خبرگزاری کار ایران

اساسنامه پیشنهادی هیات اجرایی کمیته ملی المپیک (گزارش ویژه)

اساسنامه پیشنهادی هیات اجرایی کمیته ملی المپیک (گزارش ویژه)
کد خبر : ۶۹۹۹۶۷

اساسنامه کمیته ملی المپیک یک گام به جلو برداشت و از خوان اول گذشت. هیات اجرایی پیش‌نویسی که پیشنهاد رییس و مشاورانش بود را به بررسی گذاشت و در نهایت تصویب کرد این پیش‌نویس برای ارائه به اعضای مجمع آماده شود.

به گزارش ایلنا، گفته می‌شود اساسنامه سه، چهار تغییر بیشتر ندارد اما همین چند تغییر اگر به تصویب نهایی برسد، زمینه‌ساز چند جابه‌جایی در هیات اجرایی فعلی کمیته ملی المپیک می‌شود. دبیر کل، خزانه‌دار و یک عضو هیات اجرایی می‌روند و افراد تازه‌ای انتخاب می‌شوند، البته منوط بر اینکه همه آنچه مدنظر مسوولان فعلی کمیته است، در مجمع عمومی که 25 دی‌ماه برگزار می‌شود، به تصویب برسد.

انتصابی شدن دبیر کل، مهم‌ترین تغییری است که در اساسنامه کمیته ملی المپیک لحاظ شده و بر اساس آنچه نوشته شده، از این به بعد دبیر کل توسط رییس معرفی می‌شود و با تایید هیات اجرایی کارش را شروع می‌کند. نکته‌ای که در این رابطه وجود دارد، قابل تامل است. پیش از این صحبت از این بود که دبیر کل یا در اصل دبیر اجرایی توسط رییس پیشنهاد شود و با تایید مجمع کارش را آغاز کند، اما نکته این است که این مسیر تغییر کرده و هیات اجرایی جای مجمع را گرفته و این یعنی اینکه نقش مجمع در انتخاب دبیر کل کاملا از بین رفته است. البته موافقان اجرای این ایده می‌گویند: «مجمع در انتخاب رییس خواسته‌اش را عملی کرده و در اصل دبیر کل هم انتخاب فرد مورد اعتماد آنهاست.» اما این نگاه خیلی خوش‌بینانه است چون نباید این را نادیده گرفت که معمولا انتخاب رییس در مجمع انتخاباتی کمیته ملی المپیک فرمایشی بوده و عملا گزینه جدی دیگری حضور نداشته است. در بیشتر موارد هم فرد منتخب، مدیری بوده که ورزشی به حساب نمی‌آمده و با نگاه سیاسی وارد ورزش شده است، مثل علی‌آبادی که ابتدا رییس سازمان وقت ورزش شد و سپس ریاست بر کمیته ملی المپیک را در برنامه قرار داد یا حسن غفوری‌فرد یا مصطفی هاشمی‌طبا. دیگرانی هم که رییس شده‌اند، تقریبا همین قاعده در موردشان رعایت شده با این تفاوت که برخی از آنها مثل کیومرث هاشمی یا رضا قراخانلو تجربه مدیریت ورزشی یا تحصیل ورزشی داشتند.

پس اعضای مجامع انتخاباتی کمیته ملی المپیک در دوره‌های مختلف معمولا در انتخاب رییس خیلی دست‌شان باز نبوده اما سعی کرده‌اند در انتخاب دبیر کل این موضوع را جبران کرده و در عوض به کسی رای دهند که کمی دلشان همراه آنها بوده، مثل انتخاب‌ علی کفاشیان، بهرام افشارزاده یا همین دفعه شاهرخ شهنازی. با اینکه شهنازی خیلی از ویژگی‌ها برای فعالیت به‌عنوان دبیر کل کمیته را نداشت اما مجمع کمیته حکم به انتخاب شهنازی داد تا مقابل یک دستور نانوشته بایستد و حالا با تغییراتی که در اساسنامه کمیته ایجاد شده، همین حق گرفته می‌شود.

