نگاهی به عملکرد کاروان ایران در المپیک توکیو: آغاز و پایان طلایی با ناکامیها فراوان
برخلاف آنچه از کاروان ستارگان ایران زمین در المپیک توکیو انتظار میرفت از ۶۶ ورزشکار در ۱۷ رشته تنها ۷ مدال به یادگار ماند.
به گزارش ایلنا، سی و دومین دوره بازیهای المپیک طی روزهای اول تا ۱۶ مردادماه به میزبانی توکیو برگزار شد و امروز مراسم اختتامیه این رقابتها انجام میشود.
کاروان ورزش ایران با لحاظ کردن دو سهمیه سوخته خود با ۶۶ ورزشکار شامل ۵۶ ورزشکار در بخش مردان و ۱۰ ورزشکار در بخش بانوان در این دوره بازیها شرکت کرد.
این ورزشکاران در ۱۷ رشته (۱۶ فدراسیون) دوومیدانی، تیراندازی، کشتی آزاد، کشتی فرنگی، دوچرخه سواری، تیروکمان، تکواندو، شمشیربازی، کاراته، بوکس، تنیس روی میز، قایقرانی، وزنه برداری، شنا، بدمینتون، والیبال و بسکتبال در المپیک توکیو شرکت داشتند.
با گذشت بیش از دو هفته از این رقابتها، روز گذشته، کاروان ورزش ایران در پایان سی و دومین دوره بازیهای المپیک با کسب ۷ مدال به کار خود پایان داد.
اسامی مدال آوران ایران در المپیک توکیو به شرح زیر است:
۱- جواد فروغی - تیراندازی - مدال طلا
۲- محمدرضا گرایی - کشتی فرنگی - مدال طلا
۳- سجادگنج زاده - کاراته - مدال طلا
۴- علی داوودی - وزنه برداری - مدال نقره
۵- حسن یزدانی - کشتی آزاد - مدال نقره
۶- محمدهادی ساروی - کشتی فرنگی - مدال برنز
۷- امیرحسین زارع - کشتی آزاد - مدال برنز
* بررسی کلی عملکرد کاروان
فروغی مسنترین مدال آور
در فینال مسابقات تپانچه بادی ۱۰ متر مردان جواد فروغی با ۴۱ سال سن با کسب امتیاز ۲۴۴.۸ موفق شد به مقام نخست دست پیدا کند و اولین مدال تاریخ تیراندازی و نخستین مدال کاروان ایران در بازیهای المپیک توکیو را به دست بیاورد. تیراندازی با این مدال به پنجمین رشته ورزشی مدال آور ایران در المپیک تبدیل شد. کشتی، وزنه برداری، تکواندو و دوومیدانی برای ایران در ادوار المپیک مدال آور بودند.
بانوان
آرمینا صادقیان، هانیه رستمیان، فاطمه کرم زاده و نجمه خدمتی(تیراندازی)، فرزانه فصیحی(دوومیدانی)، ناهید کیانی(تکواندو)، نازنین ملایی(قایقرانی)، ثریا آقایی(بدمینتون)، سارا بهمنیار و حمیده عباسعلی(کاراته) بانوان ایرانی حاضر در المپیک توکیو بودند که در کمال ناباوری حتی یک مدال هم کسب نکردند. البته در بخش قایقرانی ملایی برای اولین بار موفق شد به فینال a و b قایقرانی صعود کند و همینطور آقایی تنها نماینده بدمینتون ایران در بازیهای توکیو و اولین دختر بدمینتون باز ایران در المپیک بود. او به ۱۳ سال ناکامی بدمینتون ایران در کسب سهمیه المپیک پایان داد و جواز حضور در بازیهای توکیو را به دست آورد.
تنها طلای کشتی
رشته ورزشی محبوب ایران و همینطور ورزشی که انتظارات بالایی از آن در المپیک وجود دارد در این مسابقه تنها یک مدال طلا کسب کرد که آن هم در بخش فرنگی به دست آمد. رضا اطری در وزن ۵۷ کیلوگرم، مصطفی حسینخانی در وزن ۷۴کیلوگرم، حسن یزدانی در وزن۸۶ کیلوگرم و امیرحسین زارع در وزن ۱۲۵کیلوگرم نمایندگان کشتی آزاد ایران در توکیو بودند. علیرضا نجاتی در وزن ۶۰ کیلوگرم، محمدرضا گرایی در وزن ۶۷ کیلوگرم، محمدعلی گرایی در وزن ۷۷ کیلوگرم، محمدهادی ساروی در وزن ۹۷ کیلوگرم و امین میرزازاده در وزن ۱۳۰ کیلوگرم هم ۵ نماینده کشتی فرنگی ایران در بازیهای المپیک توکیو بودند.
