ioc از ما نخواسته بود اساسنامه را تغییر دهیم؛
مرادی: کسانی که این سالها از ورزش منتفع شدهاند، باید بروند
متاسفانه شاهد هستیم در مجامع فدراسیونها، نماینده سازمان بازرسی حضور دارد و بدتر اینکه این سازمان محلی شده برای استفتا مسئولان. یعنی دستاندرکاران ورزش منتظرند ببینند سازمان بازرسی چه میگوید…
امیدوارم انتخابات کمیته ملی المپیک طوری برگزار شود که غیرورزشی ها از ورزش کنار گذاشته شوند و کسانی که در این چند سال از ورزش منتفع شده اند، برای همیشه بروند.
به گزارش ایلنا، مجمع انتخابات کمیته ملی المپیک در حالی روز ۳۰ دیماه جاری برگزار میشود که خیلی از بزرگان ورزش کشور نسبت به مهندسیشدن آرا هشدار دادهاند. وحید مرادی رئیس پیشین فدراسیون شنا یکی از کسانی است که هم به انتخابات پیشروی کمیته ملی المپیک انتقاد دارد و هم به آن امیدوار است.
دبیرکل سابق کنفدراسیون شنای آسیا در دوره قبلی انتخابات کمیته ملی المپیک و در اقدامی عجیب و سوال برانگیز به یک باره از رقابت بازماند و درحالیکه شانس مسلم تصدی پست دبیرکلی کمیته ملی المپیک بود، از این فرصت محروم شد. مرادی در آستانه برگزاری مجمع انتخابات کمیته ملی المپیک از این کارزار انتخاباتی و همچنین اوضاع و احوال شنای کشورمان سخن گفت که مشروح این گفتوشنود با خبرنگار ایلنا را در ادامه میخوانید:
* مجمع انتخابات کمیته ملی المپیک در حالی برگزار خواهد شد که شائبه مهندسی شدن آن، به ویژه در روزهای اخیر بیشتر از هر زمان دیگری مطرح است. شما هم این نظریه را قبول دارید؟
- به باور من به دلیل نحوه عملکرد مسئولان فعلی کمیته ملی المپیک در دو سال گذشته و اتفاقاتی که در این مدت رخ داده، شائبه مهندسیشدن انتخابات قوت گرفته، من کمی به گذشته برمیگردم. پیرو برگزاری اجلاس سال ۲۰۱۰ در کپنهاگدانمارک بود که داستان تغییر اساسنامه کمیته ملی المپیک کشورمان کلید خورد. در حالیکه کمیته بین المللی المپیک هیچگاه دنبال این قضایا نبوده و نیست. متاسفانه از آن زمان اختیاراتی به هیات اجرایی دادند که در هر هیچ کجای جهان عرف نیست.
* یعنی تغییر اساسنامه کمیته ملی المپیک یک نظر شخصی بود تا خواسته مجامع بینالمللی از جمله i. o. c؟
- بله، بنده زمانی که عضو هیات اجرایی بودم، اساسنامه را به کمیته بینالمللی المپیک فرستادیم که در نهایت مشخص شد هیچ منافات و یا تناقضی در این اساسنامه وجود ندراد. آن موقع حساسیت دخالت در کمیته ملی المپیک کشورها اصلا مطرح نبود. اساسا io. c از ما نخواسته بود اساسنامه را تغییر دهیم.
* پس این تغییرات به اجبار وارد دستگاه ورزش شد؟
- صد در صد، یکی از نتایج منفی این کار این بود که از اختیارات وزارت ورزش کم کردند و حتی آن را به صفر رساندند و به هیات اجرایی دادند. کاری که با روح المپیک و اساسنامه فدراسیونها مغایرت دارد.
* در ادامه مشکلات انتخابات کمیته ملی در روز ۳۰ دی، بحثرد صلاحیتهای برخی از چهرههای سرشناس ورزش از: جمله ساعی، دنیامالی و هاشمی طبا نیز مطرح شد. فکر میکنید چرا این افراد رد صلاحیت شدند؟
- به نظرم موضوع را بیجهت پیچیده کردهاند. من اساسنامه را به خوبی میشناسم. در اساسنامه بحثتعیین مصداقها مطرح است و در آییننامه اجرای روشها. ضمنا نحوه اجرا باید با قانون مدنی کشورها نیز همخوانی داشته باشد، حالا ممکن است آن کشور کانادا باشد یا کشوری اروپایی یا آفریقایی. اینکه در آییننامه مصداق تعیین شود، واقعا خندهدار است.