البته این تغییر فوایدی هم دارد که بیشتر در جمع اعضای هیات اجرایی دیده می‌شود. همیشه حرف از ناهماهنگی رییس و دبیر کل بوده و موافقان «انتصابی کردن دبیر کل» می‌گویند با تغییر این بند در اساسنامه کمیته این ناهماهنگی از بین می‌رود و امور اجرایی راحت‌تر دنبال می‌شود. وجود ناهماهنگی موضوع غریبی نیست و و در دوره‌های مختلف بین روسا و دبیران دیده شده؛ مثل قراخانلو و کفاشیان یا کیومرث هاشمی و شهنازی.

البته نگاه مثبت به این موضوع نباید یک اصل را کمرنگ کند؛ اینکه اگر دبیران کل در برخی دوره‌ها قدرت گرفته‌‌اند، به پشتوانه رای مجمع بوده و از این به بعد در صورت تایید اساسنامه توسط مجمع، دبیر کمیته قدرتش را از دست می‌دهد و عملا بیشتر یک کارمند عالی‌رتبه است تا کسی که بتواند سهمی در تصمیم‌گیری‌ها داشته باشد، مگر اینکه قول و قرار بین رییس و دبیر چیز دیگری باشد.

برای انتخاب دبیر کل شرایطی گذاشته شده که کمی دامنه انتخاب را برای روسایی که از بیرون می‌آیند، می‌بندد. سابقه 10 سال مدیریت ورزشی و آشنایی به زبان، دو معیار مهم هستند. البته در یکی از این معیارها باید یک واژه تغییر کند؛ آشنایی به زبان برای کسی که باید بتواند خیلی از امور را مدیریت کند و در مباحث بین‌المللی دست راست رییس باشد، کافی نیست. سال‌هاست میزان آشنایی روسای کمیته به زبان انگلیسی مساله بوده. برای مثال کسی یادش نمی‌رود زمانی که علی‌آبادی سودای عضویت در کمیته بین‌المللی المپیک به سرش زد، معلم زبان گرفت اما نتیجه خاصی در پی نداشت و او همچنان اصرار داشت از زبان «فینگلیش» استفاده کند!

بیشتر روسای کمیته هم همینطور بوده‌اند و در دوره‌های مختلف دیده شده روسا برای پوشش این ضعف، افرادی را همراه خود به سفرهای برون‌مرزی برده‌اند تا نقش مشاور و مترجم را برایشان ایفا کنند، در حالی که یک دبیر کل مسلط به زبان انگلیسی می‌تواند هم در نشست‌های بین‌المللی فواید بیشتری داشته باشد، هم رسیدگی به روابط بین‌المللی را راحت‌تر کند. اگرچه این موضوع را هم نباید نادیده گرفت که چه بهتر، رییس کمیته هم به زبان انگلیسی آشنایی داشته باشد تا اتفاق نشست هیات اجرایی شورای المپیک آسیا در تهران تکرار نشود!

موضوع آشنایی دبیر کل به زبان انگلیسی یک حرف کلی است که نتیجه‌اش می‌شود تایید صلاحیت کاندیداهای دبیر کلی که در انتخابات آخر کمیته برای این پست رقابت کردند. این افراد در حالی تایید شدند که مسلط نبودن سه نفرشان به زبان انگلیسی مسجل بود اما تستی گرفته شد و گفتند این افراد آشنا به زبان انگلیسی هستند که احتمالا این آشنایی در حد یک محاوره ساده در ارتباط با سلام و احوالپرسی بوده، در حالی که این سطح از زبان انگلیسی برای پست دبیر کلی کمیته به کار نمی‌آید.

استقلال خزانه‌دار حفظ شود

نکته دیگر در مورد خزانه‌داری است. گفته می‌شود خزانه‌دار هم باید از سوی رییس معرفی شود که این مورد می‌تواند در آینده شبهاتی را ایجاد کند. خزانه‌دار نماینده مجمع است تا به صحت امور مالی نظارت کند و در این مورد باید با دقت بیشتری پیش رفت. وقتی تاکید می‌شود اسناد مالی باید دو امضا داشته باشد، به این معناست که این دو به‌نوعی ناظر هم هستند و به این ترتیب نیست که یکی بر دیگری ارجحیتی داشته باشد، اما وقتی خزانه‌دار از سوی رییس معرفی شود و پشتوانه‌اش رای مجمع نباشد، دیگر در قامت یک کارمند امور مالی است، نه کسی که حق نظارت دارد.

گزارش: آزاده پیراکوه

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز