمد رویانیان، همه اختلافات گذشته فراموش شود و شهریار پس از ۷۱۰ روز دوباره روی نیمکت پرسپولیس بنشیند و در کنار حمید درخشان و مصطفی دنیزلی جزو مربیانی لقب بگیرد که در دو دوره مختلف هدایت سرخپوشان را برعهده می گیرد. بی شک گفتن از اختلاف های یک سال گذشته علی دایی و محمد رویانیان حرف تازه ای نیست و باید دید اسطوره سرخ ها که چشم دیدن مدیرعامل پرسپولیس را نداشت و حتی حاضر نشد به میانجی گری افرادی چون علی پروین نیز برای آشتی تن دهد، چطور در عرض چند دقیقه و با یک استخاره به این نتیجه رسید که همه اختلاف ها را نادیده بگیرد و به رویانیان بله بگوید.

دایی در حالی به پرسپولیس آمد که برای نخستین بار روز هفتم دی ماه سال ۱۳۸۸ به جای زلاتکو کرانچار سرمربی پرسپولیس شد و پس از دو فصل و کسب دو عنوان قهرمانی در رقابت های جام حذفی در ۲۰ خرداد سال ۱۳۹۰ به علت مشکلاتی که با حبیب کاشانی مدیر عامل وقت پرسپولیس برایش ایجاد شد، از پرسپولیس رفت.

اما با بازگشت دایی، وضعیت علی کریمی و اختلاف کهنه او با دایی خیلی زود علنی شد.

در چنین وضعیتی علی کریمی به تراکتور سازی رفت و سلطان تیمی جوان شده را روانه لیگ سیزدهم کرد و در نیم فصل بالاتر از استقلال قهرمان لیگ شد. پرسپولیس در سه هفته مانده به پایان لیگ هم شانس خوبی برای قهرمانی دارد اما در بالای جدول رقبای سرسختی نظیر فولاد، استقلال، نفت و سپاهان هستند که تنها با لغزش آنها سرخپوشان می توانند در فروردین آینده رویای بالا بردن جام قهرمانی را رنگ واقعیت بزنند.

بازگشت " بنا " ی کشتی فرنگی و اسطوره ها

پس از ۱۱ ماه دوری محمد بنا، معمار کشتی فرنگی ایران و سرمربی موفق تیم ملی در بازیهای المپیک لندن که توانست ۳ مدال طلای ناب المپیک را برای کشورمان به ارمغان بیاورد، دوباره همکاری خود را با فدراسیون کشتی آغاز کرد.

انتخاب رسول خادم پس از نزدیک به دو سال و نیم بلاتکلیفی فدراسیون وسرپرستی دو ساله حجت الله خطیب از سوی مجمع به ریاست فدراسیون کشتی علاوه بر محمد بنا، زمینه بازگشت بزرگانی چون حسن بابک، غلامرضا محمدی، علیرضا رضایی، علیرضا حیدری، محمد برزگر و… را به کشتی فراهم کرد تا ورزش اول ایران با تکیه بر سرمایه های غنی و توانی مضاعف مهیای جام جهانی، بازیهای آسیایی و المپیک ۲۰۱۶ ریو شود.

خداحافظی ایران با آقای خاص والیبال

" خولیو ولاسکو " سرمربی ایتالیایی و آرژانتینی الاصل پس از نزدیک به ۳ سال هدایت تیم ملی والیبال ایران و ثبت افتخارات بزرگ و دست نیافتنی در تاریخ والیبال درتصمیمی غیرمنتظره از تیم ملی والیبال ایران کناره گیری کرد.
خبر جدایی توافقی ولاسکو که محبوبیت همه جانبه و فوق العاده ای بین ایرانی ها و ورزشدوستان داشت همان اندازه عجیب و باور نکردنی بود که پذیرفتن سرمربیگری تیم ملی ایران!
اواخر اسفند ۱۳۸۹ بود که از بین سه گزینه مورد نظر فدراسیون، ولاسکوی نامدار و پرآوازه که به " جادوگر والیبال جهان " شهرت داشت برگزیده شد و او بسان یک مربی حرفه ای بدون هیاهو و سر و صدا بر سر انتقالش مسئولیت تیم ملی والیبال ایران که آن زمان جزو تیم های درجه دوم آسیا بود را پذیرفت.
ولاسکو همراه ایران دوبار در آسیا قهرمان شد. سهمیه جام جهانی، لیگ جهانی، قهرمانی قاره های جهان و مسابقات قهرمانی جهان را بدست آورد. برابر ایتالیا، آلمان، صربستان، لهستان، آمریکا و همه قدرت های والیبال جهان به جز برزیل و روسیه پیروز شد و ایران را در جایگاه ارزشمند هشتمی جهان قرار داد.
داستان والیبال ایران و خولیو ولاسکو با تمام افتخارات و بزرگی هایی که برای والیبال ایران از خود به یادگار گذاشت به پایان رسید و حالا " اسلوبودان کواچ " در تیم ملی والیبال جایگزین مربی بزرگی شده که انتظار می رود موفقیت های ولاسکو را ادامه دهد.

