از دنیزلی و پروین تا برانکو و کالدرون
بررسی عملکرد نقل و انتقالاتی پرسپولیس در فصول اخیر؛ هرچه کم هزینهتر موفقتر
سرخپوشان در سالهای اخیر نشان داده اند میزان هزینهشان در نقل و انتقالات با موفقیتهایشان رابطه عکس دارد.
به گزارش ایلنا، همیشه در مسیر موفقیتها و شکستهای یک تیم عوامل بسیاری غیر از داشتن کادر فنی و بازیکنان خوب وجود دارد که یا دیده نمیشوند یا خیلی به آنها پرداخته نمیشود. یکی از عوامل رسیدن به موفقیت، داشتن ثبات مدیریتی و حفظ نفرات کلیدی است. به همین دلیل مربیان تیمهای همواره مدعی اصرار دارند این نوع بازیکنانشان قراردادهای 2 یا 3سالهای را با باشگاه امضا کنند. در واقع وقتی ساختار و شاکله اصلی یک تیم حفظ شود کار مربی برای ایجاد هماهنگی میان شاگردانش راحتتر خواهد بود. پرسپولیس را از فصل نهم به بعد مورد ارزیابی قرار دادیم و کاملاً مشخص است که آنها هر چه کمتر ریختوپاش داشتند بهتر نتیجه گرفتند.
لیگ دهم، تکرار لیگ نهم
پرسپولیس لیگ نهم را با استفاده از 26 بازیکن به پایان رساند. علی دایی که آن سال با ایستادن در مکان چهارم به کارش پایان داد در فصل دهم هم هدایت پرسپولیس را بر عهده داشت، با این تفاوت که برای فصل جدید 10بازیکن را به فهرست نفراتش در طول فصل اضافه کرد و هشت بازیکن هم در فهرست مازاد قرارگرفتند. قرمزهای پایتخت در پایان فصل باز هم نتیجه تکراری جایگاه چهارم را با پنج امتیاز بیشتر نسبت به فصل قبل بهدست آوردند. کریم باقری همان سال چون کمتر به بازی گرفته میشد تصمیم گرفت از فوتبال خداحافظی کند.
رتبه عجیب دوازدهمی در لیگ یازدهم
لیگ یازدهم با اتفاقات عجیبی برای پرسپولیس آغاز شد. نحوه برکناری علی دایی و انتخاب حمید استیلی اعتراضات بسیاری را از سوی هواداران این تیم از همان روز اول مسابقات بههمراه داشت. در تاریخ ۳۱ خرداد ۱۳۹۰ و پس از رد درخواست کمیته فنی باشگاه پرسپولیس مبنی بر ادامه همکاری علی دایی با پرسپولیس، استیلی توسط کمیته فنی بهعنوان سرمربی این تیم انتخاب شد. او در تاریخ ۱۸ آذر ۱۳۹۰ و پس از شکست ۳ بر صفر مقابل استقلال در بازی مرحله یکچهارمنهایی جام حذفی، از مربیگری پرسپولیس نیز کنار رفت. با جدایی استیلی، مدیر باشگاه سراغ مصطفی دنیزلی رفت و شاید بهترین و مهمترین نتیجهای که او برای هواداران این تیم رقم زد پیروزی 3 بر 2 در دربی با هتتریک ایمون زاید بود. دنیزلی که آمد بازیکنانی مثل مهدی مهدویکیا، علی کریمی، محمد نصرتی، مهرداد اولادی، جوادکاظمیان و سه، چهار بازیکن دیگر هم اضافه شدند، اما باید تعدادی هم جدا میشدند بنابراین فهرست خروجیها به 10 بازیکن رسید و نفراتی همچون سپهر حیدری، رحمان احمدی، محمد پروین، آرفی، مهدی شیری و... نامشان در این فهرست قرار داشت. اما مرد ترک قرمزها هم در پایان فصل بهدلیل مشکلات خانوادگی قراردادش را تمدید نکرد.
