محرومیت فوتبال ایران به دلیل چشم پوشی از حق پخش
مشکلاتی که واریز نشدن حق پخش تلویزیونی میتواند برای فوتبال ایران به وجود آورد، از هشدار و گمانهزنی وارد فاز جدیتری میشود.
به گزارش ایلنا، فیفا که همه راهها را برای آگاه ساختن ایران از عواقب موضوع حق پخش امتحان کرده بود، حالا فاصلهای تا عملی کردن تهدیدات خود علیه فوتبال ایران ندارد. اتفاقی که میتواند حتی ایران را از میزبانی مسابقات و دریافت پاداشهای فیفا محروم کند.
اسفندماه سال 96 که جیانی اینفانتینو، رییس فدراسیون جهانی فوتبال بهعنوان میهمان ویژه دربی به ایران آمد، مشخص شد که مهمترین دغدغه او درباره فوتبال ایران، بعد از حضور زنان در ورزشگاهها، موضوع حق پخش تلویزیونی است. اصلاً همان زمان هم بودند عدهای که میگفتند دربی بهانه است و اینفانتینو در واقع به خاطر پیگیری همین دو مورد به ایران سفر کرده است. البته که از حرفهایش هم همین برمیآمد. بخصوص وقتی دوستانه مسوولان فوتبال ایران را تهدید کرد که اگر مشکل حق پخش تلویزیونی را حل نکنند، دیگر او به ایران سفر نخواهد کرد.
رییس فیفا در سخنرانی خود گفت: «بهعنوان رییس فیفا دوست دارم فوتبال در ایران بسیار قدرتمند و با صلابت باشد چرا که این قدرت به قاره و دنیا انتقال پیدا میکند. تلاشهای بسیاری در باشگاهها و فدراسیون برای توسعه فوتبال انجام شده و همیشه یکسری تلاشهای بیشتری هست که باید انجام شود. وقتی من میشنوم که حق پخش تلویزیونی به باشگاههای ایرانی تعلق نمیگیرد واقعا متعجب میشوم. شبکههای تلویزیونی نقشی اجتماعی دارند که بر همه روشن است ولی فوتبال در همان ابعاد دارای نقش بیشتری است. کافی است نگاهی به آمار و ارقام اطراف فوتبال مثل دربی بیندازیم و اهمیت فوتبال را درک کنیم، پس اگر ایران نمیخواهد جایگاه و موقعیتش در فوتبال دنیا را از دست بدهد، بسیار حیاتی و مهم است که حق پخش تلویزیونی به باشگاههای ایرانی داده شود، این اتفاق در همه جای دنیا میافتد و ایران نمیتواند از این مورد جدا شود و جنبشهای فوتبال اینقدر برای ایران مهم است که این امر حتما باید محقق شود. دوست دارم اینجا از مسوولان تصمیم ساز تقاضا کنم که در رابطه با موضوع حق پخش تلویزیونی تصمیم درست گرفته و اصلاح شود چرا که در غیر این صورت، متاسفانه آخرین باری خواهد بود که به ایران میآیم برای تشویق کارهای شما. ما نمیتوانیم اجازه بدهیم این اتفاق بیفتد و باید سعی کنیم تصمیم درست گرفته شود.»
بعد از اسفندماه سال 96، صحبتهای رییس فیفا اما به همان اندازه مورد بیتوجهی قرار گرفت که هر صحبت دیگری درباره موضوع حق پخش تلویزیونی مورد بیتوجهی قرار میگرفت. این هشدارهای دوستانه اینفانتینو حالا به شکل گزارشی که نمایندگان فیفا درباره دریافتی صفر باشگاهها از حق پخش تلویزیونی از ایران تهیه کردهاند، شرایط را برای فوتبال ایران بغرنجتر میکند.
سهیل مهدی، رییس کمیته صدور مجوز حرفهای سازمان لیگ با اشاره به بازدید اخیر نمایندگان AFC و فیفا از فوتبال ایران در همین رابطه میگوید: «نامهنگاری مربوط به این بازدیدها انجام شده و فقط گزارش ناظران AFC مانده که باید در روزهای آینده به دست ما برسد تا ببینیم که نمایندگان آسیا چه ایرادهایی در بازدیدهایشان به فوتبال و باشگاههای ما وارد دانستهاند. موازی با نمایندگان AFC بازدید نمایندگان فیفا نیز در حال انجام بود که آنها ممیزیهای خاصی برای گردشهای مالی باشگاهها و دریافتیهایشان از حق پخش تلویزیونی لحاظ کردند و دیدند که دریافتیها از حق پخش صفر است.»
رییس کمیته صدور مجوز حرفهای سازمان لیگ ادامه داد: «بحث نمایندگان فیفا از بحث نمایندگان AFC برای صدور مجوز حرفهای بسیار مهمتر و جدیتر است. اینکه اصلاً فوتبال ما میتواند مسابقاتش را با این وضعیت برگزار و در رقابتهای بینالمللی شرکت کند، بحث فیفا است و این بحث از صدور مجوز حرفهای برای 5-4 باشگاه که AFC انجام میدهد، بسیار فراتر است. فیفا شوخی ندارد و شاید با این وضعیت که حتی یک ریال هم حق پخش به باشگاهها پرداخت نمیشود، دیگر اجازه برگزاری مسابقات را ندهد.
