یک فعال کارگری:
کارفرمایان برای رضای خدا کارگران را بیمه نمیکنند
واقعیت تاریخی در دنیا نشان میدهد که برخلاف اظهارت آقای نوربخش بیمههای اجتماعی از جمله دستآوردهای بنیادین فعالیتهای صنفی کارگران هستند و در سرمایهداران به سختی این حق را برای کارگران خود به رسمیت شناختهاند.
یک فعال کارگری در خصوص سخنان اخیر مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی هشدار داد و گفت: مواضع اخیر مدیرعامل این سازمان نشانگر گشایش جبهه جدیدی علیه حقوق صنفی کارگران است.
«عبدالله وطن خواه» با انتقاد از اینکه مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی در دیدرا اخیر خود با اعضای اتاق بازرگانی، سازمان تامین اجتماعی را «زائیده کارفرمایان» اعلام کرده است، تصریح کرد: واقعیت تاریخی در دنیا نشان میدهد که برخلاف اظهارت آقای نوربخش بیمههای اجتماعی از جمله دستآوردهای بنیادین فعالیتهای صنفی کارگران هستند و سرمایهداران به سختی این حق را برای کارگران خود به رسمیت شناختهاند.
نماینده کارگران واکیوم پارس افزود: ممکن است اشاره آقای نوربخش به چگونگی تشکیل سازمان متبوعش در ایران باشد که این صورت باید به ایشان و سایر همفکرانشان یادآور شد که سازمان تامین اجتماعی با الگو برداری از نظام بیمههای اجتماعی حاکم بر کشورهای صنعتی آنزمان تشکیل شد.
این فعال کارگری ادامه داد: اگرواقعا کارفرمایان زاینده و بستر ساز سازمان تامین اجتماعی هستند، پس چرا در سالهای گذشته به واسطه تصویب قوانین مختلف شرایط برقراری بیمه تامین اجتماعی در محیطهای صنفی محدود شده است.
وی گفت: اگر کارفرمایان بسترساز تامین اجتماعی هستند پس چرا نمایندگان مجلس به نام اشتغالزایی و رونق اقتصادی در صدد هستند تا قوانین تامین اجتماعی در جهت کاستن از تعهدات و ظایف کارفرمایان تغییر کند.
وی بابیان اینکه منابع مالی سازمان تامیت اجتماعی بخشی از حقوق کارگران محسوب شده که وظیفه پرداخت آن بر عهده کارفماست، اگر کارگری نباشد که حق قانونی خود را مطالبه کند هیچ کارفرمایی هم کارفرما حاضر به پرداخت حق بیمهای نخواهد بود.
وطنخواه بابیان اینکه منطق کارفرما مانند سایر سرمایهداران همان معروف منطق اقتصادی است که میگوید هیچ نانوایی برای رضای خدا نان نمیفروشد، گفت: دلیل اصلی کارفرما برای پرداخت حق بیمه کارگر تضمین روند تولید است.
وی بابیان اینکه در دولت گذشته تلاش بسیاری برای بلعیدن سازمان تامین اجتماعی به عنوان یکی از زیرمجموعههای وزارتی و یا اموال دولتی صورت گرفت، گفت: هرچند در نهایت این تلاشها ناکام ماند اما با اظهارات اخیر مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی مشاهده میکنیم که کاستن از تعهدات کارفرمایان و کمرنگ کردن حقوق صنفی کارگران به رویه جدید مسئولان دولتی تبدیل شده است.
«وطن خواه» همچنین درخصوص اقدام تامین اجتماعی برای رفع صفات سختی و زیان آوری مشاغل بیان داشت: بالا بردن استانداردهای محیط کار به خودی خود اقدام مثبتی است اما با توجه به رویکردهای اخیر سازمان، گمان میرود تامین اجتماعی با تاکید بر بررسی این مشاغل در پی کاهش تعهدات خود به کارگران است. ایجاد تغییرات ممکن است محروم شدن برخی کارگران از مزایای سختی و زیان آوری مشاغل مثلا افزایش سن بازنستگی را در پی داشته باشد.
این فعال کارگری در خصوص عزم سازمان تامین اجتماعی برای افزایش سن بازنشستگی هشدار داد و گفت: تامین اجتماعی برای افزایش درآمد و کاهش پرداختیهای خود به دنبال افزایش سن بازنشستگی است. به تعویق افتادن بازنشستگی علاوه بر تحمیل فشار بر کارگران مسن، بازار کار را برای جوانان کساد و فرصتهای شغلی را از آنان دریغ میکند.
به گفته وی افزایش سن بازنشستگی نه یک معضل داخلی بلکه بخشی از برنامه نظام سرمایه داری جهانی برای استفاده بیشتر از نیروی کار کارگران است.
«وطن خواه» با بیان اینکه طرحهای مصوب دولت و تامین اجتماعی مانند طرح رونق فضای کسب و کار و بیمه سلامت ایرانیان در جهت حمایت از کارفرمایان و سرمایه آنها تنظیم شدهاند تاکید کرد: سازمان تامین اجتماعی در حال گذار از یک سازمان کارگری به سازمانی کارفرمایی است. علت این است که کارگران به دلیل فقدان تشکل قدرتمند، جایی در مدیریت سازمان تامین اجتماعی ندارند و این سازمان در واقع از سوی دولت و با سیاستهای اقتصاد لیبرالی مدیریت میشود.
وی با تاکید بر نحوه محاسبه نرخ افزایش دستمزدها افزود: نرخ افزایش دستمزد بر خلاف ماده ۴۲ قانون کمتر از نرخ تورم مصوب شد. این در حالی بود که دولت وعده حمایت از کارگران را داده بود. مواضع اخیر مدیرعامل تامین اجتماعی رنگ و بوی حمایت از کارفرما دارد. ادامه این روند تامین اجتماعی را به جبهه جدیدی علیه کارگران تبدیل خواهد کرد.