لیگ دوازدهم؛ کهکشانیها بدون جام
تیم پرسپولیس در لیگ دوازدهم را باید یکی از پرستارهترین تیمهای تاریخ این باشگاه در لیگ برتر دانست. همزمان با حضور محمد رویانیان بهعنوان مدیرعامل باشگاه، بازیکنان مطرح زیادی مثل سیدجلال حسینی، بنگر، گردان، پولادی، ماهینی، قاضی، انصاریفرد و... جذب این تیم شدند اما انگار واژه کهکشانی بر آنها خیلی سنگینی میکرد. کمیته فنی از میان گزینههایش هم مانوئل ژوزه پرتغالی را بهعنوان سرمربی انتخاب کرد اما این مربی بهدلیل نتایج ضعیفش برکنار شد و یحیی گلمحمدی جای او را گرفت. گلمحمدی ۲۹ اسفندماه ۱۳۹۱ در برنامه ۹۰ از سرمربیگری پرسپولیس کنارهگیری کرد اما این استعفا مورد پذیرش مدیرعامل این تیم قرار نگرفت. پس از دیدار پرسپولیس مقابل سپاهان در فینال جام حذفی و باخت تیم گلمحمدی، وی مورد انتقاد شدید پیشکسوتان باشگاه قرار گرفت و با وجود اینکه در مدتی که سکان هدایت پرسپولیس را در دست داشت فقط دو باخت را در کارنامه خود یدک میکشید، در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۹۲ بار دیگر استعفای خود را تسلیم محمد رویانیان کرد و از این تیم جدا شد. پرسپولیس هم جایگاهی بهتر از هفتمی به دست نیاورد.
نایبقهرمانی با دایی
محمد رویانیان که با انتخاب ژوزه انتقادهای بسیاری را متوجه خود دیده بود، در حالی دوباره به سمت علی دایی برگشت که چند هفته قبل از آن بهشدت با هم درگیریهای لفظی داشتند. بازگشت دایی برای مرتبه سوم به پرسپولیس با اضافه شدن 16بازیکن در طول فصل همراه شد. بازیکنانی همچون پیام صادقیان، مسلمان، سیدصالحی، فرزاد حاتمی و... به این تیم آمدند و بازیکنانی همچون علی کریمی، مهدویکیا (خداحافظی کرد) کاظمیان، انصاریفرد، قاضی، گردان، زاید و... جدا شدند. پرسپولیس در حالی نایبقهرمانی فصل را در روز آخر بهدست آورد که احتمال سقوطش به رده پنجمی هم وجود داشت. با این حال برای پرسپولیس که چند سالی جزو سه تیم اول نبود مقام دوم هم اتفاق خوبی بود.
لیگ چهاردهم؛ اخراج دایی
شاید کمتر هوادار پرسپولیس فکرش را میکرد که علی دایی پس از کسب عنوان نایبقهرمانی لیگ، خیلی زود در لیگ بعدی از پرسپولیس اخراج شود، اما اختلافات حمیدرضا سیاسی مدیرعامل وقت باشگاه پرسپولیس با او باعث شد در روزی که این مربی در محل تمرین حضور داشت با حمید درخشان بهعنوان سرمربی جدید روبهرو شود. البته دایی گفت تا نامه اخراج به دستش نرسد ورزشگاه درفشیفر را ترک نخواهد کرد که تصمیمی کاملاً حرفهای و صحیح بود. همان سال هم ورودی و خروجیهای پرسپولیس فوقالعاده زیاد بودند. مهدی طارمی و علیپور ورودیهای آن سال پرسپولیس بودند. درخشان هم در روزهای پایانی لیگ بهدلیل نتایج ضعیفش برکنار شد و محمدحسین نژادفلاح مدیرعامل وقت و جانشین سیاسی سراغ برانکو ایوانکوویچ رفت و این تیم در نهایت هشتم شد.
