دکتر خاتونی: حضور نااهلان در وزارت ورزش، ذبح شایسته سالاری است/ ورزش خارج از مدار اصلاحات قرار دارد
مدیر انجمن جامعه و ورزش و فرهنگ ایران از عملکرد سجادی وزیر ورزش و جوانان در انتصابات انجام گرفته انتقاد کرد.
به گزارش ایلنا، مدیر انجمن جامعه و ورزش و فرهنگ ایران در گفت و گو با ایلنا با انتقاد از عملکرد سجادی وزیر ورزش و جوانان در انتصابات انجام گرفته طی این مدت، بر ضرورت تغییر رویه در انتصاب معاونت توسعه ورزش حرفه ای و قهرمانی و در نظر گرفتن شاخص های لازم برای انتخاب فرد اصلح تاکید کرد.
در زیر مشروح صحبتهای دکتر مجید خاتونی جامعه شناس و مدیر ورزشی را می خوانید:
رئیس جمهور و وعده ای که عملی شد
آقای رئیسی چند شب پیش از انتخابات ریاست جمهوری در نشستی که با جمعی از پیشکسوتان، قهرمانان و صاحبنظران ورزشی داشت، قول داد که بر خلاف بدعت گذشته، وزیر را نه از میان افراد سیاسی، بلکه از بدنه جامعه ورزش انتخاب کند که اتفاقا وعده ایشان عملی شد و برای اولین بار فردی از درون خانواده ورزش، مسئولیت وزارت ورزش و جوانان را برعهده گرفت که این مساله امیدواری ها را به آینده دوچندان کرد.
سجادی تنها نقابی است که وزارت ورزش بر چهره دارد
از آنجا که تصور می شد با ورود آقای سجادی یک جریان و گروه متخصص ورزشی و آشنا به مسائل جوانان سکان هدایت این وزارتخانه را بر عهده بگیرد و بر خلاف گذشته جایی برای ورود و حضور افراد غیر مرتبط در وزارت ورزش نباشد، اما در عمل این امر مورد انتظار تحقق پیدا نکرد. و تاکنون تنها خود ایشان به عنوان یک چهره ورزشی به بدنه وزارتخانه اضافه شدند و اکثر انتصابات از بیرون از جغرافیای ورزش و از حوزه های نامرتبط هستند که در واقع می توان عنوان کرد که ویترین وزارت ورزش و جوانان در ظاهر ورزشی است و با حضور یک وزیر ورزشی تنها نقابی از ورزش بر چهره خود دارد.
معتقدم اقدامات این چنینی به هیچ وجه شایسته شان ورزش کشور نیست و حتی می توان از آن به عنوان یک تهدید یاد کرد. به بیان بهتر می توان گفت که سجادی با اجازه دخالت های بیرونی به نوعی به اعتماد پیشکسوتان و صاحبنظران حوزه ورزش که از او انتظار بجایی داشتند خدشه وارد کرده است.
حضور افراد سفارشی در لایه های زیرین وزارت ورزش
در حال حاضر این وزارتخانه با تعطیلی ورود و گردش نخبگان روبروست و در لایه های زیرین، عملا شاهد حضور برخی افراد نااهل و اغلب سفارشی از حوزه های بیگانه هستیم که این مساله نه تنها رفته رفته به نارضایتی و ناامیدی جامعه ورزش می انجامد، بلکه یک فرصت سوزی هم محسوب می شود.
اکنون جامعه ورزش یک فرصت تاریخی را در اختیار دارد تا شایستگی و توانمندی های مدیریتی خود را در اداره این وزارتخانه مهم را به اثبات برساند تا خود در راهبری ورزش کشور نقش محوری داشته باشد که باید قدر چنین موقعیت ارزشمندی را دانست. با این حال خطاهای استراتژیک وزیر ورزش نه تنها به تحقق این امر کمکی نمی کند، بلکه حتی مسایل و مشکلات این وزارتخانه را نیز تشدید خواهد کرد. آنچه امروز شاهد هستیم، رنگ باختن اصول اخلاق حرفه ای و اصل تخصص گرایی در بدنه ورزش است که می توان آن را به ذبح شایسته سالاری در ورزش تعبیر کرد.
وزارت ورزش از جمله وزارت خانه هایی است که مستقیما با سلامت و نشاط جامعه در ارتباط است. زمانی که افراد غیرمتخصص و حتی ناآشنا با ادبیات ورزشی مسئولیت امور اصلی را بر عهده بگیرند، سبب تحمیل هزینه های جبران ناپذیر بر پیکره ورزش و حوزه های پیرامونی خواهند شد که این یک تهدید جدی برای سلامت کشور به حساب می آید.
