سر آغاز تحولی نوین در عرصه برنامه های ورزشی سلامت محور جامعه کارگری
اولین جشنواره بزرگ رفاهی، تفریحی - ورزشی خانواده های کارگران کشور
سلامت و نشاط جامعه و آحاد آن همواره به عنوان یکی از مسائل مهم و اساسی در برنامهریزیها و سیاستگذاریهای کلان دولتها مورد تأکید بوده است .
به گزارش ایلنا، سلامت و نشاط جامعه و آحاد آن همواره به عنوان یکی از مسائل مهم و اساسی در برنامهریزیها و سیاستگذاریهای کلان دولتها مورد تأکید بوده است . یقیناً همگی به این مسئله اذعان داریم که پرداختن به ورزش سلامت محور و همگانی و اتخاذ سبک زندگی فعال ، اثرات مثبت غیر قابل انکاری در بهبود سطح سلامت و نشاط و شادابی مردم و جامعه دارد . از این رو نهادها ، سازمانها و تشکیلات ورزشی کشورها میکوشند تا با تدوین روشها و برنامه های کاربردی ، میزان مشارکت افراد جامعه را به فعالیتهای ورزشی افزایش دهند .
قاعدتاً تحقق این موضوع نیازمند تامین و تدارک پیش نیازهایی است که در صورت موفقیت در این مسیر ، می توان اینگونه متصور شد که سیاستها و برنامههای تدوینی از سوی نهادها و سازمان های یاد شده در حوزه ورزشی با مشارکت مطلوب مردم مواجه خواهد شد . این پیش نیازها ابعاد مختلفی دارد که از مهمترین آنها میتوان به فرهنگ سازی و ایجاد فاکتور های انگیزشی اشاره نمود . اگر هر دو بعد یاد شده با دقت و به صورت همزمان تقویت شود ، نتایج مطلوبی نیز پیشبینی میشود .
در برخی از کشورهای توسعه یافته شاهد آن هستیم که مردم به صورت خودجوش در برنامههای ورزشی و فعالیت های تفریحی حضور فعال دارند که این موضوع نشان دهنده ی آن است که در سنوات گذشته فاکتورهای انگیزشی و فرهنگ سازی ، به صورت موفقیتآمیز پیاده سازی شده و اکنون آحاد جامعه با علم به اینکه ورزش موجبات سلامت و نشاط و شادابی آنها را در طول زندگی فراهم میآورد در فعالیت های ورزشی مشارکت جدی داشته و ورزش را به عنوان یکی از نیازهای روزمره زندگی و موردی بسیار مهم در سبد خانوار به حساب میآورند .
علی رغم اینکه در کشور عزیزمان نیز همواره فعالیتهای ورزشی در قالب ورزش های همگانی و مفرح ، همراه با جوایز نفیس از جانب سازمانها و تشکیلات ورزشی ، برنامه ریزی و اجرا می گردد ، با این وجود میزان مشارکت افراد جامعه در این فعالیتها رضایتبخش نبوده است . و این بدان معناست که یا هنوز فرهنگ ورزش و پرداختن به آن برای آحاد مردم به عنوان یک مسئله و یک اصل مهم مطرح نیست و یا اینکه انگیزههای لازم چه انگیزههای درونی و چه انگیزه های بیرونی برای افراد به اندازه کافی ترغیب نگردیده است .
این رویکرد در تمامی اقشار و اصناف نیز بدین گونه می باشد . به طور مثال اگر پیشنیازهای لازم در حوزه ورزش کارگری به درستی تبیین و تدارک دیده شود ، روندی به وقوع می پیوندد که خود کارگران به صورت خودجوش به سمت ورزش گرایش مییابند و از کارفرما طلب توجه بیشتر به ورزش و مقوله های مرتبط به آن می نمایند . به گونه ای که دیگر دغدغه های کنونی ، همچون نداشتن فرصت و زمان ورزش ، لباس و وسایل ورزشی و غیره به عنوان ضروریاتی که در حال حاضر منجر به عدم استقبال از فعالیتهای ورزشی میشوند ، مطرح نشده و خود کارگر حتی در خارج از وقت کاری به ورزش می پردازد و لباس و وسایل ورزشی لازم را نیز خود ، به نحوی مهیا می نماید ، زیرا اثرات مطلوب آن را در زندگی خود به صورت واقعی و عینی تجربه نموده است .
این نکته بسیار کلیدی و تعیینکننده ، همان وجهی است که در ورزش عمومی کشور ، به خصوص در ورزش کارگری می بایست به آن توجه ویژه گردد . از این رو ضروری می نماید که برنامه های ورزشی و فعالیت های تفریحی به گونه ای طراحی و اجرا گردد که جمعیت حداکثری را در زیر چتر خود پوشش داده و در تمامی لایه های جامعه نیز تأثیرگذار باشد .
برگزاری اولین جشنواره بزرگ رفاهی ، تفریحی و ورزشی خانواده های کارگر کشور ، اقدامی ارزشمند در مسیر تحقق این رویکرد و سرآغاز تحولی نوین در برنامههای ورزشی سلامت محور جامعه کارگری است .
این جشنواره در عین حال که به عنوان یک اقدام نو و نمادین به اجرا درخواهد آمد ، به گونهای طراحی و برنامه ریزی شده است که فعالیتهای ورزشی متعددی را برای تمامی افراد خانواده کارگر با هرگونه سلایق و انگیزههای متفاوت پیش بینی نموده است . یقینا نهادینه نمودن این رویکرد نوین که با حمایت های بیدریغ وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی و به ویژه مقام عالی وزارت آغاز گردیده است ، نیازمند همکاری و مساعدت دستگاههای همکار در حوزه ورزش و رسانهها و مطبوعات تخصصی است .
امید آن داریم که با اتخاذ این گونه استراتژیها ، شاهد دستیابی به دستاوردهای ارزشمندی در خصوص توسعه ورزش همگانی در بین آحاد جامعه ، به خصوص در میان قشر شریف کارگری باشیم .
*جواد رمضی- سرپرست اداره کل امور ورزشی وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی