آنهایی که از سرمایههایشان استفاده میکنند؛
اسطورههای فوتبال پشتِ میز مدیریت (گزارش ویژه)
استفاده از اسطورههای فوتبال بعد از بازنشستگی در سمتهای مدیریتی در فوتبال اروپا و حتی آسیا رایج شده است و در کشور ما کمتر به آن پرداخته میشود.
به گزارش خبرنگار ورزشی ایلنا، استفاده از چهرههای مطرح و بازنشسته شده رشتههای ورزشی در سمتهای مدیریتی مثل ریاست فدراسیون یا ریاست یک باشگاه چند سالی است که در فوتبال باب شده و اگر تا پیش از این باشگاهها از اسطورههای خود به عنوان رئیس افتخاری یاد میکردند، در سالهای اخیر پستهای مهم اجرایی را به آنها سپرده و اغلب این رویکرد موفق هم بوده است.
در ورزش ایران هم در سالهای اخیر شاهد ورود چهرههای مهم رشتههای ورزشی به پستهای مهم بودیم و برای مثال در کشتی و وزنهبردای و رشتههایی از این دست چهرههای مطرح این رشتهها وارد پستهای مدیریتی شدند ولی در فوتبال همواره دوری فوتبالیها از این رشته و ورود غیر متخصصها مورد نقد بوده است و اگر در مقطعی شاهد حضور چهرههایی مثل داریوش مصطفوی و محمد دادکان در رأس کار بودیم که از جنس فوتبال بودند، افرادی مثل تاج و کفاشیان که سبقهای در فوتبال نداشتند در سالهای اخیر روی کار بوده و حالا هم چهرههایی که برای جانشینی آنها نامزد شدهاند چنین شرایطی دارند و فوتبالیست مطرحی بین آنها دیده نمیشود.
این درحالیست که خیلیها عقیده دارند باید با حمایت از چهرههای مطرحی مثل علی دایی که وجهه بین المللی دارند آنها را در کرسیهای مدیریتی فوتبال قرارداد تا به ریاست فدراسیون فوتبال و پس از آن سمتهای مهم در AFC و فیفا برسد و از سرمایههای این چنینی به بهترین شکل استفاده شود، اتفاقی که تا کنون شاهد آن نبودیم.
در خبرها آمده که هوار ملا محمد، فوتبالیست مطرح سابق عراقی که در فوتبال ایران هم مدتی حضور داشت نامزد ریاست فدراسیون فوتبال این کشور شده است که اتفاق جالب توجهی به نظر میرسد و شاهد موارد دیگری هم در سایر نقاط دنیا بوده و هستیم که برخی از آنها را معرفی میکنیم.
میشل پلاتینی
اسطوره فوتبال فرانسه و باشگاه یوونتوس و یکی از برترین بازیکنان تاریخ فوتبال در فاصله سالهای 2007 تا 2015 ریاست یوفا را بر عهده داشت و توانست به فوتبال اروپا در این سالها سروسامان دهد و سطح رقابت را از انحصار چند ابر قدرت خاص خارج کرده و قدرتهای جدیدی به رقابت در قاره سبز اضافه کند. او اگرچه به اتهام فساد مالی همراه با سپ بلاتر از فعالیتهای ورزشی منع شد ولی در دوران مدیریتی خود در فوتبال اروپا توانست اقدامات موثری داشته باشد و هنوز هم خیلیها به نیکی از دوران ریاست او بر یوفا یاد میکنند.
داور شوکر
اسطوره فوتبال کرواسی و یکی از چند چهره مطرح تاریخ فوتبال این کشور که تا سالیان سال سمبل و نماد تیم ملی این کشور بود و با بازیهای درخشانش در این تیم و همچنین در ترکیب رئال مادرید او را به یاد میآورند، چند وقتی است که ریاست فدراسیون فوتبال این کشور را بر عهده دارد و از سال 2012 در این پست مشغول بکار است و حاصل کار او را در پیشرفت چشم گیر فوتبال این کشور میبینیم. داشتن ستارههای مطرح در بزرگترین تیمهای دنیا و صعود به فینال جام جهانی 2018 روسیه بخشی از این کارنامه موفق بوده است.
