بررسی هفته تلخ فوتبال ایران با کارشناسان و پیشکسوتان
سرخابی ها با حذف خود از لیگ قهرمانان هفته تلخ فوتبال ایران در آسیا را رقم زدند.
به گزارش ایلنا، هفته تلخ فوتبال ایران در آسیا؛ این جملهای است که در بسیاری از گزارشها، اظهار نظرها و تحلیلهای 24 ساعت گذشته وجود داشته است. سرخابیهای پایتخت، ناکامهای بزرگ لیگ قهرمانان آسیا 2019 لقب گرفتند. دو تیم پرطرفدار فوتبال باشگاهی ایران وداع زودهنگامی از آسیا داشتند و خبرنگار «ایران» دلایل این موضوع را در گفتوگو با 4 پیشکسوت به بحث گذاشته است.
نصرتی: بازیکنان خارجی پرسپولیس مؤثر نبودهاند
محمد نصرتی درباره شکست پرسپولیس در بازی با پاختاکور که عدم صعود این تیم را در پی داشت، گفت: «آنچه کاملاً مشهود بود، اینکه پرسپولیس شادابی و طراوت همیشگیاش را نداشت. آخر فصل است و انجام دادن هر 3 روز یک بازی واقعاً سخت است. شاید خیلیها بگویند که در اروپا هم همین است ولی این مقایسه اصلاً بجا و درست نیست. در اروپا ساعت پرواز بین کشورها کم است، زمین مناسب دارند و شرایط آب و هوا در نقاط مختلف تقریباً یکسان است ولی در آسیا این طور نیست و این موضوع به پرسپولیس ضربه زد.» مدافع سرخپوشان در لیگهای هفتم و یازدهم ادامه داد: «پرسپولیس مقابل پاختاکور بر بازی مسلط بود ولی نمیتوانست موقعیتهای خطرناکی روی دروازه حریف خلق کند. البته در یک صحنه داور میتوانست پنالتی بگیرد و شاید آن پنالتی سرنوشت بازی را تغییر میداد.» او از بازیکنان خارجی هم انتقاد کرد: «وقتی بازیکن خارجی جذب میشود، باید متفاوت باشد ولی پرسپولیس در این خصوص نتوانست موفق باشد. بودیمیر خوب از آب درنیامد. یک سهمیه خارجی این تیم به دروازهبان اختصاص داده شده و بشار رسن هم کیفیت فصل گذشته را ارائه نداده است.»
چنگیز: وقتی مهاجمی گل نزند، به چه درد میخورد؟
عبدالعلی چنگیز که با پیراهن استقلال به قهرمانی جام باشگاههای آسیا (1990) رسیده، گفت: «استقلال مقابل الدحیل خیلی خوب و هوشمندانه بازی کرد و فقط یک لحظه روی غفلت گل خورد. اگر بازیکنان بعد از گلی که زدند، انسجام خودشان را حفظ میکردند، استقلال میتوانست برنده این بازی باشد. این همان تیم شفر است. البته فرهاد مجیدی یکی، دو تغییر داده ولی در هارمونی تیم اثری ندارد. وقتی بچهها 2 سال با یک مربی تمرین و بازی میکنند، همان هارمونی سابق را دارند و این طبیعی است.» او درباره اشکال استقلال که باعث عدم موفقیت این تیم شده، چنین توضیح داد: «چیزی که تمام فوتبالدوستان و طرفداران باشگاه استقلال باید به آن توجه داشته باشند، این است که این تیم یک فوروارد گلزن میخواهد. استقلال از لحاظ سیستم، عالی بازی میکند ولی یک فوروارد خوب، همه چیز را تغییر میدهد. وقتی مهاجمی گل نزند، به چه درد میخورد؟ بازیکنی مانند تیام از کمترین فرصتهایش هم استفاده میکرد. به جای او 5 مهاجم گرفتند که تأثیری نداشتهاند. »چنگیز درباره آینده استقلال با مجیدی گفت: «فرهاد بازیکن بزرگی بود ولی مربیگری داستان خودش را دارد و برای همین از لحاظ اسمی نمیتوان او را آنالیز کرد. اگر این بازی را استقلال میبرد، برای او خیلی خوب میشد و حالا باید دید در آینده چه نتایجی کسب میکند.»
عبدی: علیپور در خط حمله تنهاست
حسین عبدی درباره شکست پرسپولیس برابر پاختاکور گفت: «به نظر من، پرسپولیس این روزها در بخش هجومی و حمله دچار مشکل شده و ما فشار این تیم روی دروازه حریفان را کمتر دیدهایم. علی علیپور در خط حمله تنهاست و این تنهایی روی کیفیت او نیز تأثیر منفی گذاشته است. او موقعیتهایی از دست میدهد که در فصل گذشته تبدیل به گل میکرد و فشار زیادی روی اوست.» کاپیتان سالهای دور پرسپولیس به تصمیم برانکو مبنی بر رد کردن منشا و جذب ماریو بودیمیر اشاره کرد: «اینکه بازیکنی بیاید یا برود، در حوزه اختیارات سرمربی است ولی اینکه کیفیتی را از بازیکن قبلی ندیدند و انتظار داشتند با بازیکن جدید به نتیجه برسند، موضوعی قابل بحث است. بودیمیر نوع فوتبالش با منشا کاملاً متفاوت است. او بازیکنی قد بلند است که میتواند در ضربات سر بهتر عمل کند و با حفظ توپ و پاس، به بقیه کمک کند. اگر این روش موفق بوده که هیچ ولی اگر نبوده، ایرادهایی وجود دارد که باید برطرف شود.»
مرفاوی: استقلال خودزنی کرد
صمد مرفاوی درباره شرایط آبیپوشان در آسیا که منجر به حذف شان شد، گفت: «استقلال با تیم خیلی خوبی بازی داشت که به لحاظ کار تیمی، فنی و ثبات بهتر از استقلال بود. الدحیل بازیکنان گرانقیمت و توانمندی داشت که فوتبال خوبی هم بازی میکنند و در نهایت باعث صعود تیمشان شدند ولی استقلال آن تیم با ثبات نبود و با وجود تغییر کادر فنی مشهود بود که شادابی لازم را ندارد.» سرمربی سابق استقلال در لیگهای ششم و نهم ادامه داد: «یک مربی در 4، 3 بازی نمیتواند کار خاصی انجام دهد. تیم از ابتدای فصل تا به حال با یک تفکر و سیستم بازی کرده و طبیعی است که یک مربی نمیتواند در عرض 5 بازی تغییراتی که میخواهد را اجرا کند. بنابراین اگر کسی بخواهد از سرمربی ایراد بگیرد، زیاد درست نیست.»
مهاجم دهه 60 و 70 استقلال یادآور شد: «استقلال در چند وقت اخیر حاشیههای زیادی داشته است. یک روز فرشید باقری اخراج میشود. یک روز شفر و روز دیگر منشا. حالا هم طارق را اخراج کردهاند. همه اینها برای تیم حاشیه درست میکند و رسانهها به آن میپردازند. پس استقلال به خودش ضربه زد که از نیروهایش نتوانست به درستی استفاده کند. اینها همه خودزنی است که باعث نتیجه نگرفتن استقلال شد.»