* توضیح بیشتری میدهید؟
به نظرم فضای ورزش باید طوری باشد که هر کس توانایی خدمت به ورزش را دارد، فرصت حضور در انتخابات را داشته باشد. البته این موضوع را نیز باید در نظر داشت که در نهایت این اعضای مجمع هستند که رای میدهند، اما در مجموع باید فضای شرکت در انتخابات باز باشد. بنده با استدلال قانونی و عقلی میگویم که این کار با روح المپیک مغایرت دارد.
* در واکنش به رد صلاحیت چهرههای مطرح ورزش، برخی از آنها اعلام کردند از طریق مراجع بینالمللی اقدام خواهند کرد. فکر میکنید آنها بتوانند از این مسیر به حقوق خود برسند؟
- ببینید زمانی که من را به ناحق و غیر قانونی از ریاست فدراسیون شنا برکنار کردند، به خودم اجازه ندادم به سازمانهای بینالمللی شکایت کنم، آن هم در حالیکه با توجه به مسئولیتهای مختلف در مراجع جهانی، فرصت و توانایی انجام این کار را داشتم. معتقد بودم نیازی به حکمیت خارجیها در موضوعات داخلی نیست و نمیخواستم به دلیل رفتار غیرقانونی مسئولان مافوق خودم، چهره بدی از کشورم در دنیا نشان بدهم. ضمنا به فرض اینکه من به مجامع جهانی شکایت میکردم و در نهایت به مسئولیتم باز میگشتم، اما وقتی از سوی دستگاه ورزش کشورم مورد حمایت قرار نگیرم که نمیتوانم خدمت کنم.
خوشبختانه آن قدر آدم عاقل در ورزش ایران داریم که میتوانند مشکلات را حل کنند و نیازی به دخالت خارجیها نیست.
* یک موضوع مهم دیگر اینکه در انتخابات آتی کمیته ملی، پای نهادهای نظارتی و به ویژه سازمان بازرسی به میان آمد. واقعا دستگاههای نظارتی میتوانند در این قضیه ورود کنند؟
- این از ناتوانی مسئولان کنونی کمیته ملی المپیک است. طبق قانون، سازمان بازرسی یک نهاد نظارتی است و باید بر نحوه کار دستگاههای دولتی که از بودجه عمومی استفاده میکنند، نظارت کند. متاسفانه شاهد هستیم در مجامع فدراسیونها، نماینده سازمان بازرسی حضور دارد و بدتر اینکه این سازمان محلی شده برای استفتا مسئولان ورزش. یعنی برخی از دستاندرکاران ورزش منتظرند ببینند سازمان بازرسی چه میگوید که براساس آن رفتار کنند. به نظرم این وهن ورزش است. ضمن اینکه این مسائل چهره سازمان بازرسی کل کشور را نیز مخدوش میکند.
* فکر میکنید چرا پای دستگاهی مثل بازرسی در قضیه انتخابات فدراسیونها و کمیته ملی به میان آمده؟
- شما ببینید چه کسانی زیر مجموعه وزارت ورزش هستند و چه افرادی در کمیته ملی المپیک مسئولیت دارند. به نظرم کسانی که نقطه ضعف داشتند، این مسائل را مطرح کردند. یادم هست زمانی سازمان بازرسی به برخی مسئولان کمیته ملی ایراد گرفت. دوستان هم به دادگاه رفتند و بعد مشخص شد نایب رئیسی اصلا شغل نیست، اما حالا طوری رفتار میکنند انگار نظرات سازمان بازرسی وحی منزل است.
* خود شما هم در انتخابات دوره قبل و در تصمیمی سوالبرانگیز، از رسیدن به دبیرکلی کمیته ملی بازماندید و به نوعی زخمخورده هستید.
- انتخابات دوره قبل قرار بود ساعت ۵ بعد از ظهر برگزار شود که من تا ساعت ۱۲/۳۰ دبیرکل بودم اما رئیس سازمان تربیت بدنی وقت تصمیم گرفت اسم من را خط بزند و شخص دیگری را جایگزین من کند، آن موقع جامعه ورزش دخالتها و اعمال نفوذ دولتیها را دیدند. متاسفانه بعد از گذشت ۴ سال از آن اتفاقات، هیچکس این موضوع را پیگیری نکرد.
