کیروش - دیاباته؛ درب خروج مقابل آقای گل های خارجی
دو گلزن خارجی استقلال و سپاهان که سابقه آقای گلی در لیگ برتر را دارند در هفته های اخیر ایران را احتمالا برای همیشه ترک کردند.
به گزارش خبرنگار ورزشی ایلنا، جذب بازیکنان خارجی در لیگ برتر فوتبال ایران در چند دهه اخیر به تدریج رواج پیدا کرده و آمار جذب این نفرات در تیمها به مرور افزایش پیدا کرده و این اواخر حتی تیمهای پایین جدولی هم یک یا چند بازیکن خارجی در فهرست نفرات خود داشتند.
افزایش شدید و نوسان نرخ ارز در کشور اگرچه جذب این بازیکنان را در سالهای اخیر دشوار کرده ولی بازهم تمایل باشگاهها به جذب بازیکنان خارجی به قوت خود باقی بود تا اینکه در پی افزایش سرسام آور هزینهها و انباشت پرونده بدهی تیمهای ایرانی به این نفرات در فیفا باعث شد مسئولان فوتبال ایران قانون منع جذب مربی و بازیکن خارجی را اعمال کنند و این قانون فصل گذشته تصویب و اجرایی شد و به همین دلیل باشگاهها ترجیح دادند حالا که نمیتوانند بازیکن خارجی جدید جذب کنند، نفرات حاضر را حفظ کنند. با وجود اینکه هنوز این قانون رسما برداشته نشده ولی در دو هفته اخیر شاهد خروج دو بازیکن با کیفیت خارجی از ایران بودیم که کارنامه فوق العادهای از خودشان به جا گذاشته بودند و سابقه آقای گلی در لیگ ایران را در کارنامه دارند.
کیروش استنلی، مهاجم برزیلی سپاهان و دیاباته، مهاجم مالیایی استقلال دو بازیکنی بودند که ایران را ترک کردند و قرار نیست این سفر بازگشتی داشته باشد. به بررسی عملکرد این دو نفر میپردازیم:
شیخ دیاباته:
مهاجم مالیایی استقلال دو فصل قبل جذب این تیم شد و برای پر کردن جای خالی مامه تیام به جمع آبی پوشان اضافه شد. مامه تیام که عملکرد فوق العادهای در یک نیم فصل حضورش در استقلال داشت با وجود اصرار زیاد هواداران استقلال قراردادش تمدید نشد و از ایران رفت و باشگاه استقلال دیاباته را به جای او به خدمت گرفت که اگرچه کیفیت فنی تیام را نداشت ولی تا حد زیادی توانست معادلات خط حمله استقلال را حل کند و فصل گذشته زیر نظر استراماچونی و بعد از آن فرهاد مجیدی عملکرد درخشانی داشت و با 15 گل زده و فاصله 3 گل با شهریار مغانلو که آن زمان در پیکان بود آقای گل شد. دیاباته همچنین گلزنترین خارجی تاریخ استقلال هم لقب گرفت. شادی گل منحصر به فرد او در بین هواداران استقلال و سایر فوتبالدوستان مورد توجه قرار گرفت.
لیگ بیستم برای شیخ اما خوش یمن نبود، سفرش به فرانسه و بازگشت دیرهنگام به ایران باعث شد چند هفته ابتدایی را از دست بدهد و پس از آن درگیری با محمود فکری در جریان یک تعویض رابطه او را با سرمربی وقت استقلال تیره و تار کرد. با رفتن فکری و آمدن مجیدی پیش بینی میشد شیخ به روزهای اوجش برگردد ولی مصدومیتهای پیاپی باعث شد چندان فرصت بازی پیدا نکند و از طرفی مشکلات مالی هم روی انگیزه او تاثیر جدی گذاشت تا یک فصل ناکام در لباس استقلال را سپری کند و پس از پایان فصل هم احتمالا برای همیشه ایران را ترک کرد.
کیروش استنلی:
مهاجم بلند قامت برزیلی از کشف های امیر قلعهنویی در فوتبال ایران بود. زمانی که ژنرال فوتبال ایران در ذوب آهن برای تقویت خط حمله خود فیلم بازیکنان خارجی زیادی را دید دست روی استنلی گذاشت و این بازیکن راهی ایران شد و در ذوب آهن نمایش نسبتاً خوبی داشت. با پایان فصل و کوچ قلعه نویی به تیم دیگر اصفهان یعنی سپاهان، وی استنلی را هم با خودش به این تیم برد و بهترین دوران کیروش در فوتبال ایران در لیگ هجدهم رقم خورد. او با 16 گل زده در حالی آقای گل شد که در هفته پایانی لیگ هموطنش لوسیانو پریرا به او رسید و این عنوان مشترکاً میان آنها تقسیم شد. لیگ نوزدهم فصل خوبی برای سپاهان و قلعهنویی نبود و استنلی هم نتوانست عملکرد عالی خودش را تکرار کند. در پایان فصل قلعهنویی از سپاهان رفت و استنلی در این تیم ماند. هر چند سبک بازی او مطابق شیوه مورد نظر نویدکیا نبود و همین موضوع او را به یک نیمکت نشین در سپاهان بدل کرد و قابل پیش بینی بود در پایان فصل از ایران برود.
یکی از نقاط ضعف جدی کیروش عدم توانایی کنترل روی اعصابش بود و به راحتی از کوره در میرفت و سعی داشت بازیکن حریف را شخصا تنبیه کند. موضوعی که چند بار باعث متضرر شدن سپاهان شد و نمونه اش نیمه نهایی جام حذفی 2 فصل قبل بود که با اخراجش سپاهان را متضرر کرد.
دیاباته و استنلی کیروش ایران را ترک کردند و به طور جدی میتوان گفت اگر جانشین داخلی برای آنها وجود داشته باشد هم بسیار نادر و کمیاب است و باید دید استقلال و سپاهان چه برنامه ای برای جانشینی این دو نفر دارند.