نگاه آبی
علی لطیفی
مهاجم سابق استقلال
دلایل زیادی باعث حذف استقلال از لیگ قهرمانان آسیا شد. حاشیهها به استقلال آسیب زد و مدیران این تیم تصمیمهای عجیبی برای جذب بازیکنان داخلی، خارجی و تمدید قرارداد وینفرد شفر گرفتند. اینها حاشیههای داخل باشگاه بود که در خارج از زمین به این تیم ضربه زد. اخراج شفر از استقلال نه تنها دردی دوا نمیکند بلکه میتواند کار را بدتر از این کند. شفر شناخت کافی از تیم داشت و تجربه او میتوانست حداقل در آسیا به این تیم کمک کند. گرچه شفر کوچینگ ضعیفی داشت و خیلی کم از این مربی دیدیم که یک تعویض تأثیرگذار در بازی داشته باشد یا یک تاکتیک درستی برای تیم خود انتخاب کند. او همیشه در شرایط بحرانی کم میآورد اما با همه این ضعفها، مدیران استقلال باید او را حفظ و پایان لیگ با این مربی آلمانی قطع همکاری میکردند. پس از شفر، فرهاد مجیدی آمد که به اعتقاد من مدیران استقلال با این کار فرهاد مجیدی را سوزاندند. هرچند فرهاد کت و شلوار نپوشید و همواره خود را سرمربی موقت قلمداد کرد اما این شرایط به فرهاد مجیدی هم آسیب زد. استقلال پرمهرهترین تیم ایران است اما نتوانست در لیگ برتر و لیگ قهرمانان آسیا از این مهرهها استفاده کند. تعدادی از این مهرهها به لحاظ روانی به مشکل خوردند که یکی از آنها مرتضی تبریزی است که آن موقعیت فوقالعاده را در بازی با الدحیل از دست داد. همه مربیان میدانند که 5 دقیقه بعد از گل، هر دو تیم تمرکزشان را از دست میدهند و مربیان باهوش در این 5 دقیقه کار را تمام میکنند که الدحیل این کار را کرد. استقلال در خطوط سه گانه هماهنگی لازم را ندارد. کارهای ترکیبی در این تیم دیده نمیشود و اینها مشکلات استقلال است.
نگاه سرخ
علیرضا امامیفر
هافبک سابق پرسپولیس
حذف نایب قهرمان آسیا از لیگ قهرمانان دلایل متعددی دارد که یکی از آنها را باید در برنامهریزی نامناسب فدراسیون فوتبال جستوجو کرد. متأسفانه فدراسیون به پرسپولیس و استقلال کمک نکرد، برنامه بازیهای تیمهای حاضر در لیگ قهرمانان آسیا در جام حذفی و لیگ برتر مناسب نبود و نمایندگان ایران در حالی که میتوانستند با یک برنامهریزی بهتر در آسیا حضور یابند، برنامه موجود به ضرر نمایندگان ما در آسیا تمام شد که البته این میتواند کارشناسی شود. خستگی تیمها برطرف نشد و زمان مناسبی برای ریکاوری نداشتند و این موضوع باعث شد تا در لیگ قهرمانان آسیا سرحال نباشند. برای بررسی یکی دیگر از دلایل حذف پرسپولیس باید مدیریت باشگاه را مورد توجه قرار داد. دولتی بودن پرسپولیس به باشگاه ضربه میزند چرا که به هر دلیلی مدیرعامل باشگاه در یک شرایط خاص به یکباره تغییر میکند. اینکه طاهری جدا شود و بعد از او گرشاسبی بیاید و در یک زمان حساس او هم از باشگاه جدا شود و پس از آن نوبت به عرب برسد و احتمالاً او هم چندان دوامی در باشگاه نخواهد داشت، معضل بسیار بزرگی است. در بحث فنی هم باید ببینیم که برانکو با چه ابزاری در این مسابقات شرکت کرد. آیا پرسپولیس در نقل و انتقالات بازیکنی را توانست جذب کند؟ یا شرایط اقتصادی جامعه چقدر روی فوتبال ما اثرگذار بوده؟ پرسپولیس با جذب بودیمیر در خط حمله مهره زهرداری جذب نکرد و این تیم در برخی نقاط با ضعفهایی روبهروست که بنا به دلایل و مشکلاتی از جمله مشکلات اقتصادی در جذب بازیکنان مورد نیاز ناکام بود.
علی اصغر مدیرروستا
کارشناس فوتبال
باید قبول کنیم که در سختافزار و کارهای اقتصادی و مالی از کشورهای آسیایی خصوصاً کشورهای عربی و تعدادی از کشورهای شرق آسیا عقب هستیم و به همین خاطر آنها با آرامش لازم و کافی در مسابقات شرکت میکنند ولی تیمهای ما با تنشها و استرسهایی مواجه بودند و همچنین عدم تفکر حرفهای نزد دو باشگاه که از مدیرعامل تا بازیکنان وجود دارد، باعث نتیجه نگرفتن استقلال و پرسپولیس شد.
پرسپولیس سال گذشته در شرایط سختتری به فینال راه پیدا کرد ولی از آنجایی که این تیم هدف خاصی را دنبال میکرد و آن موفقیت در آسیا و رفتن به فینال بود، توانست تا بازی نهایی پیش برود ولی امسال عطش لازم و اتحاد و همدلی کافی را نداشتند. البته پرسپولیس در دو بازی رفت و برگشت مقابل پاختاکور از ناحیه داوری با بدشانسی مواجه و متضرر شد. اینها مشکلاتی است که در فوتبال گاهی پیش میآید ولی پرسپولیس به طور کلی امسال تفکر رسیدن به مراحل بالاتر را در مجموعه خودش نداشت.
درباره استقلال هم باید گفت که این تیم بازیهای خوبی را انجام داد و به نظر میرسید که بتواند در آسیا هم موفق عمل کند ولی یک سری عوامل که این تیم را به حاشیه برد، باعث شد استقلال نتواند موفق باشد و اثراتش را در لیگ هم گذاشت، مثل تعویض مربی که به گونهای غیرحرفهای از تیم اخراج شد. در کل باید قبول کنیم که از آسیا عقبافتادهایم و هر وقت قبول کردیم که عقب هستیم، فوتبالمان درست خواهد شد. ما همیشه در حرف گفتهایم که از آسیا بالاتر هستیم. بله تعدادی از بازیکنان ما بالاتر از جاهای دیگر هستند ولی فوتبالمان در کل عقب است و فقط گاهی با حضور تعدادی از بازیکنان که استعداد ذاتی دارند، حرفهایی برای گفتن داریم، خصوصاً در سطح ملی. در سطح باشگاهی که بعد از قهرمانی پاس در آسیا، توفیقی نداشتهایم. اگر به زیرساختها و به تیمهای پایهمان توجه کردیم که آن هم کار بسیار سختی است و در حال حاضر هم شدنی نیست، میتوانیم برای قهرمانی در آسیا گام برداریم وگرنه هرازگاهی تیمی از کشورمان به نیمه نهایی میرود یا پرسپولیس بعد از 10 سال در فینال حضور پیدا میکند ولی این موفقیتها ادامه دار نیست. اینها همه مسائل بیرونی بود ولی شرایط استقلال و پرسپولیس از لحاظ فنی هم قابل بررسی است. پرسپولیس در چند بازی اخیر نتوانسته به گل برسد و این به ضعف خط حمله این تیم برمیگردد. در تمام دنیا، بازیکنان خارجی که میآیند، قطعاً باید از سطح بالاتری برخوردار باشند ولی بودیمیر آنچنان چشمگیر بازی نمیکند. علی علیپور بازیکن زحمتکش و گلزنی است ولی به نظر میرسد که خسته شده. حالا یا روش زندگی و تمرینش تغییر کرده یا خسته است و از این دو حالت خارج نیست. چون او قبلاً نشان داده که بازیکن خوبی است و به داد تیمش میرسید. درخصوص استقلال هم شتابزدگی و آن هجمهای که در استادیوم آزادی روی این تیم وجود داشت، باعث شد به نتیجه نرسد. البته استقلال مقابل الدحیل بازی کرد که تیمی کاملاً حرفهای است. با این حال، استقلال میتوانست به نتیجه برسد ولی خیلی زود گل مساوی را دریافت کرد. نکتهای که در کلاسهای مربیگری خیلی گوشزد میکنند، این است که زمانی که گل میزنید، خیلی احتمال گل خوردن هم وجود دارد و باید مواظب بود. این اتفاق برای استقلال افتاد و باعث شد این تیم به پیروزی نرسد.