* در مجموع برداشت شما از انتخابات پیشروی کمیته ملی المپیک چیست؟
- فکر میکنم علیرغم مسائل اخیر، انتخابات آرام و بدون مشکل برگزار شود و جامعه ورزش تصمیم خود را میگیرد و غیر ورزشیها از ورزش کنار گذاشته خواهند شد. مطمئنم در پایان این انتخابات کسانی که در این سالها از ورزش منتفع شدهاند، کنار میروند.
* چند سوال درمورد موضوعات دیگر ورزش کشور داریم. الان مسئولیت خاصی در ورزش دارید؟
- نه، بنده فقط کارمند وزارت ورزش هستم و مسئولیتی ندارم.
* به عنوان رئیس سالهای نه چندان دور فدراسیون شنا، وضعیت این رشته را در حال حاضر چطور ارزیابی میکنید؟
- مسئولان فدراسیون باید خیلی کار کنند تا شنا به وضعیت ۴ سال قبل بازگردد. دوستان بعد از من که به فدراسیون آمدند، به نوعی قربانی تصمیمات غیر کارشناسی شدند و گرفتاریهای زیادی برایشان به وجود آمد.
* حضور ۳ سرپرست پس از شما که اتفاقا دو نفر از آنها نیز تخصصی در شنا نداشتند، آیا نشاندهنده این واقعیت نیست که مسئولان ورزش بعد از وحید مرادی نتوانستند مدیری شایسته برای فدراسیون شنا پیدا کنند؟
- نمیتوانیم بگوییم آنها تخصصی نداشتند. آقایان جعفری و نیکبین از مدیران وزارت ورزش هستند که تجربه کار در فدراسیونهای مختلف را داشتند. هر چند که قهرمان شنا نبودند…
* الان نوعی نارضایتی عمومی در شنای کشور دیده میشود. آیا شما این معضل را حس کردهاید؟
- چیزهایی میشنوم، اما به هر حال کار سخت است. فدراسیون شنا بعد از فدراسیون جانبازان بزرگترین و البته پرکارترین فدراسیون ایران است و به همین دلیل نیاز به توجه مسئولان، امکانات و اعتبارات مناسب دارد. تا آنجا که می دانم در این چند سال به فدراسیون توجهی نشده است.
* در زمان حضور در فدراسیون شنا، موفقیت های بزرگ بینالمللی برای شنای ایران حاصل شد. شما دبیرکل کنفدراسیون شنای آسیا شدید و کشورمان نیز مقر این کنفدراسیون. آیا احتمال دارد پستهای از دست رفته به ایران بازگردد؟ هرچند کار بسیار سختی است…
- همانطور که گفتید این کار بسیار سخت است و یکسری پیش زمینهها میخواهد. شنا از جمله ورزشهای ممتاز در جهان است و تمامی کشورها توجه جدی به این ورزش و مسئولیتهای بینالمللی آن دارند. متاسفانه دوستان به این مساله توجهی نکردند و حاضر شدند به خاطر فدا شدن رقیب یعنی بنده، این پست ارزشمند قارهای را از دست بدهیم. باید کسانی که به ورزش مملکت خیانت کردند، شناسایی و معرفی و به پروندههای آنها رسیدگی شود.
* شما چقدر به بازگشت احتمالی پست دبیرکلی کنفدراسیون شنای آسیا به کشورمان تلاش خواهید کرد؟
- اگر شرایط فراهم شود، با تمام وجود در خدمت کشورم خواهم بود.
* و به عنوان سوال پایانی، چه زمانی شاهد بازگشت وحید مرادی به عرصه مدیریت ورزش ایران خواهیم بود؟
- هنوز کسی به من پیشنهادی نداده، اگر هم پیشنهادی دریافت کنم، باید آن را بررسی کنم. اگر به نتیجه نرسم حتی اگر آن مسئولیت بالاترین درجه هم باشد، آن را قبول نمیکنم. با این حال همواره در راه خدمتگزاری به ورزش کشورم آماده هستم.
گفتوگو: جواد منتخبی