لزوم نگاه امانت محورانه به کرسی وزارت
از تصمیات و انتصاباتی که در وزارت ورزش انجام گرفته است این طور استنباط می شود که آقای وزیر تاکنون نگاه امانت محورانه ای به پست و مسئولیت خود نداشته است؛ در هر حال ایشان نماینده جامعه ورزش است و این جایگاه به امانت به او سپرده شده است. باید به هر قیمتی که شده از آن حراست کرد تا ثابت شود اداره امور به شکل راهبردی و تخصصی به دست اهلیت آن حوزه، شیوه ای درست و منطقی بوده است.
معانت قهرمانی، نیازمند اصلاح مسیر اشتباه
باتوجه به اینکه معاونت توسعه ورزش حرفه ای و قهرمانی، مستقیما با فدراسیونها و برخی باشگاه های بزرگ ورزشی که زیرمجموعه خود آن وزارتخانه هستند سر و کار دارد، حقیقتا یک معاونت حساس و کلیدی محسوب می شود. لذا تصدی گری آن نیازمند حضور افرادی است که از تجربه، علم و اشراف کامل به مسایل روز ورزش و همچنین مقبولیت نزد اهالی ورزش برخوردار باشند. به اعتقاد بنده اگر آقای سجادی برای اصلاح مسیر اشتباه خود عزم و اراده ای دارد، باید در نهایت دقت و حساسیت، فردی را در پست معاونت توسعه ورزش قهرمانی برگزیند که دارای شاخص های لازم از جمله تجارب مدیریتی اثرگذار، رویکرد علمی و تحصیلات عالیه مرتبط، شناخت ورزشی و همچنین توانمندی های اجرایی و تخصصی لازم باشد.
برنامه محوری، شناخت جامع و تعاملات بین المللی، سه فاکتور مهم در معاونت ورزش قهرمانی
یکی از نقاط ضعفی که دکتر سجادی در زمان کسب رای اعتماد داشت و اتفاقا مجلس هم روی آن انگشت گذاشت، برنامه ضعیفی بود که ارائه کرد. به نظرم فردی که واقعا می خواهد پست معاونت قهرمانی این وزارتخانه را برعهده بگیرد، علاوه بر شاخص هایی که ذکر کردم، با بهره گیری از برنامه راهبردی ضعف موجود را حداقل در این بخش جبران نماید.
در واقع این فرد باید پیش از هر چیز یک برنامه مدون و تحول گرا با هدف ایجاد اصلاحات و توسعه بخشی به فعالیتهای این معاونت تهیه و تدوین کند.
باید اضافه کرد که فرد مورد نظر علاوه بر شناخت فدراسیون ها ضمن برخورداری از قدرت کار گروهی و ایجاد اجماع و انضباط فدراسیون ها با تسلط بر روابط سازنده و تعاملات بین الملل بتواند حمایت اهالی ورزش، صاحب نظران و نهادهای مختلف ورزشی را به همراه داشته باشد.
به اعتقاد من در حال حاضر، گزینه های مناسبی برای این منظور وجود دارند و این نیاز احساس می شود که نیروی جدیدی وارد این حوزه شود تا با ادبیات مناسب مدیریتی و رویکرد وظیفه گرایانه، بتواند منشاء تحول سازنده در آن معاونت باشد.
امانت داری، تکلیف بزرگ سجادی
در حال حاضر تکلیف بزرگی بر دوش آقای سجادی است. وی نباید نگاه فردگرایانه بر آن جایگاه داشته باشد. او نماینده جامعه ورزش است و انتظار می رود که امانت داری را سرلوحه کار خویش قرار دهد. بدون شک موفقیت سجادی موجب خواهد شد تا اداره ورزش در ید اختیار ورزشی ها باقی بماند و به عنوان یک اصل نزد دولت ها پذیرفته شود. اگر این موقعیت به نفع منافع ملی ورزش به خدمت گرفته شود، قلمرو ورزش از ورود نااهلان و غیر متخصصان (طبقه خطرناک) که سالهای سال صدمات زیادی را به جامعه ورزش وارد ساختند، مصون می ماند. به نظرم اگر ایشان می خواهد ردپایی ماندگار از خود در ورزش کشور به یادگار بگذارد باید از مدیرانی متخصص، متعهد و خوشنام بهره برده و در مقابل از پذیرش افراد سفارشی و فرمایشی پرهیز کند که در شرایط فعلی، معاونت ورزش قهرمانی نیازمند چنین دقت نظر و حساسیتی است.