وزارتخانه تازه تاسیس و پر رفت آمد ورزش و جوانان
کمتر از دو سال از تاسیس وزارت ورزش و جوانان می گذرد اما تاکنون ۶ نفر برای تصدی این وزارتخانه از سوی دولت های دهم و یازدهم پیشنهاد شده اند که تنها دو نفر آنها موفق شده اند از مجلس رای اعتماد بگیرند.

پس از ادغام دو سازمان ملی جوانان و ترتیب بدنی و تشکیل وزارت ورزش و جوانان، محمود احمدی نژاد در شهریور ۹۰ از سر اجبار بدلیل مخالفت اش با تشکیل وزارت ورزش؛ حمید سجادی دونده اسبق تیم ملی را به عنوان وزیر ورزش و جوانان به مجلس معرفی کرد ولی ارتباط دادن او به جریان انحرافی باعثشد علیرغم استقبال ورزشی ها او نتواند از مجلس رای اعتماد بگیرد. پس از او محمد عباسی وزیر پیشین تعاون به مجلس معرفی شد که با وجود عدم ارتباط سوابق قبلی او با ورزش توانست در میانه سال ۹۰ به عنوان اولین وزیر ورزش و جوانان به ساختمان سئول برود. یکسال بعد کسب رتبه درخورهفدهمی المپیک ۲۰۱۲ لندن عباسی را با وجود دردسرها و جنجال هایی که بواسطه برکناری تعدادی از روسای فدراسیون ها و تعلیق چند رشته ورزشی ایجاد کرد، تا پایان دوره یکسال و نیمه خود وزیر بماند. با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید به نظر می رسید دولت یازدهم برنامه های ویژه ای برای این وزارتخانه پرمخاطب خواهد داشت و به همین جهت چهره های شناخته شده ای برای وزارت ورزش معرفی خواهند شد.

مسعود سلطانی‌فر، نخستین گزینه حسن روحانی برای وزارت ورزش و جوانان بود که به دلیل سابقه کمی که در فعالیت‌های ورزشی و جوانان داشت، از مجلس رای اعتماد نگرفت؛ سید رضا صالحی امیری نیز به علت تمرکز فعالیت‌های خود در دوران سرپرستی اش بر اقدامات ورزشی و همچنین سوابق سیاسی، رای اعتماد مجلس را کسب نکرد؛ نصرالله سجادی، هم با سوابق و تحصیلات مربوط به عرصه ورزش، به دلیل نداشتن سابقه و برنامه مناسب در حوزه ورزش و جوانان، سابقه سیاسی و رفتار فرجی‌دانا در عدم پایبندی به تعهداتش در مجلس رای نیاورد و بالاخره کار به پیشنهاد چهارم رسید؛ گودرزی در وقت اضافه ماراتن انتخاب وزیر، با کارنامه ای مملو از سوابق ورزشی و دانشگاهی سرانجام روز ۲۶ اردیبهشت توانست با ۱۹۹ رای موافق سکاندار وزارت ورزش و جوانان شود.

حجاب افتخار بانوی طلایی ووشوی ایران
مریم هاشمی ووشوکار کرمانشاهی وزن ۶۸ - کیلو گرم تیم ملی روز ۱۳ آبان در ترکیه موفق شد با غلبه بر حریف رومانیایی خود مدال طلای جهان را بدست آورد. پس از مدال سال ۲۰۱۱ جهان این دومین مدال طلای هاشمی در مسابقات جهانی بود که چند روز بعد به نمایندگی از تمام بانوان ورزشکار افتخار آفرین ایران آن را به رهبر انقلاب هدیه کرد.
وی در مورد دیدار با رهبری و اهداء مدالش به ایشان گفت: به خود می بالم که باعثشدم حضرت آقا از حجاب و افتخار آفرینی من خوشحال شوند. حرف های ایشان در ذهن من حک می شود و حس می کنم خدا مرا دوست داشته که چنین افتخاری نصیبم کرده است.

انتخابات کمیته المپیک و پایان استیلای سیاسی‌ها بر ورزش

۳۰ دی ماه و پس از یک سال و نیم بلاتکلیفی سرانجام با برگزاری چهل و یکمین مجمع انتخاباتی " کیومرثهاشمی " به عنوان دهمین رئیس کمیته ملی المپیک جایگزین محمد علی آبادی چهره سیاسی مطرح ۸ سال گذشته ورزش شد تا موقتا استیلای سیاسی ها بر ورزش پایان یابد. معاون رئیس جمهور و رئیس سابق سازمان تربیت بدنی، سرپرست وزارت نفت، رئیس سابق اوپک و یکی از چهره های ورشکسته سیاسی تنها ساعاتی پیش از انتخابات از نامزدی خود برای ریاست کمیته المپیک کناره گیری کرد تا مجمع با شوک بزرگی همراه شود. او و قدمی با تمام تلاشی که برای ماندن در راس قدرت و مهندسی کردن انتخابات داشتند، سرانجام با سرخوردگی صحنه ورزش را ترک کردند.

… و اینچنین پرونده یکی از نزدیک ترین چهره ها به محمود احمدی نژاد که معتقد بود؛ می توانیم میزبان جام جهانی باشیم، فیفای اسلامی درست می کنیم، دادکان را من برکنار نکردم، باید قهرمان بازیهای آسیایی شویم و… در ورزش بسته شد.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز