تهدید آینده فوتسالایران زیر سایه اختلافات ریشهای!
فوتسالایران این روزها چنان در سکوتی عجیب فرو رفته که انگار قلبسالنهای فوتسالی سالهاست دیگر نمی تپد!
به گزارش ایلنا، جامجهانی1992 هنگکنگ بود که نام فوتسالایران بر سر زبانها افتاد. محمد مایلیکهن با تعدادی فوتبالیستچمنی نامآشنا در اولین حضور سالنیایران در عرصه فوتسالجهان، عنوان چهارمی را به خود اختصاص داد تا نگاه دنیا به جنوب غرب آسیا متمایل شود. شیرینی این مقام زمانی بیشتر شد که سعید رجبی با 16 گل عنوان آقایگلی رقابتها را هم به ویترین افتخارات تیم اعزامی ایران اضافه کرد.
پس از کسب عنوان ارزشمند چهارمی جامجهانی، نگاه مردم و مسئولان هم به فوتسال عوض شد. فوتسال خیلی زود جایگاهش را بین مردم پیدا کرد و جوانانایرانی فوتسال را به جمع فعالیتهای تفریحی خود کنار گلکوچک اضافه کردند. یکی از دلایل جذاببودن فوتسال این بود که ایران در فوتسال توانایی ارائه تکنیکهای ناب ایرانی را به جهانیان پیدا کرد. هر محلهای که سالنیورزشی ساخته میشد، فوتسال رشته اول و بیرقیب آن سالن بود.
استقبال بینظیر مردم و تب فوتسال چنان فراگیر شد که تنور رقابتهای جامرمضان را هم داغتر از همیشه کرد. هجوم استعدادهای فوتبالی به سمت فوتسال منجر به کشف چهرههای تکرار نشدنی در فوتسال و حتی فوتبال شد که میتوان از وحید شمسایی، محمدرضا حیدریان، مرحوم بابک معصومی، رضا ناصری، کاظم محمدی و ... نام برد که اولی با 392 گل، آقایگلی فوتسال جهان را یدک میکشد و دومی هم از تکنیکیترین بازیکنان تاریخ فوتسال ایران است که هر 2 در ایتالیا به عنوان لژیونر بازی کردند، البته نباید از کنار چهره ماندگار فوتبال ایران که تکنیک نابش او را تا تیم اول آلمان یعنی بایرنمونیخ هم رساند غافل شد. علی کریمی، جادوگر فوتبال آسیا با فوتسال به فوتبال ایران و جهان معرفی شد تا ارزش این بازی سالنی را بیش از پیش به اثبات برساند.
کنار تولید بازیکنان فوتسالی مربیانداخلی هم به چرخه فوتسال ایران آمدند. محمدحسن انصاریفرد و حسین شمس از سرشناسترین مربیان دهه اول فوتسال ایران بودند که شمس با عملکرد خوبش همراه فوتسالایران و کسب عنوانهای متعدد با انواع پیشنهادهای خارجی هم روبرو شد.
اوج کار شمس با تیمملی به سال 2008 بر میگردد که با تیم ملی فوتسال ایران در جامجهانی فوتسال تا آستانه حضور در جمع 4 تیم برتر پیش رفت و تنها 50 ثانیه تا رسیدن به این مهم فاصله داشت که با دریافت گل تساوی مقابل ایتالیا به عنوان پنجمی بسنده کرد.
تمرکز بیش از حد مسئولان فدراسیونفوتبال و سازمان تربیتبدنی وقت به فوتبال و بیتوجهی به سایر رشتههای ورزشی از جمله فوتسال صدای اهالی این رشته را در آورد تا آنجا که حسین شمس- سرمربیوقت تیم ملی فوتسال- برای توجه بیشتر مسئولان به فوتسال وارد بازی رسانهای با آنها شد که این تصمیم سرمربی تیم ملی فوتسال به مذاق رئیس سازمان تربیتبدنی خوش نیامد و به دستور سعیدلو، شمس محترمانه اخراج و خانهنشین شد.
پس از برکناری شمس، مشکل پیدا کردن جانشین خوب برای او آغاز شد تا جاییکه ایران قهرمان بلامنازع آسیا با 10 عنوان قهرمانی جایگاه خود را در آسیا از دست داد . بازیهای نه چندان خوب و متزلزل ایران این اجازه را به تیمهایی نظیر ژاپن و تایلند داد که مقابل ایران عرضاندام کنند. پس از رفتن شمس از تیم ملی، کمیتهفوتسال در اقدامی غافلگیرانه علی صانعی جوان را به عنوان سرمربی تیم ملی معرفی کرد و این مربی جوان برای سنگینتر شدن وزن نیمکت تیمملی با مشورت مسئولانوقت فدراسیون و عباس ترابیان، خسوس کاندلاس اسپانیایی را به عنوان مدیرفنی به نیمکت خود اضافه کرد.
مشکلات داخلی، نداشتن تدارکات مناسب و تنش میان بازیکنان تیم قبل از اعزام به جامجهانی 2012 تایلند همگی دست به دست هم داد تا تیمملی در مرحله یکهشتمنهایی در عین ناباوری با شکست مقابل کلمبیا از دور مسابقات حذف شود و مشکلات فوتسال ایران بیشتر از پیش به چشم آید.
پس از حذف ایران از جامجهانی تایلند، خسوس به عنوان سرمربی جانشین علی صانعی شد. این مربی اسپانیایی در 3 سالی که سرمربی ایران بود نتوانست انتظارات را برآورده کند. او تنها در بازیهای داخل سالن آسیا(اینچئون کرهجنوبی سال2013) و در حالیکه اکثر تیمها با ملیپوشان زیر 23 سال خود به کره سفر کرده بودند به عنوان قهرمانی دست پیدا کرد، عنوانی که محلی از اعراب ندارد.
محمود خوراکچی درباره نتایج چند سال اخیر فوتسال و ناخشنودی مردم و البته افت محسوس فوتسال به روزنامه جامجم گفت: باید نگاهکلان و برنامهمحور به فوتسال داشته باشیم. ما باید دنبال ارائه راهکار علمی برای کمک به این رشته پر مخاطب برویم ولی دخالتهای برخی مسئولان و بیتوجهی مدیران ارشد فدراسیون به جایگاهفوتسال در داخل و خارج از کشور منجر به افت تدریجی فوتسال شد که این مشکلات به مرور به لیگ هم سرایت کرد. متاسفانه کمیتهفوتسال با ضعفمدیریت در برگزاری مسابقات لیگبرتر، اسپانسرها و علاقهمندان این رشته را دلسرد و نا امید کرده و نتیجه قهر اسپانسر و بخشخصوصی تامین نشدن مخارج تیم و بازیکنان است که روی سطح کیفی تیمها تاثیر بسیار زیادی گذاشته است.
خوراکچی در ادامه گفت: فوتسالایران این توانایی را دارد که با الگو برداری مناسب و جدا شدن از فوتبال به روزهای خوب خود برگردد و این امر مستلزم کمک مسئولان وقت وزارتورزش و شخص وزیر است. فوتسالایران هم مدیر فوتسالی خوب دارد و هم مربیان با دانش که میتوانند تیمملی را به خوبی در مسابقات آسیایی و جهانی هدایت کنند.
خوراکچی در پایان گفت: نداشتن نظارتدقیق، فوتسال را به سمت فساد هم پیش برد تا حدی که تیم فوتسال پرسپولیس به دلیل محرز شدن تبانیشان منحل شد که تمام این مشکلات به فوتسالایران ضربه مهلکی زد. متاسفانه کمیتهفوتسال، استقلال کاری ندارد و تیمملی در حال حاضر در بلاتکلیفی محض به سر میبرد. نبود اسپانسرهای قوی در فوتسال منجر به بیانگیزگی فوتسالیستهای ایران شده که مجبورند با قراردادهای بسیار پایین در لیگ شرکت کنند و متاسفانه بخش زیادی از این مبلغ هم به آنها پرداخت نمیشود و هیچ ضمانتی برای پرداخت مطالبات بازیکنان وکادر فنی وجود ندارد و این موضوع هم یکی دیگر از دلایل افت فوتسال ایران است .
وحید شمسایی پس از اینکه با بیمهری مسئولان وقت فدراسیون و کمیتهفوتسال از حضور در تیمملی محروم شد، اکنون یکی مربیان جوان و آیندهدار فوتسالایران است که در 2 سال اخیر مربیگری در لیگایران موفق به کسب 2 عنوان قهرمانی شده که نوید ظهور یک مربی با استعداد داخلی را میدهد.