از جمع این ورزشکاران حسن یزدانی به گمان کارشناسان شانس اول مدال طلا بود اما شکست او برابر دیوید تیلور مدال طلا را به کشور آمریکا فرستاد. محمدرضا گرایی جوان در بخش فرنگی مدال طلا را کسب کرد و تنها مدال طلای کشتی را محمدرضا گرایی جوان به ارمغان آورد. محمد هادی ساروی در فرنگی و امیرحسین زارع در بخش آزاد دو برنز به دست آوردند.
تاریخسازی گنج زاده
سجاد گنج زاده در وزن ۷۵ کیلوگرم کاراته که برای اولین بار در المپیک حضور داشت، به مرحله فینال راه پیدا کرد و موفق شد به مدال طلا دست پیدا کند. او علیرغم اینکه از حریف عقب افتاده بود با توجه به دیسکالیفه و اخراج شدن حریف سعودی به دلیل ضربه محکمی که به سرش اصابت کرده بود، مدال طلا را به دست آورد تا نامش را در تاریخ کاراته ایران ماندگار کند. رشته کاراته برای المپیک پاریس در میان رشتههای ورزشی حضور نخواهد داشت.
حذفهای عجیب
دوچرخه سواری نخستین رشته ای که زود از دور رقابت ها خارج شد. سعید صفرزاده دوم مردادماه در ماده استقامت جاده در مسافت ۲۳۴ کیلومتر به خط پایان برسد. او نخستین حضور خود را در المپیک تجربه می کرد. نیما عالمیان تنها نماینده حاضر تنیس روی ایران در المپیک توکیو بود. اما در نخستین دیدارش برابر پل درینکهال انگلیسی با نتیجه ۴ بر ۱ شکست خورد و از دور رقابتها حذف شد.
نیازمند تغییر سیاست در والیبال و بسکتبال
بسکتبال ایران در گروه دشواری حضور داشت اما عملکرد شاگردان مهران شاهین طبع به هیچ عنوان قابل قبول نبود. تیم ملی بسکتبال اگرچه با رقبای سرسختی مانند جمهوری چک، فرانسه و آمریکا همگروه بود اما عملکرد و کیفیت فنی تیم نشان میداد که نیاز به یک تغییرات اساسی احساس میشود. در رشته والیبال هم اینچنین بود. یکی از رشتههای محبوب که انتظار میرفت پس از آزمون خطا در بازیهای لیگ ملتها در المپیک عملکرد رو به رشدی داشته باشد از گروهش صعود نکرد و حذف ناباورانهای داشت.
تکواندو مدال نگرفت!
آرمین هاشمی و میرهاشم حسینی در بخش آقایان و ناهید کیانی در بخش بانوان سه نماینده تکواندو ایران در المپیک بودند که هیچکدام از آنها در دستیابی به مدال موفق نبودند. درحالیکه المپیک ریو با یک مدال برنز در بخش بانوان و یک مدال طلا در بخش آقایان به پایان رسیده بود تکواندو ایران هم یکی از رشتههایی بود که با ناباوری نتوانست دست کم یک مدال در توکیو به ارمغان بیاورد.
عملکرد ایران در ادوار مختلف بازیهای المپیک:
المپیک ۲۰۲۰ توکیو: ۳ طلا - ۲ نقره - ۲ برنز
المپیک ۲۰۱۶ ریو: ۳ طلا – یک نقره – ۴ برنز
المپیک ۲۰۱۲ لندن: ۷ طلا – ۵ نقره – یک برنز
۲۰۰۸ پکن: یک طلا - یک برنز
۲۰۰۴ آتن: ۲ طلا – ۲ نقره – ۲ برنز
۲۰۰۰ سیدنی: ۳ طلا - یک برنز
۱۹۹۶ آتلانتا: یک طلا – یک نقره – یک برنز
۱۹۹۲ بارسلونا: یک نقره - دو برنز
۱۹۸۸ سئول: یک نقره
۱۹۷۶ مونترال: یک نقره - یک برنز
۱۹۷۲ مونیخ: ۲ نقره - یک برنز
۱۹۶۸ مکزیکو: ۲ طلا- یک نقره - ۲ برنز
۱۹۶۴ توکیو: ۲ برنز
۱۹۶۰ رم: یک نقره - ۳ برنز
۱۹۵۶ ملبورن: ۲ طلا- ۲ نقره - یک برنز
۱۹۵۲ هلسینکی: ۳ نقره - ۴ برنز
۱۹۴۸ لندن: یک برنز