مهدی با بیان اینکه ایرادهای فیفا باید صد در صد جدی گرفته شود و در غیر اینصورت باید منتظر خطر محرومیت و دیگر مسائل باشیم، عنوان کرد: «فوتبال ما اگر بخواهد در سطح بینالمللی حضور داشته باشد، باید قوانین بینالمللی را هم رعایت کند. قوانین بینالمللی فوتبال را AFC و فیفا در اساسنامههایی اعلام کردهاند و باید آنها را اجرا کنیم. اگر در جام ملتها و جام جهانی و لیگ قهرمانان آسیا شرکت و از این راه برای حق پخش و دیگر مسائل پول دریافت میکنیم، این مسائل باید در ایران هم رعایت شود. چطور میشود که پرسپولیس، استقلال، تراکتورسازی و دیگر تیمها به دلیل بازی بازیکنانشان در جام جهانی از حق پخش این مسابقات پول دریافت میکنند اما در ایران باید از این حق محروم باشند؟»
رییس کمیته صدور مجوز حرفهای سازمان لیگ تاکید میکند: «زمانی که فوتبال ما از شرکت در مسابقات بینالمللی سود میبرد و درآمد دارد، باید این اتفاق در ایران و رقابتهای داخلی نیز رخ دهد. به طور مثال استقلال و پرسپولیس از آخرین بازیشان در لیگ قهرمانان آسیا با وجود اینکه از مسابقات حذف شده بودند، درآمد کسب کرده و AFC به آنها پول پرداخت میکند. این نمیشود که فوتبال ایران طبق اساسنامههای بینالمللی از حق پخش درآمدزایی داشته باشد اما خودش این مساله را رعایت نکند.»
«اگر میخواهیم اینطور به کارمان ادامه دهیم باید دور فوتبالمان دیوار بکشیم و فقط برای خودمان مسابقات محلی مثل جام رمضان برگزار کنیم.» مهدی با بیان این مطلب میگوید: «نمیشود که سر یک سفره بنشینیم و غذا بخوریم اما قوانین آن را رعایت نکنیم. چطور است که دوست داریم پولهایمان را برای حضور در جام ملتها و جام جهانی دریافت کنیم و انتظار داریم که AFC و فیفا پول ما را طبق قوانین بدهند اما حاضر نیستیم در کشور خودمان این قوانین را اجرا کنیم. حداقلش این است که این مشکلات باید با سلسله مراتب به نوعی روی کاغذ حل شود تا فوتبال ما از خطراتی که برای عدم پرداخت حق پخش متحمل خواهد شد، در امان باشد.»
او درباره شرایطی که فوتبال ایران دارد، اینطور توضیح میدهد: «اگر مشکل حق پخش برای فصل آینده حل نشود، فیفا از راههای مختلف برای فوتبال ما محرومیت در نظر میگیرد. ممکن است میزبانی را از تیمهای ما بگیرند یا دیگر برای حضور در مسابقات بینالمللی پولی به باشگاهها و فوتبال ما پرداخت نکنند یا محرومیتهای دیگر لحاظ شود. نمیشود که از AFC حق پخش بگیریم اما خودمان این قانون را اجرا نکنیم. این مسائل ابتدا باید در ایران انجام شود و بعد انتظار داشته باشیم که فیفا و AFC این کار را انجام دهند. مگر میشود شما بچهای داشته باشید که قبولش نداشته باشید اما بخواهید او در مدرسه تیزهوشان درس بخواند؟ باید هرچه زودتر در اینباره مدارکمان را به فیفا ارسال کنیم و در غیر اینصورت باید منتظر محرومیتهای احتمالی برای فوتبالمان باشیم.»
سه سال پیش مدیرکل بازرگانی صدا و سیما، تأکید کرده بود که بر اساس قانون صدا و سیما بهعنوان یک نهاد دولتی نمیتواند حق پخش تلویزیونی را به نهادهای غیردولتی پرداخت کند و این موضوع طی مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام به فدراسیون فوتبال و سازمان صدا و سیما ابلاغ شده. به همین خاطر هم سازمان صدا و سیما با تبلیغ سامانههای پیامکی و هواداری در واقع مدعی است که خلا ناشی از حق پخش را پر کرده است.
به هر حال اما با همه منعهای قانونی اما این مشکل در حال حاضر به فوتبال ضربه میزند و باید چارهای برای حل آن اندیشید. یا صدا و سیما باید پخش بازیها را به تلویزیون کابلی که درآمد آن به طور مستقیم به حساب باشگاهها میرسد، واگذار کند و یا با تبصرهای در قانون وضع شده، شرایطی برای پرداخت حق پخش فراهم شود