خبرگزاری کار ایران

گزارش خبری /

قراردادهای سفید امضا کارگران «معدنجو» را ناچار به قبول شرایط کارفرما کرد

قراردادهای سفید امضا کارگران «معدنجو» را ناچار به قبول شرایط کارفرما کرد
کد خبر : ۲۱۹۶۶۵

مسولین شرکت و بازرس اداره کار شهرستان زرند روز گذشته با حضور در معدن از کارگران خواسته اند به کار خود ادامه دهند و زغال سنگ یک ماه آینده را تامین کنند. اما متاسفانه تعداد زیادی از کارگران بدون در نظر گرفتن مطالبات صنفی که در چند روز گذشته پیگیر آن بوده اند، پای برگه قرارداد را امضا کرده اند، که این از نظر ما قابل قبول نیست.

مسولین اداره کار و کارفرمای شرکت معدنجو در نبود نماینده کارگری با حضور در معدن زغال سنگ معدنجو با پرداخت یک ماه از سه ماه حقوق معوق کارگران انها را متقاعد کرده اند در معدن بمانند و زغال سنگ یک ماه آینده را تامین کنند.

نماینده کارگران شرکت معدنجو درباره این توافق به ایلنا گفت: مسولین شرکت و بازرس اداره کار شهرستان زرند روز گذشته(۱۰ آبان) با حضور در معدن از کارگران خواسته اند به کار خود ادامه دهند و زغال سنگ یک ماه آینده را تامین کنند. اما متاسفانه تعداد زیادی از کارگران بدون در نظر گرفتن مطالبات صنفی که در چند روز گذشته پیگیر آن بوده اند، پای برگه قرارداد را امضا کرده اند، که این از نظر ما قابل قبول نیست.

وی گفت: کارگران معدنجو در شرایطی این قرارداد را امضا کرده اند که مسولین شرکت هیچگونه تضمینی بابت پرداخت باقی مانده معوقات حقوقی به انها نداده اند و در دو روز گذشته هم تنها حقوق یک ماه از سه ماه را پرداخت کرده اند.

نماینده کارگران شرکت معدنجو در توضیح این شیوه برخورد با کارگران این شرکت گفت: شرایط بستن قراردادها با کارفرما این مشکلات را برای ما ایجاد کرده است. وقتی قرارداد سفید باشد کارفرما به خود اجازه می دهد به هر صورتی که می خواهد با کارگر برخورد کند. یک روز تصمیم می گیرد دستمزدش را نپردازد و روز دیگر به محض پایین امدن تولید یا میزان فروش محصول، او را از کار بیکار میکند. متاسفانه پیگیری های حقوقی در این زمینه هم به سختی جواب می دهد.

تبعات رسم جاری «سفید امضا کردن»

بحثبستن قراردادهای سفید امضا و مشکلات به وجود آمده ناشی از بستن اینگونه قراردادها برای کارگران موضوع تازه ای نیست. علیرضا مقدم وکیل دادگستری درباره مرسوم شدن بستن اینگونه قراردادها می گوید: سوء استفاده از شرایط و بازار کار، کارفرما را مجاب میکند که به سمت اینگونه قراردادها سوق پیدا کند. متاسفانه فقدان قوانین حمایتی برای هر دو طیف کارگر و کارفرما نیز باعثمی شود پیگیری ها در خصوص تضییع حقوق به نتیجه ی مطلوبی نرسد.

این حقوقدان با اشاره به اینکه قانون کار به خودی خود از حداقل حمایت ها برای احقاق حقوق کارگرانی که قرارداد سفید می بندند برخوردار است، گفت: طبق قانون کار قرارداد سفید نمی تواند خارج از حداقل های حمایتی باشد. در ارتباط با این قراردادها کارفرما تنها می تواند در تعیین مدت قرارداد اعمال نفوذ کند. یعنی به عنوان مثال مدت قرارداد را کمتر از مدت واقعی در نظر بگیرد.

وی در ارتباط با سوءاستفاده از قراردادهای سفیدامضاء هم گفت: متاسفانه مراجع حل اختلاف اصلا به این مسئله توجه نمی کنند. در حالیکه اگر سوء استفاده ای در مبحثتعیین مدت قرارداد از سوی کارفرما صورت بگیرد به راحتی از نظر کارشناسی و هم از نظر نوع کار قابل بررسی است. یعنی به راحتی می توان تشخیص داد مدت این کار با توجه به نوع آن مثلا یک ماهه است یا دو ماهه. به طور کلی طبق قانون مجازات اسلامی هرگونه سوء استفاده از قرارداد سفید امضا جرم محسوب می شود و قابل پیگیری از سوی کارگران است.

این وکیل دادگستری همچنین با اشاره به لزوم ایجاد طرح های حمایتی در این ارتباط گفت: طرح هایی چون طرح بهینه سازی قراردادهای موقت کار که توسط فراکسیون کارگری مجلس چند سال پیش اعلام وصول شده و متاسفانه در مجلس مسکوت مانده می‌تواند شرایط حمایتی را برای پیگیری مطالبات حقوقی کارگرانی که با مسئله ی قراردادهای سفیدامضا مواجه‌اند فراهم کند.

اردیبهشت ماه امسال بود که علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مصاحبه ای باتسنیمگفته بود: «این وزارتخانه به بازرسین خود ابلاغ کرده است به‌محض مشاهده قرارداد سفید امضا اقدام قضایی انجام دهند.» با اینکه بسیاری از مشکلات صنفی کارگران این روزها حول محور قراردادهایی اینچنینی می گردد اما گویا هنوز زنگ هشدار پایمال شدن حقوق کارگران برای مسولین به صدا درنیامده است و این بی توجهی با شعار سه جانبه گرایی در عرصه کار در تعارض جدی قرار دارد.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز