کوهنوردانی که قربانی شرایط بد جوی شدند؛
استشمام بوی مرگ در بلندترین نقاط تهران
صعود به قله توچال برای یک گروه کوهنوردی چندین کشته و مفقودی بر جای گذاشته است.
به گزارش ایلنا، تعطیلات آخر هفته گذشته با اتفاقات تلخی برای کوهنوردان تهرانی همراه شد و چندین کشته و مفقودی را بر جای گذاشت.
کافی است به چهره کوهنوردانی که از مرگ حتمی در ارتفاعات تهران نجات یافتند، نگاه کنید. در ظاهر به نظر می رسد برخی از آن ها تجهیزات کامل کوهنوردی را هم در اختیار دارند و به همین خاطر بدون توجه به هشدارهایی که داده شده، اقدام به صعود در یک روز برفی می کنند. چنین طرز تفکری باعث شده تا یک آخر هفته تلخ را در کوهستان های تهران پشت سر بگذاریم. گزارش هایی که از روز جمعه تا آخرین ساعات شب گذشته ارسال شده، نشان می دهد حدود 10 نفر تاکنون جان خود را از دست داده اند و شاید حداقل همین تعداد هم هنوز مفقود هستند و مشخص نیست حتی امدادگران بتوانند به اجساد آن ها دسترسی پیدا کنند یا خیر.
برای بررسی این ماجرا ابتدا به سایت فدراسیون کوهنوردی سر می زنیم. روز چهارشنبه سه دی ماه فدراسیون در اطلاعیه ای به علاقه مندان این رشته هشدار داده که طی سه روز پایانی هفته به دلیل شرایط جوی که از سوی هواشناسی پیش بینی شده، از صعود پرهیز کنند. در این اطلاعیه کاملا به شرایط بارش برف و خطراتی که کوهنوردان را تهدید می کند، اشاره شده؛ اما به نظر می رسد کمتر کسی قبل از رفتن به کوه در روزهای پایانی هفته سایت فدراسیون کوهنوردی را چک می کند!
در مرحله بعدی صحبت های منصور درجاتی، مدیرکل مدیریت بحران استان تهران هم قابل تامل است: «هم از طریق رسانه ها و هم نهادهای مربوطه هشدار درباره وضعیت خطرناک کوهستان ها در روزهای پایانی هفته داده شده بود. حتی در توچال همکاران ما هم مسیر را بسته بودند و هم تله کابین تعطیل شده بود، اما بازهم از مسیرهای دیگر کوهنوردان خودشان را به مسیرهای صعود رساندند. حتی بعد از گرفتار شدن تعدادی از افراد در کوهستان، تله کابین راه اندازی شد تا کوهنوردان را به پایین منتقل کند؛ وگرنه شاید آمار فوتی ها از این هم بیشتر می شد.»
اما با وجود تمامی این هشدارها؛ دقیقا چه اتفاقی روز جمعه در ارتفاعات تهران رخ داده است؟ در سه منطقه دارآباد، توچال و کلکچال شاهد رخ دادن حادثه برای کوهنوردان بودیم. گویا شرایط در توچال از همه وخیم تر بوده و آنطور که گزارش شده حدود 100 نفر در ایستگاه 7 توچال گرفتار برف و کولاک شده بودند. طبق گزارشات اولیه طی این حادثه دونفر مصدوم، دونفر کشته و یکنفر مفقود شدند که تا شب گذشته این تعداد بیشتر هم گزارش شد.
از سوی دیگر در کلکچال هم آمار فوتی ها و افراد مفقود شده، بالاست. رییس هیات کوهنوردی استان تهران عصر دیروز اشاره کرده که با جستجوی نیروهای امداد و نجات و کوهنوردان داوطلب، اجساد 6 نفر از کوهنوردان مفقودی منطقه کلکچال پیدا و تحویل داده شد. هنوز دو نفر دیگر هم هستند که در لیست مفقودی ها قرار گرفتند، اما خبری از آن ها در دست نیست.
متاسفانه دامنه حادثه ها به ارتفاعات دارآباد و آهار هم کشیده شده. طبق گزارشها چهارنفر پس از ریزش بهمن در دارآباد مفقود شدند. در حادثه دیگری با سقوط بهمن در منطقه آهار یک نفر یا بیشتر مفقود شده اند که از آن ها نیز خبری در دست نیست.
البته تعدادی از کوهنوردان هم در این میان توسط تیم های امدادی از مرگ حتمی نجات پیدا کردند که انتشار عکس های آن ها با واکنش های زیادی در فضای مجازی همراه شده است. به نظر می رسد این حوادث تلخ باعث شده تا هم مردم از این هفته بیشتر برای انتخاب زمان کوهنوردی دقت کنند و هم مسئولان به فکر راهی برای جلوگیری مردم به کوهستان ها در چنین شرایط آب و هوایی باشند.