آغاز شکوفایی پرسپولیس با برانکو
برانکو کار اصلیاش را از فصل پانزدهم آغاز کرد. مرد کروات برنامههای بلندمدتش را برای موفقیتهای پرسپولیس چیده بود. رامین رضاییان، کامیابینیا، انصاری، بنگستون و... خریدهای او بودند. در عوض 18بازیکن در فهرست خروجی قرار گرفتند که در میان آنها پیام صادقیان، محمد نوری، نیلسون، عباسزاده و خانزاده قرار داشتند. حتی حسین ماهینی برای گذراندن دوران خدمت سربازیاش به ملوان رفت. پرسپولیس آن سال در هر بازی فرصتهای گل بسیاری را از دست میداد که اگر فقط در یک مسابقه این اتفاق برایش نمیافتاد شاید همان سال قهرمان میشدند، چون شاگردان برانکو بهدلیل دو تفاضل کمتر نسبت به استقلال خوزستان در مکان دوم ایستادند.
لیگ شانزدهم؛ نخستین قهرمانی با برانکو
لیگ پانزدهم فرصتی شد تا برانکو نفرات مورد نظرش را بشناسد. بازگشت سیدجلال حسینی و اضافه شدن بازیکنانی مثل بیرانوند، محرمی، انصاری، وحید امیری و سروش رفیعی پرسپولیس را به تیم کاملی تبدیل کرده بود. البته یکی از ایرادهای وارد به برانکو جذب دو بازیکن بیکیفیت (پل یانسکی، پریموف) بود. در فصل شانزدهم حدود 16بازیکن به این تیم آمدند و 14نفر هم رفتند، اما برانکو نفرات اصلیاش را میشناخت. البته آنها شانس آوردند که خریدهایشان را انجام داده بودند چون بسته شدن پنجره نقلوانتقالات بابت مهدی طارمی در دو فصل بعدی فشار زیادی را به این تیم وارد کرد. برانکو در پایان فصل با 66 امتیاز جام قهرمانی را بالای سر برد.
لیگ هفدهم؛ باز هم قهرمانی
قبل از بسته شدن پنجره نقلوانتقالات پرسپولیس، مسئولان باشگاه خریدهای خوبی مثل شجاع خلیلزاده، سیامک نعمتی، بشار رسن، منشا و مصلح داشتند، اما این مرتبه بازیکنان زیادی جدا نشدند و آنها که رفتند یا مثل طارمی و رضاییان پیشنهاد داشتند یا مثل خارجیها اصلاً خوب نبودند. برانکو اما در هر بازی نفرات اصلیاش را به زمین میفرستاد و ترکیب این تیم در هر بازی از قبل قابل پیشبینی بود. شاید همین اتفاق و رسیدن به چیدمان ثابت از دلایل موفقیت و قهرمانی مجدد پرسپولیسیها در لیگ برتر بود. برانکو برای دومین فصل متوالی با 64 امتیاز بر جام قهرمانی بوسه زد.
هتتریک قهرمانی
وقتی پنجره باز شد برانکو خریدهایی مثل مهدی شیری و مهدی ترابی را که از قبل انجام داده بود در کنار سروش، نادری و بودیمیر به تیم اضافه کرد که البته این آخری خرید خوبی نبود. پرسپولیس چهار خروجی داشت که سه نفرشان (وحید امیری، فرشاد احمدزاده و صادق محرمی) پیشنهاد خارجی داشتند و محسن مسلمان را هم خودش نخواست. در واقع برانکو باز هم نفرات اصلیاش را حفظ کرد تا مسیرش برای سومین قهرمانی متوالی سخت نباشد. همین اتفاق هم افتاد و پرسپولیس با 61 امتیاز ضمن هتتریک قهرمانی، تنها تیمی شد که با یک مربی در سه فصل پشت سر هم قهرمان شدهاند.