ایران در قرن ۲۱ چگونه جام ملتها را آغاز کرده و به پایان رسانده است؟
انتظار از تیم کیروش؛ شروعی قدرتمندانه مقابل یمن، پایانی خوش با لمس جام توسط کاپیتان مسعود
تیم ملی ایران باید در نخشتین گام خود در جام ملتهای 2019 به مصاف تیم یمن برود و اکنون با حضور هشت ساله کارلوس کیروش همه انتظار قهرمانی از تیم او را دارند.
به گزارش خبرنگار ورزشی ایلنا، جام ملتهای آسیا برای تیم ملی ایران روز دوشنبه و از جدال مقابل یمن آغاز خواهد شد و شاگردان کیروش به دنبال این هستند تا با شروعی قدرتمندانه خط و نشانی برای رقبا بکشند و نشان دهند که آمدهاند تا طلسم بیش از چهار دههای ایران برای قهرمان شدن را از بین برده و جام زیبای مسابقات را به خانه ببرند.
دیدار با یمن اما آغاز مسیر پر پیچ و خم قهرمانی است. مسیری که اگر درست طی شود میتوان به فرجام آن امیدوار بود و ایران را در قوارهی یک قهرمان دید. ایران باید در این مسابقه در مقابل یمنی قرار بگیرد که هیچگاه در فوتبال آسیا حرفی برای گفتن نداشته و در مقابل ایران هم یک حریف از پیش بازنده خواهد بود زیرا پسران پارسی آمدهاند تا نشان دهند رتبه اول آنها در رنکینگ فیفا دروغین نیست و آنها بهترین تیم در قاره کهن هستند.
در گزارش زیر نگاهی انداختهایم به آنچه که برای ایران در دیدارهای اول 5 دوره اخیر جام ملتها افتاده و در نهایت باعث چه فرجامی برای تیم ایران شده است.
* 2000 - لبنان، شروع امیدوارکننده، حذف ناباورانه
در این رقابتها ایران با ترکیبی از بازیکنان جوان و با تجربه پا به مسابقات گذاشته بود و از این تیم به عنوان شانس اول قهرمانی یاد میشد. نمایشهای ایران در جام جهانی 98 فرانسه باعث این شده بود تا توجهات بیش از پیش به سوی شاگردان جلال طالبی روانه شود و این سیل توجهات باعث افزایش فشار روی تیم ملی ایران نیز هم شد. در دیدار اول تیم ایران توانست با نتیجه پرگل 4 بر 0 لبنان را شکست دهد تا نشان دهد انتظارات از این تیم بی جهت نبوده و آنها در قوارههای یک قهرمان در مسابقات حاضر شده اند. ایران در این مسابقات به عنوان تیم اول از گروه خود صعود کرد اما در مرحله یک چهارم نهایی در مقابل کره تن به شکست داد و خیلی زود جام را ترک کرد تا یکی از پرامیدترین تیمهای ایران نتواند کاری از پیش ببرد.
2004- چین، جادوی جادوگر، امان از داور
تیم ملی ایران در این دوره از مسابقات به رهبری برانکوایوانکوویچ پا به تورنمنت گذاشته بود و امیدوار بود با هدایت پروفسور کروات بتواند قهرمانی این مسابقات را جشن بگیرد. ایران در جدال اول در مقابل تایلند توانست با سه گل به برتری برسد و با نمایش درخشان خود بیش از پیش هواداران ایرانی را به کسب یک افتخار تاریخی امیدوار کند. ایران در ادامه هم فوقالعاده کار کرد و حتی توانست کره را با جادوی علی کریمی از پیش رو بردارد اما در دیدار نیمهنهایی و در حالی که از هر نظر از چین برتر بود مورد نامهربانی داور مسابقه قرار گرفت و در نهایت با باخت در ضربات پنالتی از صعود به فینال بازماند و در دیدار ردهبندی بحرین را با 4 گل مغلوب کرد و به عنوان سومی آسیا دست یافت.
2007- آسیای شرقی، کامبک استثنایی، باخت بد
در دیدار نخست این تورنمنت شاگردان امیرقلعه نویی مقابل ازبکستان صفآرایی کردند و با گل به خودی رحمان رضایی از حریف خود عقب افتادند اما با گلهای سیدجلال حسینی و جواد کاظمیان توانستند به بازی برگدند و بر استرالیا فائق آیند. ایران در این تورنمنت در رده اول گروه خود قرار گرفت و در یک چهارم باز هم به مصاف کره رفت که این بازی در وقتهای معمول و اضافه برندهای را نداشت و کار به ضربات پنالتی نیز کشیده شد که بازهم در این ضربات شانس و اقبال با ایران یار نبود و تیم پرمهره ایران نتوانست از پس کرهی جوان شده بر بیاید و از صعود به دیدار نیمهنهایی باز ماند.
2011- قطر، پیروزی مقابل مدافع عنوان قهرمانی، حذف تلخ در وقتهای اضافه
شاگردان افشین قطبی با بیم و امید پا به این مسابقات گذاشتند و یکی از بهترین نتایج ایران در مراحل گروهی را به ثبت رساندند. ایران در دیدار نخست خود در این مسابقات در مقابل عراق پرمهره قرار گرفت و توانست این تیم را که عنوان مدافع عنوان قهرمانی را یدک میکشید با حساب 2 بر 1 مغلوب کند. ایران در دور یک چهارم نهایی بازهم در مقابل کره جنوبی قرار گرفتو در وقتهای اضافه نتیجه بازی را به این تیم واگذار کرد و از دور رقابتها حذف شد.
2015- استرالیا، تیم دوستداشتنی، چرا کارت قرمز آقای ویلیامز؟
در این دوره تیم ملی ایران یکی از متحدترین و کاریزماتیک ترین تیمهای خد روانه مسابقات جام ملتهای آسیا میدید. در روزگاری که کارلوس کیروش هنوز محبوب بود و بخش اعظمی از مردم ایران او را عاسقانه دوست داشتند وی تانست یک تیم متحد، منسجم و منظم را روانه مسابقات کند. این تیم در دیدار نخست خود مقابل بحرین نیز توانست با نتیجه دو بر 0 برنده از زمین خارج شود و با بردهای متوالی به عنوان تیم اول از گروه خود صعود کند و به مصاف عراق برود. اما نامهربانی داور استرالیایی مسابقه یعنی بنجامین ویلیامز باعث شد تا ایران در اواخر نیمه دوم ده نفره شود و در نهایت کار به ضربات پنالتی بکشد و ایران در این ضربات بازی را به حریف خود واگذار کند.
2019- امارات، شروع قدرتمندانه، پایانی با جام؛ به امید خدا
حال ایران در امارات باید در دیدار نخست خود مقابل یمنی قرار بگیرد که میتوان حکم لبنان2000 یا تایلند 2004 را برای ما ایفا کند و یک بازی تمرینی خوب برای شاگردان کیروش باشد. باید منتظر باشیم و ببینیم شاهزادگان پارسی چه نتیجهای را در دیدار نخست خود رقم میزنند و در نهایت چه نتیجهای را کسب خواهند کرد.