شمسایی به عنوان کسی که نزدیک به 13 سال در تیمملی بازی کرده درباره افت فوتسالایران به جامجم میگوید: فوتسالایران با صادق درودگر رشد کرد و جان گرفت که در ادامه با عباس ترابیان به راهش ادامه داد و سال 2008 به اوج پیشرفتاش رسید. حسین شمس با یکسری جوان آیندهدار نتایج فوقالعادهای کسب کرد اما متاسفانه پس از آن مشکلات فوتسال آغاز شد. همچنین اختلاف مدیرانفدراسیون باعث کنارهگیری باشگاهها از لیگ و ضعیفشدن فوتسالایران شد.
وی خاطرنشان کرد: زمانی بازیکن با قرارداد 300 میلیونی در فوتسال فعالیت میکرد که به دلیل مشکلاتمدیریتی الان از این قراردادها خبری نیست و مجبور است با قراردادی زیر 100 میلیون بازی کند. متاسفانه در سطحملی هم این مشکلات تاثیر خود را نشان داد و از تیمملی به خوبی حمایت نشد تا با کمترین امکانات و تدارکات به مسابقات برویم و علیرغم داشتن استعدادهای ناب در فوتسال شاهد نتایج ضعیف باشیم. به عنوان مثال زمان مربیگری علی صانعی، خسوس اسپانیایی را به عنوان مشاور به تیم ملی آوردند که قرارداد مشاور تیمملی 4 برابر سرمربی بود. این روش مدیریت هیچ جای دنیا وجود ندارد. همین نوع رفتار با کادر فنی میتواند مشکلات زیادی برای تیمملی ایجاد کند که در ناکامی تیم ملی در جامجهانی 2012 تایلند این موضوع تاثیرگذار بود.
شمسایی در ادامه میگوید: اگر مدیران فدراسیون و شخص ترابیان، خسوس را به لحاظ فنی از علی صانعی بیشتر قبول داشتند چرا باید این چیدمان در تیمملی صورت بگیرد و اختلاف بین کادر فنی به تیم ملی ضربه بزند و تیم ما در مرحلهحذفی در یک هشتم مقابل کلمیبا در عین ناباوری حذف شود.
شمسایی یکی دیگر از دلایل افت فوتسال را عدم شناخت و تسلط کافی افتخاری رئیس کمیته فوتسال میداند که در اینباره میگوید: افتخاری یکی از مدیران خوشنام ورزشایران است که سابقه او هم گویای همین مطلب است اما امروزه در دنیا تخصص حرف اول را میزند. افتخاری در فوتسال هیچ تخصصی ندارد و همین موضوع باعث میشود مشکلاتمدیریتی و تصمیمهای کمیتهفوتسال بیشتر به ضرر این رشته باشد تا به نفع آن.
سرمربی تاسیساتدریایی یادآور شد: متاسفانه اختلافنظر ترابیان با افتخاری در کمیتهفنیفوتسال منجر به بلاتکلیفی تیم ملی شده است. فوتسال ما از آسیا جلوتر است اما متاسفانه چند سال اخیر نتایجی گرفتهایم که برای فوتسالایران خوب نیست.
این ستاره پیشین تیم ملی فوتسال در ادامه میگ.ید: به جرأت میگویم ایران به همراه برزیل و اسپانیا از استعدادهای ناب در فوتسال دنیا برخوردارند و این استعدادها باید با برنامهریزی درست رشد کنند تا در تیمهای ملی از آنها استفاده کرد که متاسفانه الان در کمیتهفوتسال منافع ملی کنار رفته و مشکلات افراد با یکدیگر در آن برای اهدافشخصی بیداد میکند.
شمسایی تاکید کرد: سال 2008 رشته فوتسال با بازیهای زیبا و نتایج خوب مردم را عاشق خود کرد. الان والیبال جای فوتسال را گرفته و با نتایج عالی و مدیریتصحیح در این مسیر قدم بر میدارد. پروسه کار در تیمملی برنامهای 4 ساله نیاز دارد. تیمما پس جامجهانی 2012 تایلند باید با برنامهای 4 ساله رو به جلو حرکت میکرد که متاسفانه خسوس از تیم ملی کنارهگیری کرد و این در شرایطی است که تیمملی چند ماه دیگر در ازبکستان برای کسب سهمیه جامجهانی باید به مصاف حریفان آسیایی خود برود. با این شرایط تمام جامعه فوتسال بابت آینده این رشته نگران است.