خاویر زانتی
اسطوره فوتبال اینتر که پس از سالها حضور در لباس این تیم در نهایت چند سال قبل کفشهایش را آویخت، پس از بازنشسته شدن در این باشگاه سمت اجرایی گرفت و هم اکنون به عنوان نایب رئیس باشگاه مشغول فعالیت است. اینتر میلان در حال حاضر پس از دوره افولی که داشت دوباره به عرصه قدرت فوتبال ایتالیا برگشته و یکی از مدعیان جدی قهرمانی و رقیب اصلی یوونتوس در راه فتح اسکودتو است. از نقش پررنگ زانتی در توجه ویژه به توسعه تیم فوتبال این باشگاه یاد میشود.
پاول ندود
او هم سمتی مشابه زانتی در یوونتوس دارد و پس از آویختن کفشهایش و خداحافظی در لباس این تیم به عنوان نایب رئیس باشگاه مشغول بکار شده و امور تیم فوتبال یوونتوس را به طور کامل در اختیار دارد. یوونتوس که موفقترین تیم ایتالیایی در سالهای اخیر بوده و به عنوان یک ابر قدرت خودش را در لیگ فوتبال این کشور جا انداخته است و نمیتوان نقش پاول ندود در روی اوج ماندن این تیم را نادیده گرفت و هافبک سابق اهل جمهوری چک یکی از نشانههای موفق سپردن فوتبال به دست فوتبالیها است.
پائولو مالدینی
اسطوره بی چون و چرای تیم میلان که کل دوران عمر فوتبالی خودش را در این تیم سپری کرده و یکی از رکوردداران تاریخ فوتبال از لحاظ تعداد بازی در پیراهن یک تیم است، چند سالی میشود که از دنیای فوتبال بازنشسته شده و در این مدت پیشنهاد پستهای مدیریتی در چلسی و پاریسن ژرمن را نپذیرفت. با این حال حدود یک سالی میشود که در سمت مدیر ورزشی باشگاه میلان مشغول به فعالیت است و امور داخلی تیم فوتبال میلان را بر عهده گرفته است. اگرچه میلان برای تبدیل شدن به همان ابر قدرت سابق فوتبال اروپا راه درازی در پیش دارد ولی نشانههایی از پیشرفت در این تیم دیده میشود و اینطور گفته شده که میلان در سال 2025 دوباره قدرت اول فوتبال ایتالیا و یکی از قدرتها برتر اروپا و جهان شناخته خواهد شد.
فرانچسکو توتی
گماشتن اسطورههای باشگاه در سمتهای مدیریتی در فوتبال ایتالیا نهادینه شده و رم هم اسطوره خودش فرانچسکو توتی را به عنوان مدیر ورزشی منصوب کرده است و از تجربیات او و همچنین وجهه بالایی که دارد استفاده میکند. رم به نسبت هزینههایش تیم موفقی در فوتبال ایتالیا و اروپا در سالهای اخیر بوده است و فصل گذشته لیگ قهرمانان اروپا توانست بارسا پرستاره را از پیش رو بردارد.
ادوین فن در سار
او را بیشتر به حضور در منچستر یونایتد در سالهای اخیر میشناسند ولی فن در سار از محصولات هلندی باشگاه سازنده آژاکس بوده و حالا هم که چند سالی است کفشهایش را آویخته در این باشگاه به عنوان مدیر بازاریابی مشغول بکار شده است. ویدیویی از او منتشر شد که هنگام جذب بازیکنان روشهایی برای افهام بزرگی و ارزش پیراهن آژاکس به کار میگیرد که جالب توجه است.
آندری شوچکنو
مهاجم سابق میلان و اسطوره فوتبال اوکراین که زمانی از برترین بازیکنان فوتبال دنیا بود پس از بازنشستگی رو به دنیای سیاست و مربیگری آورد. شوچنکو که چند سالی است هدایت تیم ملی اوکراین را بر عهده گرفته، فعالیتهای سیاسی - ورزشی خودش را هم شروع کرده و توانسته به واسطه آرای مردمی به پارلمان اوکراین راه پیدا کند و نماینده ورزشکاران در مجلس اوکراین باشد و این کار تا کنون بازخوردهای مثبت و خوبی داشته است.
اریک آبیدال
مدافع سابق تیم ملی فرانسه و بارسلونا که او را به خاطر مبارزه با بیماری سرطان و شکست دادن این غول میشناسند چند وقتی است که مدیر اجرایی باشگاه بارسلونا شده و جدال لفظی چند روز قبل او با لیونل مسی سرو صدای رسانهای زیادی بپا کرد. با این حال مدیران بارسا حامی آبیدال هستند و برنامه طولانی مدت برای همکاری با او دارند و باید دید چه عملکردی در این پست مدیریتی حساس خواهد داشت.
آندونی زوبی زارتا
گلر سالهای دور اسپانیایی که سابقه بازی در بارسلونا را دارد سابقه مدیریت ورزشی در این باشگاه را هم داشته و حالا در المپیک مارسی چنین سمتی را بر عهده دارد. او در دوران مدیریتش در بارسلونا مصاحبه تندی علیه مدیران وقت باشگاه داشت و به همین دلیل از سمت خود برکنار شد و حالا در نقطهای دیگر از دنیا تجربیاتش را به باشگاه مارسی منتقل میکند.
سامیالجابر
اسطوره و ستاره سابق فوتبال عربستان که کل دوران فوتبال خود را به جز مقطعی کوتاه در الهلال عربستان حضور داشت، اکنون به عنوان مدیر این باشگاه مشغول فعالیت است. سامیالجابر 2 سال قبل وقتی به عنوان مدیر باشگاه معرفی شد، وعده بازگرداندن الهلال به قله فوتبال آسیا را داد و سال قبل وقتی این تیم قهرمان لیگ قهرمانان آسیا شد به این معنی بود که یک ساله توانست به وعده خود عمل کند و یک نمونه موفق مدیریت ورزشیها در عرصه ورزش است.
سایرین
نفراتی مثل ژرژ وه آ و کاخا کالادزه جزو فوتبالیهایی بودند که وارد عرصه سیاست شدند و سمتهای مدیریتی آنها ارتباطی به ورزش نداشته است. اخیراً هوار ملا محمد، ستاره سابق فوتبال عراق هم وارد عرصه رقابت برای ریاست فدراسیون فوتبال کشورش شده است.
مورد ویژه: ایکر کاسیاس
ایکر مقدسِ رئالیها در اندیشه نشستن روی صندلی ریاست فوتبال اسپانیاست.
ایکر کاسیاس در انتخابات ریاست جمهوری فدراسیون فوتبال اسپانیا (RFEF) رقیب لوئیس روبیالیز خواهد بود. دروازه بان سابق رئال مادرید که هم اکنون در پورتو حضور دارد، در صورت تبدیل شدن به رئیس بعدی فدراسیون فوتبال اسپانیا، به دوران حرفهای خود به عنوان یک بازیکن پایان میدهد.
طبق گفته ال لارگوئرو، کاسیاس پیش از این تصمیم خود را به شورای ملی ورزش ابلاغ کرده است. همانطور که COPE و رادیو MARCA یک ماه پیش گزارش دادند، سنگربان سابق تیم ملی فوتبال اسپانیا در مورد احتمال شرکت در انتخابات در حال تصمیم گیری بود. در نظرسنجی انجام شده توسط مارکا، 94 درصد از هواداران حمایت خود را از نامزدی فرضی کاسیاس نشان دادند. این بازیکن 38 ساله پیش از این با چند تن از همکاران سابق خود در تیم ملی دیدار کرده است تا از آنها بخواهد که در انتخابات به وی کمک کنند.